Előszó
2017. június 27. írta: eNeS

Előszó

Mi az az okosotthon?

"Az okosotthon technikai megoldások együttese, amelyek többé kevésbé egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását. Az okosotthon egy komplex számítógépes rendszer, amely képes érzékelni a környezetét, valamint a belső állapotokat, és a ház különféle elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek." - WikiPedia

smart-house-tech-icon.png

Régi vágyam egy olyan sci-fi filmekből ismert ház, amely képes érzékelni és irányítani a benne zajló folyamatokat és akár előre tervezetten, akár hangutasításokkal irányítható. Természetesen a mesterséges intelligencia fejlesztése még nincs olyan szinten, hogy mindez megvalósítható is legyen, de egyes filmekben látott megoldások nem is állnak olyan messze a valóságtól. Három nagyobb problémám van csak ezzel, az első ezen megoldások ára, a második a lakásban meglévő kábelezés és falban levő csövek hiánya/szűk keresztmetszete, a harmadik pedig az egyes gyártók egymással való inkompatibilitása. (A gyártói megoldások vagy csak saját HUB/szerverükkel kapcsolódnak, vagy felhő alapú szerverekre egy másik kontinensre)

Az első problémára a Do-It-Yourself (csináld magad) módszer - amire néhány példát ezen a blogon elő fogok adni - megoldás lehet, bár nélkülözni fogja a megfelelő gyártói garanciát, az eleganciát, és lehet a minőséget is, valamint meglehetősen sok szabadidőt emészt fel, viszont egy-egy működő eszköz beüzemelésekor halmozott elégedettségérzet öntheti el az emberfiát.. legalábbis engem igen. Ez egyúttal megoldás a harmadik problémára is, mert amit az ember saját maga készít, programoz vagy flash-el meg, az olyan protokollal fog kommunikálni, és olyan eszközzel amit választ. (én például nem tartom praktikusnak, hogy Európából egy kínai szerveren keresztül kapcsolódjak az amerikai Amazon felhőbe, és így kapcsoljam fel a világítást itthon, de ízlések és pofonok)
A második problémára a WiFi kapcsolat lehet részben a megoldás, bár természetesen áram azért kell minden elektromos eszköznek, ami vagy akkumulátoros/elemes táplálású lehet vagy kell neki a 230V dugalj, de a LAN vagy buszkábel miatt így nem kell megvésni a falat legalább. A vezeték nélküli megoldások ellenzői persze érvelhetnek azzal, hogy könnyen törhető, én meg erre azt mondom, hogy érdemes WPA titkosítást használni és valami 123456-nál bonyolultabb jelszót beállítani rajta. Ezzel nem azt állítom, hogy törhetetlen a rendszer, de nem is Grade3 szintű vagy MABISZ ajánlás szerinti riasztórendszer kiépítését tervezem.

Természetesen azért szétnéztem a gyártói kínálatban is, előre bocsájtom, hogy egyiknél sincs se ismerősöm, se rokonom, és százalékot se kapok tőlük, csak minimális felsorolás szinten foglalkozom velük, összehasonlítási alapként. Magyarországon a Fibaro, D-Link és Cordia okosotthon rendszereket érdemes megnézni - szerintem - miket tudnak, hogy néznek ki az eszközök.. és az árak.
Már ahol írnak valamit, egy helyen pl ki merték írni, hogy egy kezdő szett 300ezer forint. Munkadíj meg ilyesmi nélkül.


Amit először felvetnék, az egy vezeték nélküli mozgásérzékelő, a D-Link DCH-S150, ha valaki megnézi az árcimkéjét, akkor 12 ezer forint körüli összeget fog látni, és ahhoz, hogy bármire tudjuk használni, kell még egy hozzá illő Hub Central, ami cirka 50 ezer forint. És aztán jöhet a többi eszköz, pl nyitásérzékelő, kamera, stb, és ez még igen baráti, olcsó ár lesz, a D-Linknél nem láttam olcsóbb gyártói megoldást. (UPDATE: a Xiaomi Smart Home rendszer aránylag jó áron kapható)
Aztán az e-bayen találtam egy HC-SR501 nevű mozgásérzékelő szenzort (270Ft), aminek a képét egymás mellé téve a 12e Ft-os DCH-S150-el, előbbit beleképzelve egy cirka 800Ft-os műanyag dobozba, megdobva egy 900Ft-os ESP8266/Nodemcu WiFi-s vezérlővel, meg egy táppal vagy 3,6V akkuval, miért ne tudnék én is ilyet készíteni? Még HUB-ot se kell vennem.. Persze az igazsághoz tartozik, hogy először Raspberry Pi Zero W-vel terveztem a szenzort, ami azért belekerül 3000Ft-ba szállítási költség nélkül is, de egy Nodemcu jóval olcsóbb és kisebb is. Ugyanakkor a 3000Ft-os Pi Zero egy kisebb lakásban könnyen kiválthatja az 50e Ft-ra taksált "szerver" funkcióit véleményem szerint. (Projektek)

Ami még megragadta a figyelmemet, az a Fibaro motion kombinált mozgásérzékelő. Nagyon szép, és több érzékelő is bele van integrálva, amihez hasonló funkcionalitásút én is szándékozom készíteni, de az nem fog 20ezer forintba kerülni.. valószínű nem is lesz ilyen szép, azt aláírom. Persze a hozzá szükséges 100ezer forintot kóstáló Fibaro Home Centerről se feledkezzünk meg, ha mégis megbabonázott az eszköz szépsége.

További figyelmre méltó eszköz a Nest WiFi termosztát. Funkcionálisan jó, formailag egyszerű, letisztult. És mit szépítsük: tetszetős. De 84 ezer forintért annak is kell lennie. Persze a felhőn keresztüli vezérlést kihagynám, de egyszerűbb kinézettel rendelkező érintőképernyős relével ellátott okoseszköz készítése sem lehetetlen, körülbelül az ár ötödéből.

Ennyit a piszkos anyagiakról és az alapötletről. :)

És akkor a kérdés: ha van egy okostelefonom, és hazaviszem, akkor máris okosotthonom van?
Nem teljesen, de megoldható, létezik mobiltelefonos alkalmazás, mellyel a mobiltelefon kamerája webkamerává alakítható, van aki a régi telefonját ilyen célra használja, ahelyett, hogy eldobná, és a házba telepített egyéb "okos" eszközöket is el tudjuk érni vagy éppen vezérelni okostelefonnal, így a válasz a kérdésre: lehetséges.

>> További cikkek okosotthon témában <<

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3012624443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.