Mozgó alkatrész nélküli elektronikus kapcsoló (relé)
2018. február 25. írta: eNeS

Mozgó alkatrész nélküli elektronikus kapcsoló (relé)

Amikor arra kerül a sor, hogy programozható IoT vezérlőnkkel valamilyen külső eszközt elindítsunk, bele fogunk futni abba a problematikába, hogy a GPIO-n meglévő 3.3V kevés lesz 5-12V DC vagy éppen 230VAC indításához. Erre szolgálna a relé. Vagyis a GPIO-ra kötve a relét, a GPIO állapotának változtatásával kapcsolgatjuk a relé alapban nyitott (NO)/alapban zárt (NC) kimenetét, ezzel mindenféle külső kütyüt be-ki kapcsolva.
A kommersz mechanikus relék legalább 5V DC-t igényelnek bemeneti oldalon és 30VDC/230VAC-t is tudnak kapcsolni a másik oldalukon, ami az Arduino-nak pont jó, de az általam egyszerűen programozhatónak tartott ESP8266/Raspberry vonalon ez nem áll rendelkezésre, legalábbis külső alkatrészek (feszültségosztó ellenállás/szintillesztő) nélkül nem. (Azért persze nagy nehezen találtam 3VDC mechanikus relét is, igaz nem modul kiszerelésben, és még úton van Kínából)

Viszont találtam egyszerűen használható, a mechanikus relék kattogó hangjától mentes megoldásokat és ki is próbáltam.

1/ Szilárdtest relé (csak AC)

(5V High Level Solid State Relay Module)

ssr.jpg

Ezen a praktikus modulon egy szintén 5VDC-t igénylő OMRON szilárdtest (SSR) relé van, ilyen tápfeszültséget kell a DC+ lábán biztosítani, a DC- pedig a GND.. viszont a CH1-re 3.3V-os GPIO-t kötve, elsőrangúan lehet kapcsolgatni az eszközt! Ez a modul ún "High Level Trigger"-es, vagyis ha 3-5V közti jelszint érkezik a CH1-re, akkor zárja a fent látható A1 és B1 kapcsot, magyarán: bekapcsol. (bónuszként biztosíték is van a kettő közt) Szerintem ez a legpraktikusabb használati mód, de létezik Low Leveles változata is, amire vásárláskor ügyeljünk. Van továbbá 2/4/8 csatornás panel is belőle, komoly felhasználók részére.

A kapcsolt részen csak max AC 240V/2A-t képes kezelni, arra érdemes odafigyelni, hogy a szilárdtest relék huzamos nagyobb teljesítményű fogyasztónál sok hőt termelhetnek, így érdemes hűtésről gondoskodni.

2/ MOSFET kapcsoló (csak DC)

(MOS FET Trigger Switch Module)

mosfet1.jpg

Meggyőző a fenti SSR, ám ha egyenáramot szeretnénk kapcsolgatni, inkább erre a MOSFET kapcsolóra lesz szükségünk. A lapkán legtöbb helyet a két sorkapocs foglalja, a VIN+/VIN- kapcsokra kötött feszültséget engedi át az OUT+/OUT- kapcsokon levőkre, értelemszerűen, ha a PWM jelzőlábon 3.3V vagy nagyobb feszültség van.

 

mosfet2.jpg

Az SSR-től eltérően nem kell külön tápkábel, csak egy kimeneti GPIO-t kell kötni a PWM lábra, a GND-t a GND-re, és ha logikai 1-re állítjuk, máris be tudunk kapcsolni egy DC 5-36V táplált eszközt. (max 15A) Ha PWM képes eszközről van szó, pl erre alkalmas DC motor, azt is vezérelhetjük vele, mintha csak a GPIO-ra lenne közvetlenül kötve, de természetesen alkalmas folyamatos üzemre is. A LED sejtelmes vörös fénnyel világít, ha bekapcsolt állapotban van.

Felhasználási példa:

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr1013698120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.