2018. feb 26.

Wifi-s érintős villanykapcsoló (Sonoff T1 EU)

írta: eNeS
Wifi-s érintős villanykapcsoló (Sonoff T1 EU)

Hosszas várakozás után végre az Itead gyártó kiadta az érintős kapcsolóinak következő T1 generációját és azon belül is az EU szériát. Természetesen azonnal rendeltem egyet, ahogy megjelent az ebay-en, és érkezése után azonnal teszteltem is. Egy gombos Touch-okból már van néhány nálam, de a kettes (csillárkapcsoló) változat csak a T1-ből érhető el, így meglehetősen hiánypótló termékről van szó, nagyjából 4300-4700 Ft-os árkategóriában, ami itthon is beszerezhető már az Okosotthon Bolt-ból, kicsit drágábban, de pár nap alatt megérkezik. (Bár már teszteltem korábban egy névtelen gyártó Tuya API kompatibilis csillárkapcsolóját is, az nem tett rám mély benyomást)

Vizuálisan azonnal megkülönbözteti a korábbi Touch-tól a T1-et az, hogy míg a Touch-nak van egy fekete alapja, a T1-en már minden egységesen fehér.

 t1_1.jpg

Természetesen a fázisvezetékeken (Lin) kívül még mindig kell ehhez is a nullvezeték (Nin), hiszen nem sima kapcsolóról, hanem fogyasztóról beszélünk, így a villanyszerelési munka még mindig áll, ha be szeretnénk üzemelni. Az L1, L2, stb pedig a lámpák/fogyasztók felé kimenő fázis.

t1_1w.jpg

A szokásos Ewelink alkalmazással való párosítás után gyerekjáték telefonról kapcsolgatni a villanyt, illetve az Amazon/Google felhőjén keresztül megoldható az egyre divatosabb hangvezérlés is. A leírás szerint 7 másodpercig nyomva tartva a kapcsoló érintő gombját (több gomb esetén a bal első az) az Ewelinkben megadva a WiFi jelszavunkat, hamar hozzáadja a fiókunkhoz. (persze csak ha van internet)

Képes bemutató a gyári firmware-el történő beüzemelésről: Okosotthonbolt blog


Ám mint mindig, nekem még mindig nem ez a célom, a távirányítás nem egyenlő az automatizálással, és a Felhővel pont annyira jó ötlet otthont vezérelni, mint szívműtétet másik kontinensről robotkarral. Nem mondom, ez utóbbi igen praktikusnak tűnik, de a jelkésés miatt inkább kihagynám, hogy rajtam próbálják ki. Tehát mivel van saját Domoticz szerverem, ezért máris nekiláttam a firmware cseréjének!

Az Ewelinkkel gyorsan megnéztem, sajnos 2.0-ás firmware van rajta, így a wifis SonOTA máris kiesett, marad az UART kapcsolaton keresztüli kábeles firmware csere. Lepattintva az elejét máris látszik jobb fent az ESP8285 és antennája, mellette pedig a programozáshoz szükséges lyukak, amiket előzékenyen feliratoztak is! (szeretünk titeket Itead!)

A működéséről még annyit, hogy a Touch-nál megszokott módon a középső LED-ek akkor világítanak, ha egyébként is be van kapcsolva a világítás, sötétben a felül levő WiFi aktivitásjelző LED-et lehet használni irányfénynek - módosított firmware-el.

t1_2.jpg

UPDATE: Mielőtt nagy tétel vásárlására adná valaki a fejét, egy darabot rendeljen próbára, mert egyre többen finnyáskodnak azért, mert el kell találni a kört a bekapcsoláshoz, nem elég mellette kopogtatni ujjheggyel.. jelentem az érintésérzékelő szenzor a kör alatt van, nem véletlen van odarajzolva, ez nem tablet, hogy bárhol megérintve felkapcsoljon. Jellemzően nem egy ujjheggyel, hanem egyidőben több ujjbeggyel érintem a célterületet, amit a wifi jellel meg is lehet világítani, és jelentem, nekem nincs vele problémám. De ízlések és pofonok. No mindegy, én szóltam. Az áram alatt történő előlap-leszedésről és áram alatt történő szerelésről pedig ismételten lebeszélnék mindenkit, a biztosítékok lekapcsolása mindig az első lépés, ha valamit matatni kell 230V járta eszközön, de remélem ezt teljesen feleslegesen írom le ismét!

A beépített 2.4Ghz WiFi adó-vevőn kívül, RF 433Mhz-es vevő is helyet kapott benne (SYN470R - ASK/OOK), így ilyen távvezérlővel, vagy távvezérlő funkciós fali kapcsolóval 1(Sonoff T433) 2(Okosotthon leírás) is lehet vezérelni, így kiváltva a kereszt és váltókapcsolókat - már feltéve, hogy valakit nem zavar ez utóbbiak elemes működtetése. (én maradok a vezetékes megoldásnál)

t1_433mhz_controller.jpg

Az egyes gombokhoz úgy lehet RF kódot társítani, hogy addig tartjuk nyomva az adott T1 érintőbillentyűt, míg csippan a (T1) kapcsoló, majd megnyomjuk a T433 gombját, ami továbbítja az RF kódot, a T1 megint csippan és be is tanulta.. hasonló az eljárás RF távirányítókkal is, egy T1 gombhoz 14 kódot lehet feltanítani.

De térjünk vissza a T1-re:

t1_3.jpg

Óvatosan lefeszegettem a felső panelt, alatta 8 tűvel rákötve van a relé panel, rajta a T1 R2 EU Power Board ver 1.1 felirattal. És ami nem volt a korábbi Touch-ban, balra látható egy kis zajkeltő csipogó is, aminek annyi a feladata, hogy visszajelzést ad a fentebb leírt RF párosítási eljárás során. Sajnos ezt amennyire láttam nem tudja direktben vezérelni az ESP8285, így le kell mondanunk a kapcsolóval történő zajongásról. :)

A bal oldalon látható programozóhelyek az EFM8BB1 vezérlőhöz vannak kötve, ez minket nem érdekel - jelenleg - a jobb oldalon látható VCC/RXD/TXD/GND kell nekünk az ESP8285 átprogramozásához, ami a WiFi kommunikációt intézi.

t1_4.jpg

A Sonoff Touch kapcsolóimnál korábban bevált Tasmota firmware mellett döntöttem, a megszokott módon nagyon részletes leírása van.

A relépanelről érdemes leválasztani, ahogy a fenti képen is látszik, mert a relépanel kicsit megdobja a fogyasztást, és bár a CP2102-m egész jól bírja, nem szeretném, ha firmware feltöltés közben resetelné magát a kütyü. A 4 kábel csatlakoztatása után a CP2102 soros-USB átalakítóba (RX->TX,TX->RX, 3V->VCC és GND egyértelmű szerintem) az USB-t csatlakoztatva elindul a panel. Annyi eltérés van a korábbiakban ismertetett eljárástól, hogy itt nem feltétlenül érdemes a GPIO0-val foglalatoskodni, a programtöltő módba az alábbi módszerrel juthatunk el:

  1. Megnyomjuk és nyomvatartjuk az 1. gombot (1)
  2. Megnyomjuk, majd elengedjük a Reset gombot (2)
  3. Elengedjük a 1. gombot
  4. Innentől már programozó módban vagyunk, és ha a fent írtak szerint csatlakoztattuk a programozót, pl a NodeMCU Pyflasher segítségével DOUT módban, 74880 bps sebességgel feltölthető a Tasmota bináris

A Tasmota nagyon tetszik, de az első indítása mindig macerás, ezúttal is beleszaladtam, hogy hiába próbáltam belépni AP beállítási módba az első gomb négyszeri megnyomásával, ez nem igazán jött össze.. ezért ahogy már korábban, most is a Tasmota forrásába írtam bele a Wifi AP-met és jelszavamat, lefordítottam és azt töltöttem fel. Természetesen így már rögtön elindult, és a későbbiekben OTA módszerrel, wifin keresztül tudom frissíteni a firmwaret, így el is pakoltam a soros átalakítót, és elkezdtem a Tasmota beállítását. :)

TIPP: Tasmota használata mellett, ha el akarjuk kerülni a gomb véletlen hosszú nyomvatartása miatti teljes resetelést, akkor a Console-be ezt a parancsot írjuk be:

setoption13 1

t1_tasmota.jpg

Szólj hozzá

wifi t1 termékteszt villanykapcsoló érintőkapcsoló sonoff