WiFi-s relé (Smart Home/Powstro Basic)
2018. február 01. írta: eNeS

WiFi-s relé (Smart Home/Powstro Basic)

Praktikus eszköz, amit "vezeték nélküli intelligens kapcsoló"-ként fordítanak le szépen magyarra, bár vezeték, az azért kell hozzá. :) WiFi kapcsolaton keresztül lehet kapcsolni egy rá kötött 230V-os fogyasztót, ami lehet világítás, szobaventillátor, kenyérsütő, vízforraló, stb... 10A van ugyan rá írva, de erről lejjebb ejtek még pár szót. Balról látható a bejövő nullvezeték és alatta a fázis fogadására szolgáló sorkapocs, jobb oldalra pedig ugyanilyen sorrendben kell kötni a fogyasztó kábelét. (mivel itt kábelekről beszélünk, vagy a fogyasztó kábelének esünk neki, és vágjuk ketté, vagy inkább beáldozunk egy külön dugvillás-aljzatos hosszabbítókábelt, és azt kettévágva ráoperáljuk a kapcsolóra, ez kevésbé brutális beavatkozás)
Fizikai méretei: 88x39x23mm

Ha valaki konnenktoros változatot keres, nem erre van szüksége, hanem az S20-ra, vagy valamely klónjára.

powstro1.jpg

Az általam cirka 900Ft-ért beszerzett "Smart Home" fantázianevű másolat nem eredeti Sonoff Basic, de - külsőre legalábbis - ugyanolyan. (Az eredeti Sonoff Basic durván 1800Ft) Nem ugyanazzal a mobilalkalmazással működik természetesen, mint a Sonoff, hanem egy "SmartLife" applikáció telepítése után kapcsolgatható és elérhető Google Home és Alexa szolgáltatások alól. De aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy ez engem annyira nem érdekel...

Inkább hirtelen szétkapjuk az eszközt:

(a "hirtelen" azért kis túlzás, mivel elég erősen össze van pattintva a műanyag doboz, és óvatosan kell bánni a feszegetéssel, ha még össze akarjuk rakni utána)

powstro2.jpg

Itt véget is ért a hasonlóság, a Sonoff Basic-en teljesen más elrendezésben és más eszközök vannak belül, valamint a programozáshoz szükséges lábak, az eredeti Sonoffon ki vannak vezetve a lapra elérhető módon, ezen nincsenek. Középtájt ott virít egy ESP8266-S3 chip (1MB beépített flash memóriával), meglehetősen ferdén elhelyezve. A lap aljára rápillantva hamar rájöttem, hogy a Powstro Basic néven elhíresült klón klónjával van dolgom. (ezek a kínaiak már egymást is másolják, sőt a másolatok másolatait is...) Sőt, az ebayen sok eladó ezt küldi eredeti Sonoff Basic helyett is, mondván, hogy kompatibilis. Úgyhogy aki a nagy e-piactérről rendel Sonoffot, könnyen belefuthat egy ilyenbe. Egyébként attól eltekintve, hogy kicsit nehezebb/tovább tart az első firmware frissítés, kevés hátránya van az eredetihez képest.

Nézzük hát az alját:

Az alul teljes szélességben átfutó vékony fémlemez (javítás: "vezetősáv") láttán néhányan aggodalmukat fejezték ki a miatt, hogy vajon meddig bírná ez a rész a 10A terhelést, amit a panelon levő relé elméletileg kibírna, de 2A-ig azért így sem lehet gond, és még ez is legalább 400W-os fogyasztó némi fejszámolás után. Aki ennél nagyobb teljesítményű fogyasztót akar kapcsolgatni, jobban jár az eredeti Sonoff Basic vastagabbra méretezett erősáramú részével. (Bár annak sincs akadálya, hogy némi ónnal megerősítse a ember a két lemezt)

powstro2b.jpg

A megjelölt részen látható az ESP8266-S3 2x7-es csatlakozója, amire jobb híján fel kell forrasztani ideiglenesen a kábeleket a programozáshoz. A fenti képen balról jobbra a lábkiosztás az alábbi:

GND TX GPIO5 GPIO2 GPIO15 GPIO12 TOUT
3V3 RX GPIO4 GPIO0 GPIO13 GPIO14 EN

 

Ennek megfelelően az alábbi képen láható, hogy ráforrasztottam a piros kábelt a 3V3-ra, a fehéret a GND-re, a kéket az RX-re, a szürkét a TX-re.

powstro3.jpg

Hamar bekötöttem a CP2102 programozót és mehetett is a soros programozás, miután a GPIO0-át is GND-re erősítettem egy kis Bluetack segítségével.

powstro4.jpg

Ahogy megkapta az áramot a konverter irányából, vidám zöld fény jelentkezett be, majd a Nodemcu Pyflasher segítségével felküldtem rá a Tasmota általam lefordított változatát.. erre csak azért volt szükség, mert beágyaztam a firmware binárisba a Wifi jelszavamat, hogy ne kelljen játszani az első megadáskor, ugyanis a Tasmota első indításakor nem lép AP módba, hanem négyszer meg kellene nyomni az eszköz gombját, ami a GPIO0-ra van kötve.. csakhogy ezen az eszközön nincs a GPIO0-ra kötve semmi! A másik megoldás, hogy a konverterről megtáplálva újraindítjuk, úgy, hogy nincs a GPIO0-n a GND, majd a GND-ről menő kábelt érintjük hozzá négyszer egymás után, ezzel szimulálva a négy gombnyomást.
Vagy egyszerűen az ESPEasy firmwaret töltjük fel rá eleve, ami automatán átáll AP módba, ha nem tud Wifi-re csatlakozni.

Én előnyben részesítem a Tasmotát olyan eszközöknél, amik csak 1MB flash-el rendelkeznek, ugyanis így megmarad a későbbi egykörös OTA frissítés lehetősége, amit az ESPEasy csak egy közbenső lépéssel tud megoldani, az eltérő flash kezelési módja miatt.

Az alábbi GPIO-on találhatóak az eszközei:

GPIO4 Fogyasztót kapcsoló relé
GPIO12 Nyomógomb
GPIO13 Vörös LED
GPIO15 Zöld LED

 

A fentiek alapján Tasmotán "Generic" típusú modult kiválasztva az alábbi beállításokkal vehetjük használatba az eszközt:

tasmota1.jpg

A piros/zöld LED-eket akár ki is hagyhatjuk, így csak a kék színű fog világítani irányjelzőként, amikor nincs bekapcsolva a relé, és semmi sem világít, ha be van kapcsolva.

Vagy ESPEasy-n a rule szabályrendszer segítségével bármilyen LED-kezelési módszert kigondolhatunk, amire csak vágyunk. A kéket nem lehet kikapcsolni, mert fixen a reléhez van kötve.

Jó barkácsolást!

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr713622032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.