Raspberry Pi Zero W
2017. július 14. írta: eNeS

Raspberry Pi Zero W

Ahogy a Vezérlő/feldolgozó hardvereknél már írtam, a Raspberry PI család legkisebb tagja a Zero, és annak a beépített WiFi-vel rendelkező testvére a Zero W.

pi-zero-w.jpg

Rövid ismerkedés a kinézettel, balról jobbra haladva: bal oldalt található a microSD kártya foglalata (max 128GB méretig), alatta a miniHDMI csatlakozó, tőle jobbra a fekete chip a lelke a gépezetnek: a Broadcom ARM processzor, integrált VideoCore IV GPU-val. Jobbra alatta egy microUSB OTG csatlakozó, amire OTG kábellel USB eszközt lehet csatlakoztatni, vagy OTG hubon keresztül több eszközt... ettől jobbra még egy microUSB csatlakozó található, de erre csak 5V tápegység köthető, másra nem alkalmas. A jobb oldali fekete dugóval lezárt CSI csatlakozóra lehet a Raspberry saját kameráját kötni, szalagkábel segítségével. A négy sarokban négy darab M2.5 csavarnak való lyuk található, szükség esetén M3-ast is bele lehet erőltetni, de meglehetősen szorul. A lapka tetején látható 40 lyuk van kialakítva a 40 tűs GPIO csatlakozósor fogadására, a minél kisebb méret miatt ebbe a Raspberry szériába gyárilag nem teszik bele.

Aki külső szenzort szeretne használni vele, kiélheti a forrasztópáka és forrasztóón iránti szeretetét, hogy pótolja ezt a hiányt utólag. Vagy aki hozzám hasonlóan nincs annyira odáig a forrasztásért, direkt azok kedvéért kifejlesztettek egy kalapáccsal helyére illeszthető tűsort.. no nem ész nélkül kell ütni, van youtube video is a beillesztésről, "GPIO Hammer Header" néven fut a cucc, és az "Installation jig" segít abban, hogy ne a raspberryt üssük, hanem csak a tűk végei lapuljanak szépen szét, így stabilan megszorulva a megfelelő lyukakban. Leginkább a tipli elvéhez tudnám hasonlítani az eljárást. A microSD kártya foglalat sem dísznek van, kártya nélkül ugyanis nem indul el a gépezet, tehát azt is venni kell hozzá, mi több, az operációs rendszert is rá kell másolnunk indítás előtt. Hivatalos operációs rendszere a Raspbian (Debian Linux alapú), illetve kezdők számára a NOOBS varázslós telepítő, melyet memóriakártyára előtelepítve is meg lehet venni. (választható még többek között az Ubuntu, Libreelec, OSMC és a Microsofttól letölthető egy butított konzolos Win10 IOT verzió, de ez utóbbi csak többmagos Raspberryvel működik, a Zeroval nem)

Ha próbát szeretnénk tenni vele, a szükséges eszközök (szerintem):

 • Raspberry Pi Zero W (9,60 GBP + 4GBP szállítási költség - Pimoroni ár, angol font)
 • GPIO Hammer Header 2 GBP (6 GBP szettben, a felszerelést segítő tartóval)
 • Lexar 8GB Class10 microSD memóriakártya 5.99EUR (ebay)
 • ajánlott egy 5V1A microUSB töltő (a Nokia 5V 0.7A töltőjével is próbáltam, azzal is elmegy) - ez nagyjából 800-1500 Ft közti további kiadás, beszerzési forrástól és márkától függően. A hivatalos Raspberry táp ennek a duplája
 • mini HDMI - HDMI átalakító cirka 500 Ft (ez kell, ha monitoron akarjuk látni miért nem indult el...)
 • OTG micro USB átalakító kábel cirka 300 Ft (USB billentyűzethez) - vagy OTG microUSB HUB, ami kicsit drágább, ha nem csak billentyűzetre lenne szükség

Töltőből ajánlott többfélét is beszerezni, nekem eddig négy ebayről beszerzett töltőből hárommal rendben ment a raspberry, az egyikkel viszont leállt néha, ugyanis ha nem kap legalább 4.75V-ot, akkor vészleállítás történik, a nem stabil tápegység erről ismerszik meg. (Az RPI Zero 4.75-5.25V bemenettel táplálható USB-n keresztül, ezt 3.3V-ra alakítja belül a CPU számára, a nagyobb teljesítményfelvételű RPI3-nak ennél több kell, ez utóbb 4.95V-on már nem stabil)
Ha több töltővel próbálva a LED sem villan fel, akkor a memóriakártyával lehet valami probléma, érdemes azt is cserélni, eddig a Lexar és Kingston bejött nekem... a Caraele kártya viszont roppant érdekes módon bár a laptopom felismeri, de a Raspberry nem indul el vele, többszöri formázás és újrapartícionálás után sem, így lemondtam róla.

A GPIO portokra csak megfelelő körültekintéssel, a dokumentáció elolvasása után kössünk rá bármit is, a legtöbb bemenete ugyanis 3.3V jelszinttel kompatibilis, ennél magasabb feszültség ráengedése esetén tönkremegy. Van viszont 5V kimenet is rajta... Az egyes láb a memóriakártya foglalata mellett van, négyszög alakú sárga kiemelés látható körülötte.

> GPIO használat alapfokon

A fenti képen látható kiosztásban a zöld színek a szabadon használható lábak, feketék a GND-k, a piros 5V az azt igénylő eszközök táplálására használható - közvetlenül a tápcsatlakozóról van átkötve, tehát amennyi azon befolyik, azt tovább is tudja adni ezen keresztül, a sárga 3V3 a 3.3V-ot igénylő eszközök felé jó. (max 500mA-ig) Az egyéb színek dedikált célokra szolgálnak, amik használata némi tanulást és programozást igényel. A lábak folytonosan is meg vannak számozva, de általában a fenti képen látható, nem folytonos Broadcom számozást emlegetik fórumokon, illetve példaprogramokban.

Technikai adatok:

Mindössze 65x30x5 mm alapméretével kis helyen is elfér. (GPIO tűkkel együtt magasabb)

 • 1GHz CPU
 • 512MB RAM
 • 2.4Ghz Wifi
 • Bluetooth 4.1
 • miro-SD
 • mini-HDMI
 • micro-B USB adatport
 • micro-B USB tápcsatlakozó
 • CSI kamera csatlakozó
 • 40 tűs GPIO csatlakozó (I2C, SPI, UART)

Említésre méltó még, hogy csak digitális bemenetek vannak az eszközön, így ha analóg értéket akarunk beolvasni, szükség lesz egy ADC konverterre is, amit pl a Raspberry I2C buszra köthetünk.

> RASPBERRY PROJEKTJEIM <

Beszerzési tippek: (a magyar árak egy kissé magasabbak, mint a külföldiek valahogy..)

1. GalagoMarket (Szlovénia 2-5nap szállítás)
2. Pimoroni (Anglia 5-7nap szállítás)
3. ThePihut (Anglia 5-7nap szállítás)
4. Alza.hu (Szlovákia 3-5nap szállítás)
5. HQ Elektronika (Magyarország)
6. RPIBolt (Magyarország)
7. Kína: aliexpress (~30nap)
8. Kína: ebay (22-45nap)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr4212664467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.