2017. júl 23.

Mozgásérzékelő

írta: eNeS
Mozgásérzékelő

Passzív infra HC-SR501

Elképesztően népszerű alacsony ára és kis fogyasztása miatt. Igazából nem magát a mozgást, hanem a hőmérséklet változását látja. Így egy kissé érzékeny a közvetlen napsütésre, illetve a gyors hőmérsékletváltozásokra. Ezért érdemes kombinálni más rendszerű érzékelővel, a téves jelzések kiszűrésére, lásd lejjebb.
120 fokban lát 3-7méterre. Működési elvét lásd: PIR

sr501.jpg

Alapterülete 32x24mm, amin felül a jellegzetes 23 mm átmérőjű műanyag lencse látható, e mellett 2 db M2 csavar számára van furat kiképezve rajta.

sr501_alul.jpg

Ha az aljára tekintünk, jobb oldalon egy jumper található, mellyel lehet választani, hogy ismételje vagy ne ismételje a mozgásjelzést, ha az jeltartási idő alatt érkezett.
A jumper melletti potenciométerrel az érzékelési távolságot lehet szabályozni 3-7méter között, a balra tőle levővel pedig a jeltartási időt, amíg a mozgás detektálását követően folyamatos jelzést ad. (5 másodperc - 5 perc)

Bekötendő csatlakozók a fenti képen: (balról jobbra - nincsenek feliratozva)

  • POWER: DC 5V-20V táp, javaslom a Raspberry 5V kimenetét rákötni
  • OUTPUT: mozgásra 3.3V kimenet, egyébként 0V, sima Raspberry GPIO bemenetre
  • GND: Raspberry GND :)

Aki bizonytalan a bekötésnél, tanulmányozza az adatlapját először:
https://www.mpja.com/download/31227sc.pdf

Radaros mozgásérzékelő RCWL-0516

A Doppler hatás alapján tudják, hogy valami mozgás történt, bővebben lásd: Radaros infrák működési elve

Mérések szerint egyes darabok 3Ghz körüli frekvencián dolgoznak, mások 10Ghz-en, de nincs kőbe vésve, adatlap sem említi konkrétan, nekem eddig szerencsém volt, nem zavarja a WiFi hálózatom.

rcwl-0516-board.jpgEmlítésre méltó bekötendő csatlakozók (szépen fel van iratozva egyébként):

  • GND: Raspberry GND
  • OUT: 3.2-3.4V közti kimeneti jelet ad, ha mozgást észlel, GPIO bemenetre köthető
  • VIN: DC 5-28V tápforrást igényel, javasolt a Raspberry 5V táplábára kötni (adatlap szerint 4V-ról is megy, de tapasztalataim szerint 5V alatt használhatatlan)

A lapka mérete 35,9x17,3mm, a rögzítőfuratok ellenben értékelhetetlenek, az M2 csavar is túl nagy hozzá.

Számomra először meglepő módon 360 fokban is lát, 5-7méter maximális távolságra, mi több, vékony falakon is átlát. Azért nem egészen gömb alakú az általa látott tér, még nem sikerült egészen rájönnöm a karakterisztikájára. Alapvetően 2 másodpercig tartja a kimeneti jelet, ezt az időt a C-TM ellenállással lehet változtatni. Mindezen tulajdonságai miatt nagyon jó párost alkot kombinált infraként a HC-SR501 infrával egyidőben (ÉS kapcsolat) alkalmazva. Ennél a típusnál nem a téves jelzések okozzák a problémát - számomra legalábbis - hanem az, hogy túlságosan is sokat lát.

Adatlap:
http://images.100y.com.tw/pdf_file/54-RCWL-0516.pdf

RPIEasy mintabeállítás:

Először is belépünk a Hardware/Pinout&Ports menübe, majd azt a GPIO-t amire a mozgásérzékelőnk van kötve, megkeressük - ez esetben ez a GPIO24 - és beállítjuk, hogy Input-Pulldown legyen a típusa, - mivel jellemzően mozgásra aktívak a mozgásérzékelők, ezért érdemes lehúzni GND-re, hogy ne billegjen az értéke - majd Submit gomb és újraindítás következik.

rpi_pir0.jpg

Ez után a Devices menüben valamelyik EDIT gombra kattintva felvehetünk egy Input-Switch GPIO típusú eszközt.

rpi_pir1.jpg

A Name-Név beállítás kötelező elem, az Enabled bepipálásával engedélyezzük az eszköz működését, a 1st GPIO legördülő menüből pedig kiválasztjuk a megfelelő pint, amit már előzetesen beállítottunk. Ha felvettük a Controllers menüben már a Domoticz HTTP/MQTT közül valamelyiket, akkor a Send to Controller engedélyezése után, ha Submit-ot nyomunk, beírható a Domoticz-ban szereplő virtuális IDX azonosító szám. (ez a képen még hiányzik)

Az Interval-t 0-án hagyva, amennyiben változás van, akkor üzenetet küld a beállított kontroller(ek)en - ez a legegyszerűbb és legáltalánosabb használati mód. Ha az intervalt átállítjuk, akkor a megadott időközönként lejelenti az állapotát, akkor is, ha az nem változott.

Szólj hozzá

mozgás szenzor érzékelő rcwl-0516 hc-sr501