Analóg-digitális átalakító (ADC)
2017. augusztus 28. írta: eNeS

Analóg-digitális átalakító (ADC)

A Raspberry Pi-nek van egy figyelemre méltó hiányossága, miszerint csak digitális be és kimenetei vannak, (na jó van PWM képes kimenete legalább), így analóg értékeket nem tud beolvasni. Ezen külső ADC eszközökkel tudunk segíteni, a 8bites és nem I2C csatlakozásúakat kizárva maradt az ADS1015 és ADS1115, amik csak a pontosságban és árban térnek el némiképp. Az ADS1015 12bites vagyis 4096 szintet tud visszaadni, az ADS1115 már 16bites, így 65536 szintet tud visszaadni a mért értékből.

ads1015.jpg

VDD: 2 - 5.5V (Raspberry esetén erősen javasolt a 3.3V tápellátás)
GND: Raspberry GND
SCL: Raspberry SCL (I2C)
SDA: Raspberry SDA (I2C)
ADDR: címkiválasztó láb, ha csak egyet használ az ember, nem kell rá kötni semmit
ALRT: komparátor funkcióhoz - jelzést ad, ha az előre beállított szintet eléri a figyelt csatorna
A0,A1,A2,A3: négy analóg csatorna

Figyelem! A bemenő analóg jelnek GND és VDD között kell lennie, így ha 3.3V-ról tápolva ennél magasabb jelszintet kaphat, azt előbb szintillesztőn kell átküldeni!

Python-ból történő használata előtt telepíteni kell az Adafruit_Python_ADS1x15 függvénykönyvtárat, például így:

git clone https://github.com/adafruit/Adafruit_Python_ADS1x15.git
cd Adafruit_Python_ADS1x15
sudo python setup.py install

Python3-ból történő használatra telepítés:

git clone https://github.com/adafruit/Adafruit_Python_ADS1x15.git
cd Adafruit_Python_ADS1x15
sudo python3 setup.py install

Példa a felhasználására:

Egyszerű használata pedig az alábbi.

RPIEasy mintabeállítás:

Először is belépünk a Hardware/Pinout&Ports menübe, majd engedélyezzük az I2C-t, majd Submit gomb és újraindítás következik. (nem keverendő össze az I2S-el, amire nem sok szükség van, így azt letiltjuk)

rpi_lht0.jpg

Ez után a Devices menüben valamelyik EDIT gombra kattintva felvehetünk egy ADS1x15 típusú eszközt. (Ha nem sikerül felvennünk, kapunk egy hibaüzenetet, amiben az i2c-re kattintva megpróbálja a szükséges Adafruit ADS1x15 modult feltelepíteni az RPIEasy, ez egy darabig eltarthat)

rpi_ads1_1.jpg

A Name-Név beállítás kötelező elem, az Enabled bepipálásával engedélyezzük az eszköz működését, az I2C cím alapból 0x48 az eszközön, kivéve, ha valamit kötöttünk az ADDR lábára, ez esetben az I2C scan segíthet..
A típus és az erősítés kiválasztásán kívül meg kell adnunk, hogy melyik analóg lábról (A0-A3) kívánjuk beolvasni az aktuális analóg értéket, és milyen időközönként. (Interval)
Az oversampling engedélyezése több beolvasásból átlagol, így elméletben jobb pontosságot adhat.
Ha felvettük a Controllers menüben már a Domoticz HTTP/MQTT közül valamelyiket, akkor a Send to Controller engedélyezése után, ha Submit-ot nyomunk, beírható a Domoticz-ban szereplő virtuális IDX azonosító szám.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr4012786812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.