2017. sze 14.

WiFi-s RGB LED szalag vezérlő (Magic Home)

írta: eNeS
WiFi-s RGB LED szalag vezérlő (Magic Home)

Hozzunk fényt az éjszakába! LED szalag vezérlőből van többféle variáns, kapcsolós, RF távirányítós, IR távirányítós, WiFi-s.. ez utóbbit próbáltam ki ezúttal.

Magic Home LED Controller WiFi RGB
(ARILUX AL-LC01)

magic1.jpg

Kell hozzá még SMD 5050 RGB szalag: (kábelek színei a csatlakozón jelölt betűkhöz illeszkednek B=kék, R=vörös, G=zöld, a háromszöggel jelölt fehér színű pedig a közös + vagy -)

ledszalag.jpg

Illetve kell még egy 5-28V DC tápegység, a méretezésnél érdemes észben tartani, hogy durván 1W fogyasztása van egy ESP8266-nak, az 5050 LED szalag pedig méterenként 14.4W-ot fogyaszt. (darabja 0.24W, 1 méter=60 darab=14,4W)

Első bekapcsolás után, ha LED szalag van rákötve erős villogásba kezd, és megjelenik egy új WIFI AP. Első körben az eszközön látható vonalkód alapján le lehet tölteni a gyári mobilalkalmazást, utána rá kell állni a LED vezérlő által ajánlott helyi WiFi AP-ra, és máris lehet játszani a fényekkel. Bekapcsoló-kikapcsoló gomb nincs fizikailag az eszközön, az enyémen az IR vevőt is lespórolták, de utólag rá lehet éppen hackelni, ha kellene. Akinek kielégíti az igényét a mobiltelefonos játszadozás, és nem akarja integrálni MQTT-n keresztül, az ne is olvasson tovább.

Mert nekem feltett szándékom a Domoticz-ra kötni, hogy automatán kapcsoljon be a hozzá társított mozgásérzékelő jelzésére. Gyors keresés után máris látszott, hogy már kitaposott úton járok, az ESPurna firmware támogatja ezt az eszközt alapból.

Ellenben a soros kapcsolat csatlakoztatása nem olyan egyszerű, kinek a forrasztópáka, kinek a Bluetack fog segíteni, hogy a megadott pontokon maradjanak a soros-USB átalakító kábelei, a pontok az alábbiak:

magic3.jpg

Az RX-re a TX-et, TX-re az RX-et kell kötni, a GND személy szerint a fenti pontra kötöttem inkább, ami az IR vevőnek van üresen hagyva, az IO0-át pedig a másik oldalon érintettem az ESP8266 GPIO0 lábához, de itt is pont olyan jó. Letöltöttem a megfelelő espurna-1.9.0-magichome-led-controller.bin firmwaret innen:
https://bitbucket.org/xoseperez/espurna/downloads/

Tápegységként egy 9V-os akadt a kezem ügyébe, arról járattam frissítés közben is. Némi játszadozás után sikerült kapcsolódnom, lekértem a flash_id-t, ebből látszott, hogy 8mbit tárhelye van. Felbuzdulva a fenti képen látható QIO feliraton, a NodeMCU PyFlasher-el feltöltöttem QIO módban a firmware-t, elvileg hiba nélkül át is ment, majd széthúztam mindent és újraindítottam.. volna, de nem indult újra.
Ezen egy kissé elszontyolodtam, olvasgattam még egy kicsit és egy helyen azt láttam, hogy az 1.4-es verziókban néha DOUT a flash hozzáférés módja, és ha rosszul van megflashelve, nem bootol be az eszköz. Egyébként valóban, ahogy nézegettem a sajátomat, a hátoldalán szó sincs arról, hogy QIO lenne, megfordítva az eleje sem úgy nézett ki, mint egy ESP12-F, hanem egy sima ESP8266EX és alá egy saját flash van odagányolva.. ez volt a legolcsóbb modell az ebayen. :)

magic4.jpg

Így megint összekapcsolódtam vele, előszedtem az ESPTool-t:

sudo esptool –port /dev/ttyUSB0 write_flash -fm dout -fs 8m 0x0 espurna-1.9.0-magichome-led-controller.bin

És csoda történt, az eszköz elindult, megjelent a WiFi AP-je is! Rácsatlakoztam, beütöttem a gyári "fibonacci" jelszavát, viszont nem tudtam csatlakozni a webes felületéhez. Egy kis táp-le táp-fel után újrapróbáltam és ekkor már tudtam kapcsolódni a 192.168.4.1 IP címen levő webes felülethez, kötelező jelleggel be kellett állítani a 8 karakteres kisbetű, nagybetű, szám jelszót, és ekkor továbbengedett végre. Beállítottam a helyi WiFi-t, amire csatlakozhatott, ismét újraindult, és az után a webes felületen a gyárihoz hasonló felületen tudtam játszani a színekkel. Mi a különbség? Nyílt forrású, hálózatról frissíthető megoldás, saját MQTT szerverről is lehet vezérelni.

UPDATE: Ha valaki hozzám hasonlóan az ágy alá szereli és zavarja az időnkénti WiFi aktivitásjelző villogása, akkor:

1. Lépjen be a webes felületre, az Admin menü alatt a Telnet-et állítsa ON-ra, majd Save/Update gomb
2. parancssorba gépelje be "telnet MAGIC_IP_CIME"
3. ha bejött a telnet konzol, akkor ki kell adni a "SET ledAuto 0" parancsot, majd újraindítani az eszközt, ezután abbahagyja a villogást
4. a telnetet a végén ismét érdemes letiltani

Szólj hozzá

wifi led világítás rgb termékteszt