Wifi-s érintős villanykapcsoló (SonOff Touch)
2017. június 28. írta: eNeS

Wifi-s érintős villanykapcsoló (SonOff Touch)

Az előző WiFi-s villanykapcsoló beszerzését követően immár tudtam mikre kell figyelni, gondos utána olvasást követően a Sonoff Touch EU típust szereztem be.

sonoff_touch_eu_02.jpg

 

Aki szereti a felhős dolgokat, telefonjára letöltve az EweLink alkalmazást, majd követve a varázsló lépéseit (Bejelentkezés, Touch áram alá helyezés, Wifi név+jelszó megadás, szükség esetén a Touch gombjának 7 másodpercen keresztüli nyomvatartása, stb..) után immár képes a telefonjával vezérelni a kapcsolót. Ilyenkor mindig elgondolkozom, vajon mekkora adatbázisuk lehet már Kínában jelszavakból, amit persze nem gyűjtenek.

 

Személy szerint még mindig nem vagyok a felhő híve, ezért továbbmegyek:

 

Pontos leírásokat találtam, hogyan lehet firmwaret cserélni rajta, mert természetesen gyárilag ez is olyan programmal érkezik, ami felhőbe csatlakozik. Viszont a gyártó Itead egészen jó dokumentációkat tesz közé, és egy egész közösség dolgozik a Sonoff termékek nyílt forrású szoftverein. Az első csere annyira ezen sem egyszerű, de legalább már kitaposott ösvényeken járok. A nyílt forrású firmware csak saját belső LAN hálózaton fog kommunikálni, ez nekem sokkal szimpatikusabb, sőt a két kék színű LED-ből a fenti (eredetileg WiFi aktivitásjelzőt) be lehet állítani, hogy éjjeli irányfényként működjön. Én ezt személy szerint napkeltéhez és napnyugtához ütemezem a Domoticz segítségével, minden Touch kapcsolómnál (LedState parancs). Nem is értem a középső LED fixen miért akkor világít, amikor fel van kapcsolva egyébként is a lámpa. No mindegy.

 

Miután megérkezett, természetesen először kipróbáltam, ennek is szüksége van a fázison kívül a nullvezetékre, szóval némi villanyszerelés ehhez is kell, viszont a képeknek megfelelően a hátulja szépen belepasszol egy európai 65mm-es fali süllyesztett kötődobozba, az előző villanykapcsoló helyére. Sajnos egyelőre csak egy kapcsolós változat van belőle, így a dupla illetve keresztkapcsolókra más megoldást kell majd keresnem. (Megj: körmös felfogatás nincs benne, tehát olyan fali doboz kell, amibe csavarral lehet rögzíteni!)

UPDATE: Megjelent a Sonoff T1 EU 1/2 gombos változatban!

sonoff-touchwd.jpg

Fenti rajzon Lin a bejövő fázis, Nin a bejövő nullvezeték (és nem, nem fog e nélkül működni!), Lout pedig a kimenő fázis a lámpa felé.

 

Bár a szinte mindenre jó ESPEasy is felrakható rá, ezúttal inkább a kifejezetten erre a célra fejlesztett Sonoff-Tasmota firmware-re esett a választásom, már csak azért is, mert nagyon részletes a leírása.

https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Sonoff-Touch

 

Aki szeret mindent személyre szabni, letöltheti a forráskódját és lefordíthatja, viszont mivel van kész bináris, én inkább ezt töltöttem le: sonoff.bin
Innen: https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/releases

 

Update: a SonOTA segítségével immár szétszedés és soros átalakító nélkül is lehet firmwaret cserélni!

 

Hamar szétkaptam az eszközt, az érintőgombot tartó panelt kell csak kihúzni óvatosan, felül 4 láb tartja, alul ízléses kétoldalú ragasztó. Az érintőgombbal átellenes oldalon van maga az ESP8285 (nem elírás, ez a 8266 kisebb testvére) chip, amin a flashelést meg kell ejteni, és négy üres csatlakozóra ki vannak vezetve a soros kapcsolódáshoz szükséges lábak. A 4 kábel csatlakoztatása után a CP2102 soros-USB átalakítóba (RX->TX,TX->RX, 3V és GND egyértelmű szerintem), a rajzon jelölt GPIO0 lábra egy vezetékkel a GND-t még hozzá kell csatlakoztatni, és ez után bedugni a számítógép USB csatlakozójába a konvertert. Párszor próbáltam a Yewelinknél bevált "hozzáérintem a szabadon lógó kábelvéget a GPIO0 csatlakozóhoz" módszert, aztán letettem róla és előkerült a Bluetack.. :)

 

img_20171216_101304_hdr.jpg

Miután fixen GND-re került a nevezett láb, sikerült a flash_id-t lekérdeznem az esptool-al, és látszott, hogy valóban 1MB memória vagyis 8mbit van az eszközben.. a lekérdezés parancs kiugratta természetesen a flash módból a chipet, szóval USB kihúz-bedug, és jöhetett a firmware feltolása:

esptool –port /dev/ttyUSB0 write_flash -fm dout -fs 8m 0x0 sonoff.bin

 

Update: maga az érintőgomb is a GPIO0-ra van csatlakoztatva, így elméletileg ha bekapcsoláskor nyomvatartja az ember, az még könnyebb megoldás, mint vezetékekkel játszani, de még nem próbáltam.

 

Hamar feltolta, a laptop akkuja szerencsére kibírta a végéig, mert előtte persze elfelejtettem töltőre tenni, vagy tölteni kicsit... a Yewelinkkel ellentétben itt végig GND-n lehet hagyni a programozólábat a folyamat közben, nem kell billenteni.

 

Aztán jött a csodálkozás, merthogy a firmware felment ugyan, összeraktam, látszólag elindult, de nem igazán tudtam kapcsolódni. Némi további olvasgatás után kiderült, a kapcsológomb négyszeri egymás utáni gyors megnyomásával lehet elindítani az AP módot, ekkor telefonnal rá lehet csatlakozni egy Tasmota_xx nevű wifi hotspotra, és meg lehet adni milyen nevű WIFI-re, milyen jelszóval kapcsolódjon legközelebbi induláskor.

A WiFi router segítségével meg lehet állapítani az eszköz milyen IP címet kap ezután, amit esetleg érdemes fix-re is állítani a DHCP beállításoknál.

A firmware későbbi frissítése wifin a webes felületén keresztül is megoldható, így többet nem kell szétszednünk. Első normál indulásnál érdemes kiválasztani a beállításoknál a megfelelő modult – Sonoff Touch, hogy a későbbi frissítéseknél ne legyen probléma.

 

tasmota_devtype.jpg

 

Linux segédszkript, pl. Domoticz-hoz az ütemezett (pl: napkelte/napnyugta) irányfény be/kikapcsolásra: (az IP cím behelyettesítendő a saját eszközével természetesen)

Irányfény bekapcs:

curl -s "http://192.168.2.150/cm?cmnd=LedState%201" > /dev/null

Irányfény kikapcs:

curl -s "http://192.168.2.150/cm?cmnd=LedState%206" > /dev/null

Link: További Tasmota parancsok

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr8312626769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DombaiM 2018.02.20. 07:59:10

Szia!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Rendeltem egy sonoff kapcsolót (persze kínàból, aliról), megpróbáltam bekötni, de valami összekavart. Szóval ha a fekete kàbelt ugye bedugom az "L"- be akkor kap àramot, de az normális, hogy ez után ha fázisceruzával hozzáérek az "N" csavarjához akkor abban áram van? Szabad ennek így lennie? Nem ezt hívjàk "àthúzás"-nak? (Bocsi a blőd kérdésért de azért kérdezlek téged mert értesz ezekhez a kapcsolókhoz)
Köszi a választ előre is!
Szia

eNeS 2018.02.22. 07:09:34

@DombaiM: Üdv! Arra vigyázni kell, hogy a fázisceruza praktikus, de nem lehet 100%-ra venni a jelzését. Ha nincs bekötve az L, csak az N-re a kék nullvezeték, akkor arra nem jelez gondolom? Pl: A keresztkapcsolóm bekötésénél a falban két szál ment egymás mellett, és mind a kettőn mutatta a fázist, holott csak az egyikre volt bekötve, a másik kábel mindegyik vége üresen volt hagyva. mégis jelzett rajta a fázisceruza. Ha van multimétered és 500V állásba teszed, pontosan meg tudod nézni, hogy L és N között megvan-e a 230V. Egyébként a Sonoff nem egyszerű kapcsoló, hanem ő maga is egy fogyasztó, így ha az N-re rendesen be van kötve a nullvezeték, így az áram arra távozik működés közben, ez szerintem normális, erre jelezhet a fázisceruza. (ezért kell a nullvezeték is neki)

eNeS 2018.02.22. 07:13:32

@DombaiM: Annyit még hozzátennék, hogy én falon kívül szoktam kipróbálni a megérkezett kapcsolókat, mielőtt beszerelem a falba, hogy hamar kiderüljön, ha valami nem stimmel, nem üzemel. Egy dugvillával rendelkező MT kábelt használok erre a célre, aminek a barna és kék kábelét használom, miután fázisceruzával megállapítottam melyik-melyik (ilyen rövid kábelen eddig mindig jól látta a fázisceruza), majd kihúztam (mert a kábelek csatlakoztatását sosem végezzük áram alatt, fali kapcsolónál ezt a kismegszakítóval végezzük), kábelek be, és mehet rá az áram, és hamar kiderül, működik-e a kütyü. :)