Mini OLED kijelző
2018. június 04. írta: eNeS

Mini OLED kijelző

OLED LCD Display Module IIC I2C Interface 3.3-5V For Arduino

Monokróm, vagyis egyszínű megjelenítőről van szó, a szöveg színe lehet sima fehér vagy kék, illetve egy huszáros vágással sárga/kék. (ahol a legfelső sor sárga, a többi kék)

Méretben 0.91"-tól kezdődik, ami egy szélesebb 128x32 pixeles megjelenítést tesz lehetővé, a legnagyobb, amit találtam 1,3"-os 128x64 pixeles felbontással. A legnépszerűbb és árban is jó egyébként a közepes 0.96"-os változata szintén 128x64-es felbontással. Az 1,3"-os lehet SSD1306 vagy SH1106 chip-el szerelt, a kisebbek csak SSD1306-osak lehetnek.
(Találtam nagyobb, 1.54"-2.42"-os I2C kijelzőket is, de az áruk nem egyenesen arányosan növekszik.)

Van I2C és SPI csatlakozással ellátott modell is, az ESPEasy az I2C-set támogatja, és mivel ehhez 2 táp + 2 adatvezeték kell, szerintem is praktikusabb választás egy mikrovezérlőhöz.

Csatlakoztatása a következő:

  • VCC - 3V3
  • GND - ESP GND
  • SCL -  ESP D1
  • SDA - ESP D2

ssd1306.jpg

Alapvetően 8 soros megjelenítést támogat, amit az ESPEasy alap OLED pluginja nyújt:

spectacle_j11313.jpg

Látható, hogy a cím és felbontás beállításán túl soronként megadható mely eszköz (lehet virtuális Dummy eszköz is!) melyik értékét jelezze ki az adott sorban, némi szöveges kiegészítéssel. Arra figyelni kell, hogy a szöveg hosszába a változóneveket is beszámolja, így nem érdemes 30 betűs változókat használni...

Megadható egy gomb is (GPIO-ra kötött), amivel ki-be lehet kapcsolni a kijelzőt, illetve egy időtúllépést, ami után automatán kikapcsol, valamint a frissítési intervallumot. (a változók újraolvasását ilyen időközönként végzi)

A fenti módban viszont nagyon kicsik a betűk, így inkább az úgynevezett "Framed" megjelenítőt favorizálom:

ssd_esp.jpg

Itt 12 sor állítható be, amiből egyidőben 1 vagy több (Lines per frame) látható, akkora méretben, ami kitölti a kijelzőt, aztán a beállított Interval után lép a következő "oldalra"  - szóval lapozgat a különböző értékek között.

Megjegyzés:

Raspberry-hez is létezik SSD1306 függvénykönyvtár, ha valakinek ilyen ötlete támadna, de ha már ilyen erős vezérlőnk van, e helyett egészen jó áron lehet inkább kapni 2.8"-os modellt, illetve 5" érintőkijelzőset is.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr8414007046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.