2017. júl 02.

Világítás vezérlése

írta: eNeS
Világítás vezérlése

A ház okosításával vele járnak a különféle vezérlések, amiből az első helyen általában a világítás szokott állni. Az alábbiakban néhány módszert vázolok fel erre.

 

- Okosizzó (Bluetooth/WiFi/RF)

Ezen eszközök hallatlan előnye, hogy bárki képes kicsavarni a meglévő villanykörtéjét és becsavarni helyette egy okosizzót, bármiféle egyéb vezetékelés vagy szerelés nélkül.

Hátránya ugyanebből adódik, ha ugyanis a meglévő fali villanykapcsolót lekapcsolja valaki, akkor a becsavart okosizzó nem kap áramot, így bizony nem lehet használni, amíg oda nem fárad az ember és kézzel fel nem kattintja a kapcsolót. Használni csak úgy lehet, hogy a fali kapcsolók folyton felkapcsolva maradnak és okostelefonról vezérli őket kizárólag az ember.

Szerintem ez csak igazán kivételes esetben tekinthető praktikusnak, mindennapi használatra a szivárvány minden színében tündöklő, esetenként zenélni is tudó, csak mobilról vezérelhető izzót a továbbiakban a felejthető kategóriába sorolom. (legfeljebb kiegészítő világításként tudom elképzelni)

Valószínűleg saját szoftverrel és mozgásérzékelőkkel lehetne segíteni ezen a hiányosságon, de pillanatnyilag nem látom, hogy megérné a fáradozást.

Az Ai-Thinker AiLight (ESP8266 E27 néven található ebayen) és Noduino Openlight típusra létezik egyedi firmware is. A LIFX, Yeelight típus eddigi információim szerint tud önállóan működni, de csak saját applikációval, a Philips Hue, IKEA TRÅDFRI okosizzó-szettek pedig a saját bázisállomásukon (HUB) keresztül tudnak üzemelni. A Mi-Light pedig 2.4Gzh-es, de RF és nem WiFi, szóval oda is kell valami átalakító eszköz még, vagy a saját távirányítója...

vilagitas_01.jpg

Akit érdekel, nyugodtan vessen egy pillantást bármelyik árcimkéjére a neten.

 

- Slampher (RF+WiFi)

A slampher egyenesági leszármazottja az okosizzónak, gyakorlatilag egy WiFi/RF kommunikációra képes köztes elem, amit a foglalatba kell csavarni az izzó helyére, és ebbe aztán a régi izzó mehet vissza. Ezután nagyszerűen lehet kapcsolgatni – távirányítóval vagy mobilalkalmazásal, az amerikai Amazon felhőn keresztül. A fali kapcsoló lekapcsolásával természetesen ez is áram nélkül marad...

ESPurna firmware-el "okosítható".

vilagitas_02.jpg

 

- Vezeték nélkül vezérelhető kapcsoló (RF)

Az előző megoldásokkal szemben, itt nem az izzó, hanem a kapcsoló van megokosítva, ami szerintem már igen jó irány. Tehát itt kézzel is fel lehet kapcsolni a világítást, valamint távirányítóval is. Még mindig nem tökéletes megoldás, de már alakul. Egyébként nagyon szép formavilágú, üveg vagy üveghatású, érintőkapcsolókról van szó.

Ezek az eszközök 99,9%-ban 433Mhz-en kommunikálnak, így egy külső HUB eszköz szükséges ahhoz, hogy WiFi-vel, alkalmazás segítségével is irányíthatóak legyenek, vagy egy Raspberry miniszámítógép RF adóval.

Normál kapcsoló cseréjéhez általában csak egy - szigetelt – csavarhúzó és a biztosítószekrény helyének ismerete kellhet, a csavaros bekötési pontokra a bejövő fázist, illetve a világításhoz továbbmenő fázis vezetéket kell csak becsavarozni és működőképes is a dolog.

Amire a választásnál figyelni kell, a kínai online piactéren:

  • a kapcsoló hátuljának mérete, ha szögletes, nagy valószínűséggel nagyobb, mint ami befér az európai falba süllyesztett kötődobozokba, max kiemelő dobozzal szerelhető fel, ha kerek alakú, kisebb, az valószínűleg be fog férni a régi kapcsoló helyére
  • távirányító nem mindig jár vele alapból
  • ha csak sejthető a képek vagy leírás alapján, hogy külön 5/12V táp vagy akkumulátor is kell hozzá, a már falban amúgyis meglevő 230V mellé, kerülendő a megvétele
  • előszeretettel reklámoznak úgy bizonyos 433Mhz-es eszközöket, hogy "WiFi"-s, de nem az. Kell egy plusz eszköz hozzá, amivel aztán WiFi-n el lehet érni, pl a Broadlink RM Pro (szintén internetes felhőből vezérelhető), ezért érdemes tüzetesen átnézni az adatlapokat

vilagitas_03.jpg

Magyarországon is lehet jó minőségű érintőkapcsolókat találni, pl a Livolo gyártónál, megfelelő összegért.

 

Mivel ezekben az eszközökben csak RF vevő van, de adó nincs, nem adják vissza a kapcsolás tényét a HUB felé, ha valaki kézzel kapcsolja fel őket. Csak azt látjuk, hogy távirányítóval fel illetve le lettek-e kapcsolva. Bizonyos esetekben ez a megoldás elegendő lehet, ám a teljes automatizáláshoz én úgy gondolom szükség lehet arra, hogy biztosan tudjuk éppen fel van-e kapcsolva a világítás, vagy sem. Persze aki csak távirányítóval, vagy netán az Alexa hangvezérlésével fogja használni, kézzel soha, annak járható alternatíva.

 

- Vezeték nélkül vezérelhető kapcsoló (WiFi 2,4Ghz)

Úgy gondolom ez a megoldás az egyetlen, amivel érdemes foglalkozni, és érdemes beépíteni, ha egy valódi okosház képességeit szeretnénk megközelíteni a jövőben.

A kapcsolót okosítja meg, mint az előző megoldás, de WiFi-n keresztül a helyi hálózatunkra csatlakozik közvetlenül, és ha megfelelő típust választottunk, akár helyi szerverről automatizáltan, vagy mobiltelefonról vezérelhető, illetve kézzel is fel-le lehet kapcsolni, és kapcsoláskor elküldi az éppen aktuális állapotát.

Áramot direktben a 230V-ból csapol a vezérlője, ám kell hozzá egy nullvezeték is, amit a normál kapcsolókhoz nem szoktak húzni, így kissé több munkát igényelhet a beüzemelése, mint az előző RF-es társáé.

sonoff_touch_eu_02.jpg

Egyébként beszerelés után szemből nagyon hasonlóan néznek ki, az ebayen sokan keverik is - szándékosan vagy tévedésből - az RF és WiFi kategóriát. Ennél a modellnél is áll, hogy figyelni kell a beépítendő hátlap méretére, a szögletes nem fog beférni, a kerek valószínűleg jó lesz, és ha az adatlapján az szerepel, hogy 433mhz, akkor az bizony nem wifis...

Ebből több típust is teszteltem. [1] [2] [3]

 

- Távvezérelhető RGB LED szalag (RF/WiFi)

Érdekes kiegészítő elem lehet még a távvezérelhető LED szalag, az RF-es változatban szintén csak vevő van, bár mivel külön kézi kapcsolót nem látok rajta, ez elvileg nem okozhat problémát. Viszont a WiFi-s megoldás közelebb áll tervezett rendszeremhez, így e felé hajlok. No nem önállóan, hanem kiegészítő fényforrásként.. vagy pl mozgásra ideiglenesen aktiválódó fényként. A Magic Home nevű firmware-e cserélhető.

 vilagitas_04.jpg

Szólj hozzá

wifi rf izzó rgb villanykapcsoló érintőkapcsoló 433mhz