Mini szünetmentes tápegység DC12V
2017. november 10. írta: eNeS

Mini szünetmentes tápegység DC12V

Felmerült bennem nemrég, miszerint jó lenne, ha rövid helyi áramingadozás, vagy villanyszereléskor történő részleges áramtalanítás esetén ne álljon le az internethozzáférésem, és a wifi routerem. Nosza nekiálltam keresgélni és mivel nincs új a nap alatt, természetesen más is gondolt már ilyesmire, így találtam kész szimpatikus megoldást "SKE 7800mAh mini DC UPS" néven, aminek minden gyakori 5V, 9V, 12V, 24V DC tápegység helyettesítésére van kimenete, viszont az ára (10e HUF + Áfa, ha elkapják a vámon) annyira nem nyerte el a tetszésem, valamint a 7800mAh kapacitásra igazából nincs szükségem, 7 óra hosszáig tartó áramszünetre nem készülök. Ezért jelen teszt nem is erről fog szólni.(Váratlan fordulat..)

Találtam egy alternatív DC 12V 2A Mini UPS nevűt, ami a 6000 Ft-os áfahatár alatt található, így különösebb kockázat nélkül rendeltem meg, próbára.

ups_size.jpg

Az eszközzel együtt szállítanak 3 db (egybeépített) 18650-es 3.7V-os 2000mAh-s akkut, ami cserélhető szükség esetén. Ez azt jelenti 11,1V 2000mAh kapacitással kell gazdálkodnunk. Számot vetettem a meglévő eszközeim fogyasztásával, adott:

  • 1 db TL-WDR3600 Wifi router 12VDC 1.5A gyári tápegységével.. a helyzet azért nem ilyen vészes, van 2 USB port a hátulján, amin 500mA-t kellene leadnia (portonként) elméletben, ezért van ilyen relatív nagy tápegysége, egyébként 5W a saját fogyasztása, ami DC12V-ra 0.42A.
  • 1 db szolgáltatói Ubiquiti NanoStation M5 wifi AP-n keresztül érkezik az internet, aminek a tápegysége DC24V 0.5A teljesítményű, de egyébként maga a wifi AP maximum 8W-ot fogyaszt, ami DC12V-ra átszámítva is csak 0.6A.

Így nagyjából biztos voltam benne, hogy a két eszközt egyidejűleg el fogja bírni ez a szünetmentes, (0.6+0,42=1,02A) ami max 2A-re van hitelesítve. A 2000mAh akkuk 1A terheléssel optimális esetben akár 2 óráig is kihúzhatják, számomra ez több mint elegendő. A DC 12V2A mini UPS érdekes módon nem az e-bayen a legolcsóbb.. hanem a banggood-on találtam rá jó árban, ingyenes szállítással, és még kupont is találtam hozzá, így szerintem egészen jó vétel volt. (-7%)

Szövődmény, hogy csak DC12V kimenete van, és az összes Ubiquiti eszköz DC24V-on működik, ráadásul PoE formájában, tehát a hálózati 8 eres UTP kábelen van átfuttatva (4 ér adat + 4 ér táp).

Érdekes tény: a közismert, általánosan elfogadott PoE, amit az IP kamerák is használnak a 802.3af nemzetközi szabvány szerinti DC48V-al dolgozik, a 24V a Ubiquiti saját, szabvány által el nem ismert táplálási módszere, tehát ne is kísérletezzünk sima POE tápfeladóval Ubiquiti eszközt táplálni.

Kevéssé ismert tény továbbá, hogy működtethetőek pl a NanoStation eszközök DC12V-ról (a 11V-ot viszont már megint nem nagyon szereti, inkább leáll), a táplálásának felső határa 25.5V, aminél az eszköz egy utolsó villanással megköszöni a figyelmet és eltávozik. Mivel én szépen játszom, ezért beszereztem egy DC12V->DC24V átalakítót.

Íme a beszerzett felszerelések:

Tétel Ár
DC 12V 2A Mini UPS kb 4900 Ft
DC 2-24V -> DC 5-28V konverter 205 Ft
1 pár apa+anya jack DC tápcsatlakozó, sorkapcsos 208 Ft
Passzív PoE injektor 265 Ft
AC 240V DC 12V 2A fali dugasztáp 5.5mm x 2.5mm csatlakozóval cirka 908 Ft

 

Látható, hogy nagy költségekbe azért nem vertem magam. Kell még ezen felül forrasztópáka, forrasztóón, multiméter, pár centiméter kábel, szükség esetén UTP is megteszi, meg egy kis lelkesedés.

Lássuk a munkásabb részt, íme a DC-DC konverter, mely egy adott bemenő feszültségszintet felszoroz, potenciométerrel állítható:

ups_dcdc.jpg

Aminek a kimenetét aztán rákötjük a passzív POE injektorra, LAN UTP kábel a router felé, POE UTP kábel a Ubiquiti eszköz felé megy:

ups_poe.jpg

A kábelek beforrasztása után valahogy így néz ki az eredmény:

ups_dcdc2.jpg

Bal oldalon a VIN-re van kötve az apa csatlakozó, ebbe jön a szünetmentes kimenetének Y kábeléről az egyik ág, a VOUT-ra, polaritáshelyesen van kötve az anya csatlakozó, ez megy a POE injektor DC csatlakozásába... de mielőtt csatlakoztatjuk, a középen látható rézszínű potenciométert csavargatva, egy multiméterrel mérjünk rá a kimeneti oldal feszültségére. A potenciométert az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, hogy növeljük a kimenő feszültséget, ha nem akar növekedni a kimeneti oldalon, akkor akár több teljes fordulat is kellhet, aztán ha megindul, onnantól már óvatosan, apró mozdulatokkal kell finomhangolni. (Állítólag az óramutató járásával megegyezően forgatva egy darabig, nullára csökkentve az ellenállást, csúnya rövidzárat, akár kis tüzet is produkálhatunk, így óvatosságra intek mindenkit a kezdeti kalibrációnál)
Érdemes a gyári 23,8-24,1V tartományt megcélozni, figyelembe véve azt is, hogy a 25V feletti feszültség már halálos lehet az eszköz számára! Valamint arra is figyelni kell, hogy a szünetmentes más feszültséget adhat akkumulátoros vagy 230V-ra kötött állapotában. Én szóltam.

És hogy milyen Y-kábelről beszéltem az előbb? Hát amit adnak az UPS-hez, és annak OUT kimenetére kell kötni!

ups_conn.jpg

Mivel tápegységet nem adnak a szünetmenteshez, arról nekünk kell gondoskodnunk. Bemenetként is 12V 2A tápot tud fogadni. Elsőre olyan tápegységet sikerült szereznem, ami nem 2.5-es csatlakozójú, kicsit kisebb volt, így némi pótbeszerzés következett,  de mostmár minden stimmel, rá van kötve az UPS IN bemenetére.

Jelenleg is ez ketyeg a routerem és wifi eszköz alatt, idővel kiderül mennyire jó és tartós megoldás.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3013231107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.