Hőmérséklet és páraszenzor (HTU21D)
2018. május 21. írta: eNeS

Hőmérséklet és páraszenzor (HTU21D)

A HTU21D egy tokozás nélküli hő-, és páratartalom mérő szenzor. I2C buszon csatlakozik, és az AM2320-tól eltérően ezt már az I2C buszon meg is lehet találni szkenneléskor. Többféle színben és kialakításban lehet vele találkozni, de mindegyiken lapkán négy szabványos csatlakozóval fogunk találkozni:

 htu21.jpg

  • DA -> SDA (I2C adatlába)
  • CL -> SCL (I2C órajel)
  • + -> 1.5-3.6V táp
  • - -> GND

Olyan esetekben praktikus, ha az elhelyezésre szolgáló dobozban jól el tudjuk különíteni a gyaníthatóan hőt kibocsájtó egyéb alkatrészektől és a külvilág felé megfelelően szellőző részre kerül. (Pl a hang és fényjelzőnél legalulra tettem, messze minden mástól, és pár lyukat is fúrtam közvetlenül alá, amin keresztül közvetlenül kaphat levegőt a külvilágból, nem a doboz benti hőmérsékletét akarom mérni)

A korábbi DHT szériáknál valamivel jobb: +/-0.3 fok Celsius pontosságot ígér az adatlapja (más források szerint ez +/- 1 fok!?), valamint nincs lekorlátozva 2 másodpercre a legkisebb mintavételezési sebesség, mint az AM/DHT szériánál.

Az ESPEasy binárisok tartalmazzák a használatához szükséges plugint (Environment - Si7021/HTU21D). A felhúzóellenállást általában tartalmazza az ebayen beszerezhető lapkák nagy része, a nagyon kicsikről lehetséges, hogy lehagyják, ezt csatlakoztatáskor nem árt észben tartani.

Raspberryn az alábbi Python könyvtár használatával vehetjük birtokba:

https://github.com/jasiek/HTU21D

Egyszerű használata pedig az alábbi.

RPIEasy mintabeállítás:

Először is belépünk a Hardware/Pinout&Ports menübe, majd engedélyezzük az I2C-t, majd Submit gomb és újraindítás következik. (nem keverendő össze az I2S-el, amire nem sok szükség van, így azt letiltjuk)

rpi_lht0.jpg

Ez után a Devices menüben valamelyik EDIT gombra kattintva felvehetünk egy Si7021/HTU21D típusú eszközt. (Ha nem sikerül felvennünk, kapunk egy hibaüzenetet, amiben az i2c-re kattintva megpróbálja a szükséges smbus python modult feltelepíteni az RPIEasy, ez egy darabig eltarthat)

rpi_htu1.jpg

A Name-Név beállítás kötelező elem, az Enabled bepipálásával engedélyezzük az eszköz működését, I2C címet nem lehet választani, mivel ez a típusú eszköz csak egyetlen címen érhető el - ha jól kötöttük be és elérhető.
Ha felvettük a Controllers menüben már a Domoticz HTTP/MQTT közül valamelyiket, akkor a Send to Controller engedélyezése után, ha Submit-ot nyomunk, beírható a Domoticz-ban szereplő virtuális IDX azonosító szám.

Az Interval-t érdemes 30-500 másodperc közé állítani, nem érdemes túl gyakorira, mivel ritka eset, hogy fél percenként változzon a szoba hőmérséklete...

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr2313900184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.