2017. dec 27.

WiFi-s kamera (DG-MYQ)

írta: eNeS
WiFi-s kamera (DG-MYQ)

Általában érdeklődve figyelem az újonnan megjelenő belépő szintű IP kamerákat, bár tisztában vagyok vele, hogy az árkategóriák alsó szegmensében nagy minőségi elvárásokat felesleges támasztanom, azonban az ünnepek előtti szezonban szembejött egy visszautasíthatatlan ajánlat: 3000 HUF (+ingyenes szállítás) ellenében egy működő IP kamera, ami WiFi képes, és SD kártyára is tud rögzíteni. Ilyen olcsón gyengébb minőségű kamerát sem tudok kihozni, alkatrészekből sem, úgyhogy próbáért kiált!

Azok kedvéért, akik lusták végigolvasni a cikket az elejére is kiírom, hogy nincs semmilyen beállítható webes felület a 80-as porton! Aki kíváncsi az RTSP elérhetőségre, olvasson tovább.

A Digoo DG-MYQ a szóbanforgó egyed, amiből rendeltem is egy tesztpéldányt. Láthatólag a Xiaomi és a Sonoff mellett a Digoo is próbál betörni a biztonságtechnikai és okosotthon termékek piacára, kiélezett árharccal, ami nem feltétlenül rossz a vásárlóknak. Viszont ez a Felhő-mánia határozottan rossz irány, és nemcsak náluk.

myq_1.jpg

Elegáns formatervezés, kis méret. A Felhő alapú hozzáférés nagy negatívum, de az ONVIF támogatással lehet kezdeni valamit felhőn kívül is.

További felmerülő költségek, ami nincs a csomagban: 1 db 5V1A tápegység (microUSB), és ha rögzíteni szeretnénk a felvételeket, akkor 1 db Class 10 microSD kártya (FAT32-re formázott max 64GB), vagy előfizetünk a Felhőben történő tárolásra... (amire beetetésként adnak pár nap próbaidőszakot, feltehetőleg ezzel a feláras szolgáltatással akarja a gyártó behozni a kamera árában adott kedvezményt)

A csomag kibontása során nincs is más a dobozban a kamerán kívül, ha nem számítunk egy kártyát, amin egy QR kód szerepel, ami elegánsan rámutat az online leírás linkjére. Ennek megnyitása után máris felajánlja, hogy töltsük le telefonunkra (Android/IPhone) a kamera használatához szükséges DigooCloud nevű alkalmazást. És igen, sajnálatos módon ezt a lépést nem tudjuk kihagyni, mivel a kamerának nincs a hagyományos IP kamerákhoz hasonló webes felülete, ahol beállíthatnánk. :( (Egy nagy fekete pont!)

Miután letöltöttük az alkalmazást, máris regisztrálhatunk egy ingyenes fiókot, felfedve saját e-mail címünket, hogy legyen mire spameket küldeniük. A kamera hozzáadására két mód is van, mindkettőnél a RESET gomb hosszan történő nyomvatartásával (amihez kelleni fog egy vékony, hegyes eszköz, és addig kell nyomvatartani, míg nem csippan a kamera) kezdhetjük a kamera oldaláról az eljárást, a telefonos alkalmazásban pedig vagy a WiFi-n történő beállítást használjuk, vagy a QR kód előállítása után egyszerűen megmutatjuk a telefon képernyőjén megjelenő kódot a kamerának. Legyünk türelmesek, ez akár két percig is eltarthat. A QR kódot képként elmentve később az alkalmazás nélkül is megismételhetjük az eljárást. :)

A RESET gombot kicsomagolás utáni első beüzemeléskor nem feltétlenül kell nyomkodni,ez után, ha olyan helyre visszük, ahol más WiFi hozzáférési pontra kell csatlakoznunk, erre már szükség lesz. 1-2 napos tesztidőszak alatt sajnos előfordult olyan eset, amikor elvesztette a WiFi kapcsolatot, és csak RESET után tért magához az eszköz. (Legjobbakkal is megeshet, de akkor is egy fél fekete pont!) Illetve az általam próbált Mixza SD kártyával is meggyűlt a baja (ajánlott típusok: Kingston/SanDisk/Samsung), visszajátszás során egyszer csak újraindult, és nem látta a memóriakártyát, aztán a táp le-táp fel eljárás segített rajta.

Ami feltűnt még, hogy pár órás folyamatos üzem után meglehetősen melegszik. Leírás szerint a -10 és 50 fok közötti hőmérsékleti tartományban képes működni, és bár elsősorban beltéri használatra tervezték, kint az eresz alatt is működik, arra figyelni kell, hogy nem vízálló. És persze mivel 5V-os tápforrás kell neki, túl hosszú vezetéke sem lehet. (cirka 5-10m) Az akkumulátorról történő üzemeltetése sem lehetetlen, nagyjából 1.5W fogyasztással lehet számolni, kivéve éjszaka, mikor bekapcsolja az infra megvilágítását, ami akár ennek a duplája is lehet.

digoo_power.jpg

A kék színű LED mindig világít, ha be van kapcsolva, ennek eltüntetésére a hivatalos fórumon fekete színű szigetelőszalagot javasolnak.

myq_2.jpg

Szemből nézve a kamera felett helyezkedik el a fényérzékelő, ha úgy látja sötét van, bekapcsolja automatán a körben elhelyezkedő 10 db IR LED-et. Alul a kék színű bekapcsolt állapotot jelző LED világít. Jobb oldalon van a TF kártya foglalat, ahová a microSD kártyát be tudjuk helyezni, a kártya érintkezői lefelé nézzenek behelyezéskor, és ütközésig kell tolni határozottan, ha kattanás előtt elengedjük, a rugó visszalövi az SD kártyát a szoba sarkáig. (Megj: természetesen az SD kártya behelyezése és eltávolítása a kamera áramtalanított állapotában ajánlott!)

A hátoldalán balra látható az előbb említett RESET gomb, mellette a hangszóró, és lent a mikrofon. Mert a kis eszköz bizony hangot is képes felvenni, illetve a telefonos alkalmazás segítségével mi is beszélhetünk rajta keresztül. (alternatív felhasználás: primitív kaputelefon?)

Azok kedvéért, akik fantáziáját hozzám hasonlóan megragadta a hátulján levő négy csavar, íme:

digoo_inside.jpg

Balra az SD kártya foglalat, felette a bizonyos RESET gomb teljes életnagyságban, fent a hangszóró csatlakozója a hangszóróval, jobb oldalon a BL-M8188FU1 USB 2.0 WiFi modul (Realtek RTL8188FTV alapú, 2.4-2.4835GHz, IEEE 802.11b/g/n, 150Mbps), alul a microUSB csatlakozó, ami láthatólag csak tápellátást szolgáltat. A felette bordával védett chip lehet a központi egység, ami feldolgozza és tömöríti az objektívből érkező képeket, de ezt a bordát nem szedtem le, így nem tudom biztosra mit rejt... ám erős a gyanúm, hogy ugyanazt a Mediatek MT7601U chipet, mint amit a nagyobb felbontású, kicsivel drágább DG-M1Q modell.
Mivel nagyon hasonló felépítésűek, feltehetőleg az M1Q modellhez készített firmware-t is fel lehetne tölteni a MYQ-ra.. nem mintha az M1Q többet tudna, viszont ezzel sok ezzel foglalkozó cikket találni a neten, a telneten történő eléréstől kezdve az SD kártyán történő frissítésig. Viszont sajnos jelen MYQ modellről szinte alig találni valamit, az RTSP jelszót is igen nehezen találtam meg végre (mert a jelszavak és elérési utak teljesen eltérnek a két modell között, ez kissé le is törte a lelkesedésem). A firmware cserét pedig automatán végzi el a DigooCloud alkalmazás, egy irányban (csak újabbat és csak amit a gyártó adott ki).

Mi a legszembeötlőbb különbség a két modell közt, persze az árát leszámítva? A felvételi felbontás. Az M1Q 960P-s modell ami 1.3MP felbontást jelent, a jelenleg tesztelt MYQ "csak" 720p/1MP felbontású HD képet képes rögzíteni.

De segond, kicsi pénzért kicsi minőség.. íme egy kép világosban, átméretezés nélkül (1280x720):

m1_nappali.jpg

Azt kell mondjam, alapvetően nem rossz, bár úgy látom, a közeli kapcsoló aránylag éles, a háttérben levő ajtó már kissé homályosodik, pedig öt méternél nincs messzebb.

Ugyanez este, saját infrával:

m1q_ejszakai.jpg

Jól látható a zseblámpa-hatás, a 10 IR LED a középen levő területet emeli ki, a szélen levő objektumok sötétek. De láttam már rosszabb kameraképet is, ötszörös árú kamerától. Az adatlapon látható 10 méteres IR távolságnak meg jó, ha a fele igaz, de ez a legtöbb kamerába épített IR-nél így van. :)

Jöjjön az Árvíztűrő tükörfúrógép teszt:

m1q_arvizturo.jpg

A korábban tesztelt kamerákhoz képest ennek láthatóan szélesebb a látószöge, nagyjából meg is van az a 100-110 fok, amivel reklámozzák. Viszont cserébe görbíti a teret. Mert az a cső bizony nem görbe a valóságban. (Még egy fél fekete pont!) Mivel nagyobb területet lát be, mint a korábban tesztelt HD kamera, kevesebb pixel jut ugyanakkora területre, így mondhatni nem túl fényes a betűk olvashatósága.

m1q_arvizturo2.jpg

Így fej-fej mellett van a 640x480-as kamera képével... bizony-bizony ilyen látószöghöz már jól jönne a FullHD felbontás!

Nézzük mit tudunk kezdeni az ONVIF támogatással.
Ugyebár ez arra lenne jó, hogy gyártófüggetlen módon tudjunk hálózati kapcsolaton keresztül kameraképet kinyerni, és rögzíteni. Ez akár szoftveresen, a Hálózati kamerák témakörben javasolt programokkal, vagy hardveres IP rögzítővel is megoldható.

Első lépésként a routeren fix IP címet állítunk be a kamera MAC címéhez, ez 192.168.1.103 lett. És nem, a kamerán magán nincs ilyen beállítási lehetőség (sem).

Az adatlapon található 25fps sem teljesen igaz, csak 12fps-t tud, és a valóságban sem folyamatos mozgást látok az élőképen, mobilalkalmazással sem, ami teljesen egyértelmű, hogy csak 15fps alatti sebesség lehet, de semmiképpen sem a reklámozott 25fps. (Foghatják persze a WiFi-re, meg az Internet sebesség alapú dinamikus sebességállításra, de a tények akkor is tények. Lehet egy szoftverfrissítéssel ezt majd javítják a jövőben.) (Még egy fekete pont!)

Az ONVIF támogatás az adatlapon írt 2.0 helyett 1.2, legalábbis ezt sikerült kibányászni az Onvif lekérdezésekből. Az ONVIF port a 80-as.
Mozgóképhez pedig H264 tömörítéssel az alábbi RTSP útvonalakon juthatunk hozzá. (Main-Fő stream 1280x720, Sub-Al stream 640x320)

A felhasználónév: admin
Hozzá tartozó gyári jelszó: dg20160404
(ennek megváltoztatásáról semmilyen információt nem találtam, hivatalos Digoo fórumon válaszra sem méltatják a kérdést)

Csak video, 1280x720, 12fps, h264:
rtsp://admin:dg20160404@192.168.1.103:554
rtsp://admin:dg20160404@192.168.1.103:554/0/video0

Csak video, 640x320, 12fps, h264:
rtsp://admin:dg20160404@192.168.1.103:554/0/video1

Csak hang, PCM Mono 8khz, 16bites mintavételezéssel
rtsp://admin:dg20160404@192.168.1.103:554/0/audio

Video+hang, 1280x720, 12fps, h264 + PCM Mono 8khz hang, 16bites mintavételezéssel
rtsp://admin:dg20160404@192.168.1.103:554/0/av0

Video+hang, 640x320, 12fps, h264 + PCM Mono 8khz hang, 16bites mintavételezéssel
rtsp://admin:dg20160404@192.168.1.103:554/0/av1

Viszont van egy óriási hiányossága! Nem tud állóképet (JPG snapshot) szolgáltatni! Bár az ONVIF szabvány előírja, és a kamera vissza is adja a http://192.168.1.103/onvif/snapshot elérési utat, viszont képet, azt nem ad rajta. Ezt a funkciót pedig példának okáért a Domoticz és egyéb okosotthon rendszerek is használnák. (Nagy fekete pont! - remélhetőleg ezt javítják valamely frissítésben)

A fenti RTSP eléréseket pl VLC program segítségével tekinthetjük meg, vagy egy ONVIF kompatibilis hálózati rögzítővel. (NVR) Gyakorlatban ez egy Hikvision DS-7616NI-E2/16P/A rögzítőn így állítható be: (a fenti információkat hasznosítva)

digoo_kam_setup.jpg

Amennyiben nem akarunk RTSP beállításokkal küzdeni, simán ONVIF kamerakaként is felvehetjük a fent írt felhasználónevet és jelszót használva, valahogy így:

digoo_onvif.jpg

Még egy apró hiányosság: a kamera tud az SD kártyájára rögzíteni csak Mozgásra, viszont RTSP streamként ez nem működik a hálózati rögzítőn, csak a folyamatos felvétel.

Érdekesség: két különböző MAC címen jelentkezik be a hálózatba, egyet használ a RESET-elés után, egy másikat pedig a következő újraindítás után.. ez egy érdekes anomália, melyre figyelemmel kell lenni, mikor a routerünkön megpróbáljuk beállítani neki a statikusan kiosztandó MAC címhez társított IP címet.

További negatívumra lettem figyelmes pár nap után: ha úgy indul el a kamera, hogy nem tud csatlakozni a WiFi-hez, akkor a benne levő SD kártyára nem rögzít. Remélem ez valami fatális félreértés, amit javítanak majd szoftveresen, mert ez így nem túl használható! (Ismét nagy fekete pont!)

Nyilván ár/érték arányban nem rossz, jobb mint a jelenleg sarki dohányboltban üzemelő 720x576 felbontású (D1 vagyis 0.4MP) analóg kamera képe, de azért ennél sokkal jobb képeket is láttam már.

Összességében nem tudom merjem-e bátran ajánlani bárkinek is. (5 fekete pont) Inkább összefoglalom a fentieket:

Mire lehet jó?

  • beltérre, kis területre nem olyan rossz

Mire nem kifejezetten alkalmas?

  • éjszaka, nagy terület megfigyelésére
  • távoli objektumokról (kültér, kerítés) éles kép nyerésére

Egyelőre gyerekcipőben járó, másik kamerához készült, ám ennél is használható "módosítások" - csak saját felelősségre, mert könnyen ki lehet vele nyírni a kamerát:

https://github.com/ant-thomas/zsgx1hacks/

 diy_notrecommend.png

Szólj hozzá

kamera termékteszt onvif