2018. máj 30.

WiFi-s hőmérő ES02 mini-projekt

írta: eNeS
WiFi-s hőmérő ES02 mini-projekt

Éppen a WiFi-s Csináld-Magad hőmérők alternatív dobozba helyezésén morfondíroztam, amikor véletlenül rábukkantam az Energy Saver vagy Electricity Saving Box néven futó csodálatos eszközre, amely egy dugaljba bedugva csökkenti a teljes lakásunk fogyasztását... természetesen ez egy ordas nagy átverés, amit már évekkel ezelőtt lelepleztek, részletes magyar leírás található róla a Villanylapon is.

sd001.jpgTehát a fenti képen nem WiFi-s hőmérő látható, egyelőre! Szemre viszont belefér egy ESP8266 modul, így egy fantasztikus 700 Ft-os összegért azért szereztem magamnak egyet az ebayről. Mire gondoltam? A Sonoff S20 lebegett a szemeim előtt, amelyet kényelmesen, szerelés és csavarozás nélkül át lehet helyezni bárhová, ahol van 230V dugalj. Hátránya, hogy ezeket a dugaljakat jellemzően kis magasságban szokták kialakítani, a hőmérséklet mérése pedig kb 1,5 méter magasságban célszerű, nem a padlónál, de mindenhol vannak kivételek. (megjegyzem, természetesen egy Sonoff S20 dobozát megfúrva is ki lehetne vezetni egy hőmérőt belőle, de ezt már máshol részletesen kitárgyalták)

Rendhagyó módon az aktuális projektem leírása előtt kitérnék kicsit erre. A hangzatos SD-001 típusjelet viselő, 30ezer Watt teljes rendszerterheléssel is megbirkozó berendezés - szűnni nem akaró jókedv fog el, valahányszor ez a kamufelirat eszembe jut - hátulról:

sd001_back.jpg

Kicsit nehezen, de csak sikerült szétpattintani:

sd001_inside.jpg

Teljesen elszomorított, hogy nyomát se látni a Villanylap által tesztelt példányban még meglévő varisztornak (ennek csak a helye látszik) sem a biztosítéknak, ezek a kínaiak képesek négy ellenálláson keresztül 230V-ról megtápolni két LED-et? Mert nagyjából csak ennyi van ebben a csodálatos berendezésben, azon kívül, hogy a LED-ek világítanak, mást nem csinál. Úgyhogy nemcsak nem csökkenti a fogyasztást, de egyrészt növeli is, másrészt elég veszélyes!
Már a látszat kedvéért se próbálnak úgy tenni, mintha bármire is jó lenne. Vagy árulhatnák éjszakai irányfény néven...
No szóval lett egy 700 Ft-os dobozom, egy villásdugóval, mert ezt a panelt természetesen rögtön eldobtam. Ha valaki már vásárolt műanyag szerelődobozt tudja, hogy igazából ez azért nem egy óriási összeg. De térjünk rá a lényegi projektre!

Arra már most felhívom mindenki figyelmét, hogy a 230V nem játék, az erősáram járta részek és a gyengeáramú részek között megfelelő távolságot kell tartani, (én még egy kis hőálló kapton szalaggal is szoktam védeni a kritikusabb részeket) ha összeérnek, abból komoly baj lesz, fokozott óvatossággal járjunk el! A szigeteléseket és a fedetlen fém részeket különösen meg kell nézni, mielőtt még csak gondolunk is rá, hogy csatlakoztatjuk az eszközt! Némi forrasztásra is szükség lesz, ezen két okból ezt a projektet kezdőknek nem ajánlom.

A szükséges anyagok jegyzéke: 

Eszköz Bruttó ár
Energy Saver doboz (*) 700 Ft
D1 Mini ESP8285/ESP8266 Development Board (*) 860 Ft
HTU21D I2C hőmérő szenzor (*) 556 Ft
10cm microUSB kábel (*) 207 Ft
EU 5V1A fali töltő (*) 296 Ft
Összesen: 2619 Ft

 

Így néz ki a módosított belső teljes valójában:

es02.jpg

A képen balra lent látható HTU21D hőmérőnek kellenek a 3.3V,GND,SCL,SDA lábak. Balra fent látható az ESP fejlesztői lap, mely a jobbra látható 5V DC tápegységről kapja egy kábelen az áramot. A tápegység pedig a dobozon meglévő villásdugóról a 230V-ot.

es02_bekot.jpg
Kijelzőt a domború előlap miatt nem lenne könnyű rátenni, így nem is próbálkoztam vele. A doboz aljára fúrtam pár szellőzőnyílást, hogy lehetőség szerint a dobozon kívüli levegő hőmérsékletét mérjem.

Miért néz ki ilyen furcsán amit dugasztápként harangoztam be? Mert éppen nem volt kéznél HLK-PM01 így gondoltam, amit egyébként is telefontöltésre használok, jó lesz ebbe is, csak a burkolatát kell óvatosan eltávolítani:

dc5v_tap.jpg

Érdeklődők kedvéért az USB töltők veszélyességéről egy lista található itt.

ESP lábkiosztás:

Láb cimke Alternatív megnevezés Rákötött eszköz
TX GPIO1/D10 -
RX GPIO3/D9 -
D1 GPIO5/SCL Hőmérő SCL
D2 GPIO4/SDA Hőmérő SDA
D3 GPIO0 -
D4 GPIO2 -
A0 TOUT -
D0 GPIO16/WAKE -
D5 GPIO14 -
D6 GPIO12 -
D7 GPIO13 -
D8 GPIO15 -


Természetesen ESPEasy firmware került fel rá, ahol egyetlen plugint kell használni: a Si7021/HTU21D hőmérőét. A mért eredményeket aztán ízlés szerinti Controller felé lehet továbbítani, pl MQTT-n keresztül.
es02_1.jpg

Szólj hozzá

csináld magad projekt diy esp8266 do-it-yourself esp projekt