5" HDMI érintőkijelző
2018. március 26. írta: eNeS

5" HDMI érintőkijelző

Az előző 2.8"-os érintőkijelző a várakozásoknak megfelelően működött, de mind a felbontása, mind a fizikai mérete karcsú, így tovább nézelődtem. Az ár/érték arány lebegett szemeim előtt, amikor a következő esélyest berendeltem próbára, egy 5"-os HDMI csatlakozós megoldás, Raspberry-hez, 6700Ft-ért. Ennyit még úgy gondoltam szánok rá, ha az RPI Zero W durván 4800, ehhez hozzáadom a 6700-as költséget, és kijön egy 11500Ft-os végösszeg, ami versenyben van egy olcsóbb tablettel. Persze műnyag burkolat nélkül. De a tabletet nem tudnám bővíteni különböző szenzorokkal, így az összehasonlítást ne forszírozzuk.

5inch_1.jpg

 

5 inch HDMI Touch Screen TFT LCD Panel Module Shield 800X480

Maga a csomag pofás szettben érkezett, csavarokkal, leírást és drivert tartalmazó CD-vel és tollal, HDMI toldóval.

A hátulján látható csatlakozósor elsőre elijesztett, mivel 26 csatlakozót elhasznál a Raspberry-ből, de találtam alternatív megoldást. Szerencsére előzékenyen egy-egy * jellel meg vannak jelölve a használt lábak, a többi nem szükséges a működéséhez.

5inch_2.jpg

Amit még tudni kell: a videojelet a lent látható, teljes méretű HDMI csatlakozóbemeneten kapja, 5V tápfeszültséget pedig a jobbra fent látható microUSB csatlakozón lehet szolgáltatni neki. A felette levő kapcsoló a "Backlight" háttérfény bekapcsolás, ezzel nem sokat tudok kezdeni szoftveresen - a végleges megoldásban inkább tettem egy relét az 5V táp elé, ezt meg folyamatosan BE állásban hagyom.

Első körben megpróbáltam a HDMI-n összekötni az RPI Zéróval, és a Zero USB kimenetéről megtápolni a kijelzőt - nem nyert, egy ponton újraindult bootolás közben, feltehetően az elégtelen tápellátás miatt. No ekkor a kijelzőt egy külön 5V tápegységről hajtottam meg, így már elindult, volt kép.
A Touch interfész használatához viszont a GPIO megfelelő SPI csatlakozásait is be kell kötni, a legkézenfekvőbb megoldás az RPI tüskés lábaira megfelelő irányban direktben csatlakoztatni a kijelzőt, valahogy így:

5inch_3.jpg

És mint látható, ekkor a csak tápellátásra szolgáló microUSB csatlakozó szabadon maradhat, mert a tüskékről leveszi a számára szükséges 5V-ot a kijelző. (nem bíztam a véletlenre: 5V3A tápot használtam) A beigazításnál figyelni kell melyik az 1-es láb, és nem szabad erőltetni, mert 40 tű van a Zérón, és 26 a kijelzőn, ez a régi RPI 1 szabvány, ami a 40-ből az első 26-al megegyezik még mindig. (a visszafelé kompatibilitást itt tényleg komolyan gondolták)

5inch_4.jpg

Alulnézetből az is látható, hogy a Raspberry PI 3-hoz kitalált visszahajló HDMI toldó ugyan frappáns megoldás, de a Zéróhoz többek között azért sem jó, mert azon miniHDMI csatlakozó van, és nincsenek egymás felett a kérdéses csatlakozók, így egy külön HDMI-miniHDMI kábellel kötöttem őket össze.

Szoftveres beüzemelés:

Aki arra gondolt, hogy elég bedugni az eszközt és majd az működik - plug and play - tévedni fog. Raspbian Jessie-nél ugyan már nincs szükség a CD-n mellékelt driverek telepítésére, nem kell ragaszkodni a kijelző gyártója által előre készített image-hez sem, de pár dolgot azért be kell állítani.

sudo nano /boot/config.txt

A fenti paranccsal megnyitjuk szerkesztésre a config.txt állományt, és ha nincsenek benne engedélyezve az alábbi sorok, kivesszük előlük a # komment jelet, vagy beírjuk őket, vagy a végére beszúrjuk egyben, ízlés kérdése:

hdmi_force_hotplug=1
dtparam=audio=off
disable_overscan=1
hdmi_drive=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=87
hdmi_cvt 800 480 60 6 0 0 0
gpu_mem=128
dtparam=spi=on
dtoverlay=ads7846,penirq=25,speed=10000,penirq_pull=2,xohms=150

Az utolsó két sor gondoskodik az érintőkijelző működőképességéről, az előtte levők a megfelelő felbontás és képmegjelenés miatt szükségesek, a hangletiltás meg szimplán azért, mert ez a kijelző nem tud hangot produkálni, így kár zavarni számára érthetetlen csomagokkal a HDMI-n keresztül. Ha ezekkel megvagyunk, elmentjük és jöhet az első újraindítás. Mostmár képünk is van, illetve a hozzá kapott tollal vagy akár ujjal is tudunk kattintani a felületén, ha tettünk fel egy grafikus felületet, pl az e17-et.
Ám jó eséllyel még a sarkokban nem oda kattintunk, ahová mutatunk, ezért jöjjön egy kis touch kalibráció:

sudo apt-get install -y xinput-calibrator
DISPLAY=:0.0 xinput_calibrator

A kapott értékeket az alábbi paranccsal megnyitható konfigurációs fájlba kell beírnunk:

sudo nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/99-callibration.conf

Ez után még valahogy mindig nem akartak stimmelni a széleken a kattintások, ezért még az alábbiakat is végrehajtottam:

sudo apt-get install xserver-xorg-input-evdev
sudo cp -rf /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf /usr/share/X11/xorg.conf.d/45-evdev.conf
sudo reboot 

És csodák csodájára már egész jól tudtam kezelni így a menüt! A 800x480 már sokkal használhatóbb, mint a korábbi kijelző 320x240-e.

Ám mivel egyéb érzékelőket is szeretnék felfűzni, a GPIO-kat szabadon akarom hagyni, ezért ismét széthúztam és a *-al jelölt szükséges 5 csatlakozót jumper kábellel kötöm rá az RPI megfelelő csatlakozóira. Plusz az 5V-ot még rákötöm a 2-es lábra egy relén keresztül, amivel szoftveresen tudom majd be-kikapcsolni a képernyőt, 6-osra meg fixen a GND-t. Nem olyan elegáns, mint a 2.8" kijelzőnél meglévő PWM alapú dimmelés, de jobbat nem találtam. (persze az RPI oldalon is lekapcsolhatnám a HDMI kimenetet, de ekkor a kijelző egyrészt tovább fogyaszt, másrészt színes csíkok maradhatnak a kijelzőn) Felmerülhet a kérdés, hogy a 3.3V-ot nem kellene-e bekötni, illetve elég-e ez így? Jelentem pontosan úgy működik, mintha csak USB-n kapna 5V-ot.

A szükséges és elégséges bekötendő GPIO-k tehát az alábbiak: (tápellátás+touch funkció)

 

1

2

5VDC

 

3

4

 

 

5

6

GND

 

7

8

 

 

9

10

 

 

11

12

 

 

13

14

 

 

15

16

 

 

17

18

 

*MOSI

19

20

 

*MISO

21

22

*GPIO6/17

*SCLK

23

24

 

 

25

26

*CE1

 

Kalibrálás után máris könnyebb eltalálni mind a szoftveres billentyűzet apró betűit, mind a bal felső sarokban tanyázó rendszer menüt!

5inch_5.jpg

A kész szettre egy fogyasztásmérővel rámértem: 230V-ról 0,012A-t (2,7W) vett fel a töltő+relé+RPI, és amikor a relével bekapcsoltam az 5" kijelzőt, ez felugrott 0,031A-re (7,1W), ebből látható, hogy egy 5V2A táp már elégséges lenne a működtetéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr1413777220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

artur60 2018.05.07. 07:45:19

Szia!
Nekem is van hasonló HDMI-LCD panelem 40 pines(Winstar W50B) , azt írja Raspberry pi-hez de rá mértem a panelen a háttér világítás kapcsoló lábra és 4,86V van rajta. Az 5V nem teszi tönkre a Pi lábait?

eNeS 2018.05.07. 10:21:48

@artur60: De igen, ha rákötöd tönkreteszi. Egyébként nincs kapcsolatban az RPI-vel (csak fixen leveszi a 2. GPIO-ról az 5V-ot, ami ott jelen van, vagy a microUSB bemenetről), csak mechanikusan lehet kapcsolni. De ha forrasztasz rá pár kábelt és egy 3VDC-s relén keresztül kapcsolod a 4.86V-ot, akkor nem lesz baja és így tudod szoftveresen ki-bekapcsolni. Én a fent írt (csak használt) lábakat 7db jumper kábellel kötöm össze, és a 2. lábat az 5VDC-t kapcsolom egy relé segítségével, a Backlight kapcsoló így állandóan bekapcsolt maradhat.

artur60 2018.05.07. 14:55:38

Köszi akkor jól sejtetettem.