Projekt 7a: Wifi-s hang- és fényjelző (sziréna)
2018. március 15. írta: eNeS

Projekt 7a: Wifi-s hang- és fényjelző (sziréna)

Személy szerint minden Raspberry-re teszek hangszórót, így nem támadt igényem rá, de egy későbbiekben részletezésre kerülő projekt kapcsán felmerült a WiFi-s hang- és fényjelző (alias sziréna) kérdésköre. (méghozzá a hangerő miatt)
433Mhz-en vezérelhető szirénákat már 6 ezer forintos magasságában is találtam, 2.4Ghz WiFi-n keresztül vezérelhetőt 14-20 ezer forint közötti magasságban... a D-Link szirénája is tetszett formailag, a konnektoros kivitel is praktikusnak tűnik, de nem mobilalkalmazásból gondoltam vezérelni.
Szóval megbeszéltem magammal, hogy inkább én készítek egyet, ami szabványos MQTT-n vezérelhető.

Találtam is egy roppant olcsó típust, és félreértések elkerülése végett előre jelzem: igen, vezetékes. Az alábbi képen látható teljes életnagyságban, jobbra tőle a tápkábele, amin ha 12V DC érkezik, akkor villog és hangoskodik, ahogy az egy egyszerű szirénához illik. Balra tőle látható egy D1 Mini ESP8285 fejlesztői lap a méretarány miatt, meg hogy látsszon, mitől lesz ez wifis...

wsiren_0.jpg

A cseh Jablotron eme beltéri használatra kifejlesztett, papíron 110dB hangorkánt produkáló (egyébként tényleg elég hangos, első teszteléskor hirtelen arrébb léptem) szirénája 12VDC tápról 250mA áramot vesz fel (max), fizikai méretei 122x72x43mm, de lekerekített, dizájnos külsejű, nem féltégla kinézete van. (A végletekig hasonlít erre az LD-95 modell is külsőre, annyi különbség van, hogy az LD esetében külön vezérelhető a hang és fényjelzés, jelen SA modellben csak egyszerre működtethető - további hekkelés nélkül legalábbis)

Hirtelen szétpattintottam és a várakozásaimnak megfelelően rengeteg hely van felül, még úgy is, hogy a faék egyszerűségű áramköri lapja háromszor annyi helyet foglal, mint amennyi a rajta levő alkatrészek alapján indokolt.

wsiren_1.jpg

Egy szempillantás múlva ez már így nézett ki:

wsiren_2.jpg

Na jó persze kerekítek, több idő volt. :) Mintha eleve ilyen célra hagyták volna meg azt a sok helyet benne.

Íme a szükséges eszközök listája:

Eszköz Bruttó ár
Jablotron SA913F vezetékes beltéri sziréna (*1 *2 *e) 1966 Ft
D1 Mini Lite ESP8285 fejlesztői lap (*) 785 Ft
10cm USB-microUSB kábel (*) 192 Ft
Trigger Switch Double MOS 5V-36V (*) 243 Ft
MP1484EN DC-DC Step Down feszültség átalakító 4.75-23V -> 1-17V (*) 260 Ft
DC 12V 0.5A dugasztáp (*) 677 Ft
Összesen: 4123 Ft

Opcionális eszköz:

HTU21D hő és páratartalom mérő (*) 564 Ft


Az utóbbi tétel elhagyható, csak azért tettem be, mert az alsó sarkában még rengeteg hely van, igaz a búrán keresztül ez a rész már látszik, de számomra ez nem zavaró. A hőmérőket egyébként a doboz külsején érdemes elhelyezni, de teszek egy próbát így - pár lyukat fúrtam a búrára azért a hőmérő alatt, hogy egy kis levegő érkezzen kintről rá. Mert attól függetlenül, hogy beltéri használatra szánták, a burkolat egészen jól zárt.

A beérkező kéteres tápkábelt elnyisszantottam és bevezettem egy MOSFET relé sorkapcsaira, egyúttal egy elegáns Y vágással továbbvezettem egy DC-DC tápegységre, amin beállítottam, hogy 5VDC-t adjon az OUT részén, amire egy microUSB kábelt forrasztottam, majd fekete zsugorcsővel borítottam az egészet, nehogy valami félreértés történjen, mikor összepattintom majd az egészet. Innen kapja a fent fennmaradó részre pont passzoló D1 mini a microUSB csatlakozásán a tápot. (Itt szúrnám közbe, hogy természetesen mind a D1 Mini ESP8266, mind a D1 Mini Lite ESP8285 változata jó ehhez a projekthez, mert fizikailag egyforma méretűek, csak utóbbinak kisebb - 1MB a flash memóriája) A tulajdonképpeni szirénát a MOSFET OUT kapcsai látják el árammal, amikor az ESP engedélyezi.
Az 500mA-es 12V DC dugasztáp bőven el tudja látni mind a két eszközt. Ha szünetmentesítésre támad valakinek igénye, bátran használhat e helyett 12V-os akkut, vagy akkutöltős tápegységet, de az már külön doboz...

A bekötési rajz az alábbi:

 bekot_szir.jpg

Talán már említenem se kell, hogy a mindenre is jó ESPEasy került rá, ezúttal az ESP8285-ös 1MB flashre való firmware.

ESP lábkiosztás:

Láb cimke Alternatív megnevezés Rákötött eszköz
TX GPIO1/D10 -
RX GPIO3/D9 -
D1 GPIO5/SCL HTU21D SCL láb
D2 GPIO4/SDA HTU21D SDA láb
D3 GPIO0 -
D4 GPIO2 -
A0 TOUT -
D0 GPIO16/WAKE -
D5 GPIO14 -
D6 GPIO12 MOSFET Trigger lába
D7 GPIO13 -

 

A felvett eszközök nem túl bonyolultak:

szir_esp.jpg

A GPIO-12 által kapcsolható sziréna aktiválható Rules szabályrendszeren keresztül, HTTP-n, vagy MQTT-n, egyelőre IDX-et nem kapott, mert egészen más módon, egy másik ESP modul Global Sync hozzáférési módján gondoltam ennek a példánynak a vezérlését, ami egy későbbi projektben készül el.

Egy kis belsős poén riasztó- és tűzjelzőszereléssel foglalkozóknak: ez egy címezhető sziréna, IP címe van. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr4713739878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A For Andre 2019.04.03. 10:52:38

loving this project will try to do it.
any advice? should I add a backup power bank with a passthrough? I guess it makes no sense if there is a power cut, Wifi will be off?

the HTU21D, is that just for temp and Humidity? I don't need it.. just want a smart exterior siren.

eNeS 2019.04.03. 20:12:44

@A For Andre: Yes the HTU21 is just for fun, it is not not necessary. You can add a pass thru power bank to this unit and an UPS has to be added to the WiFi router, and it will work without problem. Another task can be some kind of sabotage detection for etc a microswitch for detecting if the case is open, or a 12v relay before the powerbank to sign the ESP when power outage is detected.

A For Andre 2019.04.04. 00:12:49

@eNeS: thanks for the reply... I might ask a few more questions while doing the build. Ordered the parts should have it by next week. Keep up the cool projects... you running home automation? I'm running hassio. Will try to add some sort of a relay so that i can trigger the alarm via Mqtt.