WiFi-s okoskonnektor (S20)
2017. november 01. írta: eNeS

WiFi-s okoskonnektor (S20)

A méltán népszerű Sonoff eszközpark egyik látványos tagja az S20 okoskonnektor (lehetőleg EU változat), ami WiFi-n keresztül vezérelhető. Népszerűségét is mutatja, hogy itthon a Computherm is forgalmazza, átcimkézve, ugyanazokkal a műszaki paraméterekkel. (Computherm S200)

A használata pofonegyszerű, be kell dugni egy konnektorba, fel kell telepíteni a minden Sonoff termékhez használható Ewelink alkalmazást a telefonunkra, és követni az alkalmazás által írt aktiválási lépéseket, megadni milyen Wifi hálózathoz kapcsolódjon a kütyü és immár telefonon tudunk tetszőleges, erre csatlakoztatott 230V-ról működő eszközt kapcsolgatni. (akár világítás, akár klíma, ventillátor vagy éppen kávéfőző...)
Természetesen a rajta levő gomb segítségével is lehet kapcsolni.

s20.JPG

Természetesen a korábbi gyakorlatot követve a gyári programját azonnal lecseréltem, a szokásos ESP chip található benne. Ezzel a kütyüvel már más is foglalkozott, de röviden vázolom, mit követtem el vele.

"A" megoldás: a keményvonalas

Első körben van egy csavar a hátulján, aminek a kicsavarásával máris ugrik a garancia, mert a garanciás matrica fölé van ragasztva. Segond, essünk neki. Ez után egy lapos eszközzel óvatosan szét lehet a szélein pattintani a kütyüt.

s20_0.JPG

Balra lent a kék varisztor és a középen levő piros nyomógomb között látható a négy csatlakozási pont a soros kommunikációhoz. Az én 1.3-as modellemről már lespórolták a feliratozást, hogy melyik micsoda, de egy kis fehér háromszög rámutat a VCC-re legalább. Pár másodperces netes kutatás után találtam egy képet ami alapján meg tudtam állapítani melyik mi lenne.. amit úgy is meg tudtam volna oldani, ha lecsavarozom a zöld nyáklapot a tartóból, és kimérem.

s20_1.JPG

Az USB-soros átalakító 3.3V lábát VCC-re, RX->TX-re, TX->RX-re, GND->GND-re értelemszerűen, majd a Touch-nál már bemutatott módon feltehetjük a Tasmota firmware-t a kütyüre.
Az eljárás annyival egyszerűbb, hogy a GPIO0 a középen látható gombra van kötve, tehát csak ezt kell nyomvatartani, miközben a soros programozó USB végét rákötjük a laptopra.
És a legfontosabb: SOHA ne próbáljuk úgy rákötni a programozót, hogy be van dugva a 230V-ba, sőt lehetőség szerint leszedett burkolattal egyáltalán ne csatlakoztassuk erősáramra! A programozó elegendő áramot ad az eszköznek a programozás folyamán, ne akarjunk füstöt generálni.

Az ESPTool használata egyezik a Touch-nál használttal, az új szériás S20-akba is 8285 chipet tesznek, 1MB memóriával, és dout memóriakezelési móddal. A kapcsolódásnál sokan elakadnak elsőre, vagy a TX/RX sorrend, vagy a GPIO-0 kihagyása, vagy flashelési mód miatt, ami megismétlem: DOUT!

"B" megoldás: a szoftveres

Az eszköz szétszedése nélkül a SonOTA használatával is gond nélkül elvégezhető a firmware csere gyáriról Tasmotára, ami csak elsőre bonyolult, másodjára már versenyképesen gyors megoldás a fenti soros programfeltöltéssel.

Tasmota infók:

A "Configure Module" menüpont alatt első indításkor érdemes kiválasztanunk az "S20 Socket" típust, majd újraindulás után a fizikai gombnak működnie kell, illetve a webes felületen a "Toggle" gombra kattintva a relé vált, kattan, egyúttal a vörös LED is állapotot vált.

Ha valamilyen okból nem így van, pl egy klónnal van dolgunk, ahol a GPIO-k nem stimmelnek, semmi gond, a "Generic" modultípusra váltva egyedileg beállíthatjuk, melyik GPIO mit csináljon. Persze előbb rá kell jönnünk...

tasmota_generic.jpg

A gyári Sonoff S20 GPIO beállításai a következőek:

  • GPIO-0 = nyomógomb (bemenet)
  • GPIO-12 = relé / vörös LED (kimenet)
  • GPIO-13 = zöld LED (kimenet)

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr8613137756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.