Wifi-s érintős villanykapcsoló (SonOff Touch)

Az előző WiFi-s villanykapcsoló beszerzését követően immár tudtam mikre kell figyelni, gondos utána olvasást követően a Sonoff Touch EU típust szereztem be.

sonoff_touch_eu_02.jpg

 

Aki szereti a felhős dolgokat, telefonjára letöltve az EweLink alkalmazást, majd követve a varázsló lépéseit (Bejelentkezés, Touch áram alá helyezés, Wifi név+jelszó megadás, szükség esetén a Touch gombjának 7 másodpercen keresztüli nyomvatartása, stb..) után immár képes a telefonjával vezérelni a kapcsolót. Ilyenkor mindig elgondolkozom, vajon mekkora adatbázisuk lehet már Kínában jelszavakból, amit persze nem gyűjtenek.

 

Személy szerint még mindig nem vagyok a felhő híve, ezért továbbmegyek:

 

Pontos leírásokat találtam, hogyan lehet firmwaret cserélni rajta, mert természetesen gyárilag ez is olyan programmal érkezik, ami felhőbe csatlakozik. Viszont a gyártó Itead egészen jó dokumentációkat tesz közé, és egy egész közösség dolgozik a Sonoff termékek nyílt forrású szoftverein. Az első csere annyira ezen sem egyszerű, de legalább már kitaposott ösvényeken járok. A nyílt forrású firmware csak saját belső LAN hálózaton fog kommunikálni, ez nekem sokkal szimpatikusabb, sőt a két kék színű LED-ből a fenti (eredetileg WiFi aktivitásjelzőt) be lehet állítani, hogy éjjeli irányfényként működjön. Én ezt személy szerint napkeltéhez és napnyugtához ütemezem a Domoticz segítségével, minden Touch kapcsolómnál (LedState parancs). Nem is értem a középső LED fixen miért akkor világít, amikor fel van kapcsolva egyébként is a lámpa. No mindegy.

 

Miután megérkezett, természetesen először kipróbáltam, ennek is szüksége van a fázison kívül a nullvezetékre, szóval némi villanyszerelés ehhez is kell, viszont a képeknek megfelelően a hátulja szépen belepasszol egy európai 65mm-es fali süllyesztett kötődobozba, az előző villanykapcsoló helyére. Sajnos egyelőre csak egy kapcsolós változat van belőle, így a dupla illetve keresztkapcsolókra más megoldást kell majd keresnem. (Megj: körmös felfogatás nincs benne, tehát olyan fali doboz kell, amibe csavarral lehet rögzíteni!)

UPDATE: Megjelent a Sonoff T1 EU 1/2 gombos változatban!

sonoff-touchwd.jpg

Fenti rajzon Lin a bejövő fázis, Nin a bejövő nullvezeték (és nem, nem fog e nélkül működni!), Lout pedig a kimenő fázis a lámpa felé.

 

Bár a szinte mindenre jó ESPEasy is felrakható rá, ezúttal inkább a kifejezetten erre a célra fejlesztett Sonoff-Tasmota firmware-re esett a választásom, már csak azért is, mert nagyon részletes a leírása.

https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Sonoff-Touch

 

Aki szeret mindent személyre szabni, letöltheti a forráskódját és lefordíthatja, viszont mivel van kész bináris, én inkább ezt töltöttem le: sonoff.bin
Innen: https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/releases

 

Update: a SonOTA segítségével immár szétszedés és soros átalakító nélkül is lehet firmwaret cserélni!

 

Hamar szétkaptam az eszközt, az érintőgombot tartó panelt kell csak kihúzni óvatosan, felül 4 láb tartja, alul ízléses kétoldalú ragasztó. Az érintőgombbal átellenes oldalon van maga az ESP8285 (nem elírás, ez a 8266 kisebb testvére) chip, amin a flashelést meg kell ejteni, és négy üres csatlakozóra ki vannak vezetve a soros kapcsolódáshoz szükséges lábak. A 4 kábel csatlakoztatása után a CP2102 soros-USB átalakítóba (RX->TX,TX->RX, 3V és GND egyértelmű szerintem), a rajzon jelölt GPIO0 lábra egy vezetékkel a GND-t még hozzá kell csatlakoztatni, és ez után bedugni a számítógép USB csatlakozójába a konvertert. Párszor próbáltam a Yewelinknél bevált "hozzáérintem a szabadon lógó kábelvéget a GPIO0 csatlakozóhoz" módszert, aztán letettem róla és előkerült a Bluetack.. :)

 

img_20171216_101304_hdr.jpg

Miután fixen GND-re került a nevezett láb, sikerült a flash_id-t lekérdeznem az esptool-al, és látszott, hogy valóban 1MB memória vagyis 8mbit van az eszközben.. a lekérdezés parancs kiugratta természetesen a flash módból a chipet, szóval USB kihúz-bedug, és jöhetett a firmware feltolása:

esptool –port /dev/ttyUSB0 write_flash -fm dout -fs 8m 0x0 sonoff.bin

 

Update: maga az érintőgomb is a GPIO0-ra van csatlakoztatva, így elméletileg ha bekapcsoláskor nyomvatartja az ember, az még könnyebb megoldás, mint vezetékekkel játszani, de még nem próbáltam.

 

Hamar feltolta, a laptop akkuja szerencsére kibírta a végéig, mert előtte persze elfelejtettem töltőre tenni, vagy tölteni kicsit... a Yewelinkkel ellentétben itt végig GND-n lehet hagyni a programozólábat a folyamat közben, nem kell billenteni.

 

Aztán jött a csodálkozás, merthogy a firmware felment ugyan, összeraktam, látszólag elindult, de nem igazán tudtam kapcsolódni. Némi további olvasgatás után kiderült, a kapcsológomb négyszeri egymás utáni gyors megnyomásával lehet elindítani az AP módot, ekkor telefonnal rá lehet csatlakozni egy Tasmota_xx nevű wifi hotspotra, és meg lehet adni milyen nevű WIFI-re, milyen jelszóval kapcsolódjon legközelebbi induláskor.

A WiFi router segítségével meg lehet állapítani az eszköz milyen IP címet kap ezután, amit esetleg érdemes fix-re is állítani a DHCP beállításoknál.

A firmware későbbi frissítése wifin a webes felületén keresztül is megoldható, így többet nem kell szétszednünk. Első normál indulásnál érdemes kiválasztani a beállításoknál a megfelelő modult – Sonoff Touch, hogy a későbbi frissítéseknél ne legyen probléma.

 

tasmota_devtype.jpg

 

Linux segédszkript, pl. Domoticz-hoz az ütemezett (pl: napkelte/napnyugta) irányfény be/kikapcsolásra: (az IP cím behelyettesítendő a saját eszközével természetesen)

Irányfény bekapcs:

curl -s "http://192.168.2.150/cm?cmnd=LedState%201" > /dev/null

Irányfény kikapcs:

curl -s "http://192.168.2.150/cm?cmnd=LedState%206" > /dev/null

Link: További Tasmota parancsok

 

Hazai hivatalos viszonteladó:

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3212626769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DombaiM 2018.02.20. 07:59:10

Szia!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Rendeltem egy sonoff kapcsolót (persze kínàból, aliról), megpróbáltam bekötni, de valami összekavart. Szóval ha a fekete kàbelt ugye bedugom az "L"- be akkor kap àramot, de az normális, hogy ez után ha fázisceruzával hozzáérek az "N" csavarjához akkor abban áram van? Szabad ennek így lennie? Nem ezt hívjàk "àthúzás"-nak? (Bocsi a blőd kérdésért de azért kérdezlek téged mert értesz ezekhez a kapcsolókhoz)
Köszi a választ előre is!
Szia

eNeS 2018.02.22. 07:09:34

@DombaiM: Üdv! Arra vigyázni kell, hogy a fázisceruza praktikus, de nem lehet 100%-ra venni a jelzését. Ha nincs bekötve az L, csak az N-re a kék nullvezeték, akkor arra nem jelez gondolom? Pl: A keresztkapcsolóm bekötésénél a falban két szál ment egymás mellett, és mind a kettőn mutatta a fázist, holott csak az egyikre volt bekötve, a másik kábel mindegyik vége üresen volt hagyva. mégis jelzett rajta a fázisceruza. Ha van multimétered és 500V állásba teszed, pontosan meg tudod nézni, hogy L és N között megvan-e a 230V. Egyébként a Sonoff nem egyszerű kapcsoló, hanem ő maga is egy fogyasztó, így ha az N-re rendesen be van kötve a nullvezeték, így az áram arra távozik működés közben, ez szerintem normális, erre jelezhet a fázisceruza. (ezért kell a nullvezeték is neki)

eNeS 2018.02.22. 07:13:32

@DombaiM: Annyit még hozzátennék, hogy én falon kívül szoktam kipróbálni a megérkezett kapcsolókat, mielőtt beszerelem a falba, hogy hamar kiderüljön, ha valami nem stimmel, nem üzemel. Egy dugvillával rendelkező MT kábelt használok erre a célre, aminek a barna és kék kábelét használom, miután fázisceruzával megállapítottam melyik-melyik (ilyen rövid kábelen eddig mindig jól látta a fázisceruza), majd kihúztam (mert a kábelek csatlakoztatását sosem végezzük áram alatt, fali kapcsolónál ezt a kismegszakítóval végezzük), kábelek be, és mehet rá az áram, és hamar kiderül, működik-e a kütyü. :)

opi197 2019.07.12. 09:07:49

Tiszteletem!

Házfelújításból eredően szeretném okosítani egy kicsit az otthonunkat. Nagyon bagatell kérdéseim lennének, mivel koromból adódóan akadnak fogyatékosságaim az informatika területén...( A villanyszerelés viszont jobban megy.) Ezek a sonoff kapcsolók alkalmasak-e tényleges "távirányításra" vagyis a mobil applikáción keresztül történő vezérlés (pl: ewelink) működik-e 4g hálózaton valóban távolról, vagyis a wifi hatókörén kívül. Avagy épp erre szolgál a "felhő"? (A kérdés amiatt merült fel, mert a telefonom nem rendelkezik infra portal, ezért vásároltam egy IR vevőt, amihez a telefon wifi segítségével csatlakozik, ugyanakkor ez értelemszerűen csak wifi alatt működik. ) Elnézést még egyszer a kissé bugyuta kérdésért, a célom az lenne, hogy ha távol vagyunk az otthonunktól, biztonsági okokból "szimulálni" tudjam a nem valós otthon tartózkodást. (Lámpák kapcsolása, redőnymozgatás, tv be-ki kapcsolása, stb.) A másik kérdésem az lenne, hogy a lentebbi linken elérhető kapcsolók véleménye szerint lényegesen különbözőek-e a sonoff termékektől, mert funkcióiban ugyanazt tudják, (ewelink, tuya, Google Home Amazon Alexa stb.) azonban áruk lényegesen kedvezőbb, illetve ahol hagyományos vezetékelés van, ott a "single fire" verzió egy kb. 50 Ft-os kiegészítő kütyüvel szintén működőképes. (Amúgy inkább tuya, vagy inkább ewelink?) Szíves figyelmét hálásan köszönöm!

eNeS 2019.07.12. 18:09:46

Igen, alapvetően WiFin csatlakoznak az eszközök lokálisan, távolról 4G hálózaton keresztül csak a gyártói Felhőn keresztül érhetőek el, úgy megoldható. Nem tudok lényegi különbségről a Tuya és az Ewelink között, ahogy írtam több cikkemben is, nem kedvelem a Felhős rendszereket és nem is használom őket, de igen, egyszerű jelenlét szimuláció így megvalósítható ebben a módban. Én személy szerint azonnal cserélem a gyártó által biztosított firmware-t Tasmotával, majd azt egy Domoticz szerverre kötöm, a kapcsolókat nálam a Domoticz irányítja a rendelkezésre álló szenzorok információi alapján pl mozgás és fényérzékelők. De a Domoticz mobilalkalmazása segítségével távolról is tudom kapcsolni, mindenféle kínai felhő nélkül. A hivatkozott linken levő kapcsoló 10.99USD, a Sonoff Touch pedig egy gyors keresést követően most 10.18USD, így nem tudom mitől lenne kedvezőbb az ára. A Sonoff Touch annyiban jobb, hogy könnyen "gyártófüggetleníthető", míg a klónokról nehéz vagy egyáltalán nem lehet leírásokat találni, alapfunkciójukban nyilván nincs különbség. A "kiegészítő kütyüvel" működtetett single fire verzió esetén a lámpa villódzni fog némileg, bár kíváncsi lennék hogyan képes egyáltalán működni, mivel ilyenből még nem láttam WiFi-s verziót csak rádiósat, aminek jó oka van: a fogyasztása. De azért nem fizetek ennyit, csak hogy kipróbálhassam. :)

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása