ESPurna firmware
2017. november 04. írta: eNeS

ESPurna firmware

Elsősorban Sonoff eszközök vezérlésére fejlesztett, de egyéb egyedi fejlesztésű ESP8266 okosrelékkel is működő mikroprogram. (firmware)

A támogatott hardverek listája elérhető itt:
https://bitbucket.org/xoseperez/espurna/wiki/Hardware.md

Az általános firmware-ektől eltérően, itt fordításkor meg kell adni, milyen eszközről van szó, illetve előre fordított binárisok letölthetőek az alábbi helyről: (minden eszköztípusra külön, és csak a megfelelő funkciók/menüpontok kerülnek a végleges programba, amit az adott eszköz támogat)
https://bitbucket.org/xoseperez/espurna/downloads/

Soros-USB átalakítóval és ESPTool segítségével, miután sikerült felmásolni a firmware-t az eszközre, egy új WIFI AP fog megjelenni DEVICE_xxx, vagy a letöltött firmware nevére utaló SSID-vel, jelszava "fibonacci".
Miután erre csatlakoztunk böngészővel keressük fel a 192.168.4.1 IP címet, a név/jelszó: admin/fibonacci.
Ezután erőszakos módon egy megfelelően bonyolult admin jelszó kieszelésére és megadására kényszerít minket, majd be is léphetünk az újonnan létrehozott jelszavunk segítségével. (ha elfelejtjük a jelszót, a firmware-t újra kell flashelni a teljes flash törlésével)

espurna1.jpg
A bal felül levő főmenüben a "WIFI" menüpont alatt az "Add Network" segítségével vihetjük be az eszközbe a saját Wifi hálózatunk nevét és jelszavát, amire csatlakozni fog.. miután a bal szélen levő "Save" gombra kattintottunk, majd újra is csatlakozik, az új IP címét praktikus módon a routerünk "DHCP leases" listájában tudjuk megtekinteni, vagy pl "nmap -sP" szkenneléssel, ízlés dolga.

Praktikusan a kezdő státuszoldalon a letöltött eszköz céljának megfelelő kapcsoló kattintható ki-be, a General menüben Alexa integrációt engedélyezhetünk,ha éppen Felhőzni támadt kedvünk valamiért.
Az MQTT pontban beállíthatjuk az MQTT szerver csatlakozási paramétereit, a Domoticz menüpontban pedig meg tudjuk adni az IDX-et, amit aztán vezérlünk.

espurna2.jpg
Az Admin menüben említésre méltó a HTTP API engedélyezésének lehetősége, így nem csak MQTT parancsokkal, de akár böngésző vagy egyéb alternatív módon történő GET/POST URL hívásokkal is vezérelhetővé tesszük az eszközt.

espurna3.jpg

A Telnet is engedélyezhető, ha valami olyan beállításhoz szeretnénk hozzáférni, ami nincs a webes felületre kivezetve.. pl a WiFi aktivitásjelző LED kikapcsolása a "SET ledAuto 0" paranccsal lehetséges, amit a Magic Home LED vezérlő flashelése után kutattam fel, mivel meglehetősen zavart az ágy alatt éles kék fénnyel villogó kütyü lefekvéskor.

És nem utolsó sorban itt található az Upgrade sor is, amivel a firmware-t tudjuk cserélni WiFi-n keresztül is ezután. Vagy az ESPurna újabb verziójára, vagy ESPEasy-re is tudtam cserélni tesztjeim során közvetlenül. (a Tasmotával csak úgy sikerült cserélni, ha fordítottam belőle egy saját binárist, amely tartalmazta a WIFI AP-m nevét és jelszavát...)

A bejegyzés trackback címe:

http://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr2913174784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.