IP kamera LAN+WiFi (BoaVision 720p)

Ezúttal kültéri, olcsó, ONVIF kompatibilis kamera után nyomoztam, így találtam rá az elsőre furának tetsző BOAVision HX-HC450C72 típusra. boavision_0.jpg

Sajnos jó áron csak az AliExpresszen tudtam megrendelni, amit nem nagyon kedvelek, mert nincs Paypal-os fizetési lehetőség, de a 19 Euros ár végül meggyőzött. Ez árban nagyjából ott van, ahol egy ESCAM G02, viszont ez mégiscsak kültéri modell. 26 nappal a megrendelést követően meg is érkezett szerencsésen a csőkamera, a paraméterei a következőek:

  • 1.0 Megapixel 1/4'' CMOS Sensor (720P)/ 1280x720@25 fps
  • 24 IR LED 20m
  • 3.6mm optika
  • ABS műanyag ház, IP65, kültéri -20 és +50 fok közötti működésre
  • Tápellátás igény: DC12V (nincs a csomagban)
  • WiFi 802.11 b/g/n
  • RJ45 10/100MB LAN

Az elmúlt egy hónap alatt már megszűnt az akció, kicsit drágább lett ez a típus, de egyébként ugyanaz, mint az Unitoptek HX-HC450B72, ami ebben a pillanatban 19.58 euro, ingyenes szállítással. Az érkezett példány dobozára is rá van írva az Unitoptek és a Boavision felirat is, véletlenek márpedig nincsenek. :)

A kamera nem túl nagy, műanyag burkolata ránézésre nem sugároz túl masszív benyomást, de miután megtapogattam azért úgy érzem túlél pár jégesőt is. A csomagolásban mellékelnek egy leírást és Windowsos alkalmazásokat (HiPlayer a H264 videók lejátszásához, IpCamClient CMS a helyi gépen történő egyidejű több kamerakép megtekintéshez, HiP2P Client a távoli eléréshez és Search Setup a kamera kereséséhez a hálózatunkon) tartalmazó CD lemezt, csavart-tiplit, angol felhasználói kézikönyvet és az UTP vízálló csatlakoztatásához szükséges műanyag záróelemet. A Windowsos programok tesztelésétől eltekintek, mivel Linuxot használok.

boavision_2.jpg

A képen balra lent látható a LAN csatlakozó (a csavarmenet a vízelzáró lezárásos ellendarab rögzítéséhez kell rá), középen a kábel végére applikált ormótlan RESET gomb, melynek 15 másodperces nyomvatartásával lehet gyári alapértelmezésre visszaállítani a kamerát, jobbra pedig a DC tápegység csatlakozója látható. Az antenna lecsavarozható, cserélhető, ennek réz csatlakozójának védelmére szintén van egy kis műanyag a csomagban, amit az antenna és a burkolat közé kell helyezni. A csavarmenetes csukló része, amit meg kell szorítani, (persze miután irányba van állítva) nem annyira erős, lehetőleg ne húzzuk túl, de elég jól tartja a kamerát.

Amit nem látni kívülről a kamerán, az az SD kártya foglalat (max 64GB-st támogat), a kártya behelyezéséhez ugyanis el kell távolítani az oldalán található 2 db csavart. (ezek a csavarok az egyetlen olyan alkatrészek, aminek IP65 védelméről nem vagyok meggyőződve, csak remélem, hogy rozsdamentesek) Legalábbis a leírás szerint csak ennyi, arról már a leírás nem beszél, hogy aztán belül van még két másik csavar, aztán még négy, utána lehet kiemelni óvatosan a kamera lényegi részét képező panelt, és annak az alján található a microSD foglalat. (kattanásig kell nyomni bele a kártyát, és ha megnyomjuk, akkor adja ki egy rugó)

boavision_3.jpg

Három dologban vagyok biztos ezekután:
1. aki használja az SD kártyára rögzítést, nem fogja azt gyakran kiszedni adatmentés céljára
2. az SD kártya fog megázni utoljára, ha valaha beázik a ház
3. nem fogja senki kilopni a kamerából az SD kártyát, inkább az egész kamerát viszi el :)

A működésről röviden:
233V mellett 0.027A áramfelvételt mértem, ez durván 6,3W fogyasztás, ami az IR LED-ek bekapcsolásakor 0.03A-re vagyis 7W-ig kúszott fel. Az IP kameráknál 4-5W fogyasztás eddigi tapasztalataim szerint átlagosnak mondható nappali üzemmódban, így ez ehhez képest kicsit többet eszik (nem kiugróan), viszont nem sokkal többet kér, amikor aktív az infravetője. Ez azt is jelenti egyben, hogy az IR vetője gyengébb, - általában 1-2W-ot fogyasztanak pluszban - nyilván minél kevesebbet fogyaszt, annál kisebb a hasznos teljesítménye is, mert csodák sincsenek. (A G02-ben 2W-os az IR vető)
Ha valaki utánaszámol, ez 12V DC tápegységgel több, mint 500mA, így érdemes egy 12V/700mA .. 1A tápegységet beszerezni hozzá.

Ha megkapja a 12V DC tápot, érdemes LAN hálózatra csatlakoztatni, alapból DHCP-n kér IP címet, amit a routerünkön a DHCP leases részben meg fogunk találni, és böngészőn keresztül máris kezdhetjük a beállítását.

Amennyiben valaki másképp szeretné, a "CamHi" mobilalkalmazás (Felhős) telepítése után azzal is meg lehet kerestetni a hálózaton és beállítani. Ez az ESCAM-tól már ismerős lehet és nem véletlen...
Van ugyanettől a gyártótól többféle cső- és dómkamera is, fémházzal, műanyag házzal, több-kevesebb infrával, SD támogatás nélkül, a lényeg az, hogy a CamHI támogatással rendelkezőknek van webes felülete, ahol XMEye van feltüntetve, ott egészen biztosan nincs ilyen!

A böngészőbe beütve az IP címét, egy nagyon ismerős felülettel találkozhatunk:

boa_web_0.jpg

Teljesen meglepő módon ugyanazt a menüt-webes felületet kapjuk, mint az ESCAM G02 esetében! (A Wanscam is hasonlított kicsit, de ez egy az egyben ugyanaz, még színsémában is) Így a továbbiakban inkább a különbségekre fektetném a hangsúlyt. Itt például annyi fejlesztés látható, hogy a beállításokat rejtő "PC view" alatt megjelent egy "Mobile view" ahol szimplán az élőképet tudjuk megtekinteni, pl mobiltelefonnal.

Amennyiben továbblépünk a PC View-be, a Monitor fül ugyanaz, annyi, hogy itt a PTZ funkciók nem működnek, hiszen ez egy fix kamera. A Settings-el továbbjutunk rögtön a videofolyamok minőségének beállítására, ami szintén változatlan, kivéve azt az apróságot, hogy az alján a Mobil/állókép felbontást is be tudjuk állítani.

boa_web_video_set.jpg

Az OSD beállításoknál az időbélyeg és kameranév pozícióját is megadhatjuk ezen a modellen. Az "Image" menüben a kép fényerő és egyéb beállításain módosíthatunk.

boa_web_img_set.jpg

Ezúttal megjelent a (digitális) WDR beállításának lehetősége is, ez a G02-höz képest mindenképpen előrelépés. Ennek engedélyezésével talán kicsit fakóbbak lesznek a színek, de jobb összképet nyerünk ellenfényben - illetve sokat jelenthez az Automatic Exposure Mode megfelelő megválasztása. (Ezek a WansCam HW0026-ból ismerős beállítások lehetnek!)

Nappali minta kép - WDR - 1280x720 (WDR nélkül az ablakon beömlő fény miatt a mellette levő tárgyak eltűnnek a sötétségben elég ránézni a hasonló fényviszonyok mellett készült G02 felvételre)

192_168_1_15_05_20180604162550820.jpg

Éjszakai kép - teljesen sötét van, csak IR megvilágítás - 1280x720

192_168_1_15_05_20180604162536122.jpg

Ezen még én magam is meglepődtem, ahhoz képest, hogy 1W-ot sem fogyaszt az IR lámpája, egész jól bevilágította a helyiséget.

A fix 3.6mm-es optikához társuló cirka 63 fokos látószöget igyekeztem ugyanúgy beállítani, mint a korábbi teszteknél, és íme az árvíztűrő tükörfúrógépes tesztkép:

192_168_1_15_05_20180604165057157.jpg

És itt a "nagyítást kérek":boavision_arvizturo.jpg

A képminőségről azt mondanám, nem rossz 720p-s kamerához képest, de akárhogy nézem, a Wanscam hasonló képe számomra tisztábbnak tűnik. Persze azért nem kell szégyenkeznie ennek sem, nagyjából az ESCAM szintjén van, a Digoonál pedig fényévekkel jobb. Az éjszakai felvételnél, ahol nagyon sötét területek vannak, azért látok fura "hullámzást" néha a mozgóképben, ezt eddig nem tudtam eltüntetni a beállítások finomításával, és nem tapasztaltam a korábbi kameráknál, úgyhogy az éjszakai képpel annyira nem vagyok elégedett - lehet hogy a  tápegység nem az igazi, amit szereztem hozzá?

Mivel sem mikrofon, sem hangszóró nem található a készülékben, az audio beállítások teljesen figyelmen kívül hagyhatóak (bár megtalálhatóak benne, mert a felület egységes), érdemes kikapcsolni, és akkor a streamben sem foglalja az üres hangsáv a helyet.

A Network, Wireless, Ddns, ONVIF és P2P menüpontok ugyanazok, mint az ESCAM-nál, betűről-betűre. A P2P-n kívül van még egy bónusz "Platform" menü, amire még nem jöttem rá, miben más, de mivel ez is külső elérésre hivatkozik, nagyon jól van lekapcsolt állapotban.

Az Audio alarm, Alarm, schedule funkciók is majdnem teljesen azonosak, beállíthatjuk, hogy mozgás érzékelésére képet vagy videót mentsenek az SD kártyára, FTP-re, vagy e-mailben küldjék. Illetve megadható az is, hogy 1, 2 vagy 3 képet mentsen/küldjön.

boa_web_alarm.jpg

Az SD kártyára mentett képek normál JPG formátumúak a:
http://KAMERA_IPCIM/sd/
cím alatt le lehet tölteni őket böngészőből, illetve a mentett H264 videoállományok is. A videókat sajnos ugyanúgy előbb vissza kell alakítani a HXVS formából H264, mint a G02-nél, látszik, hogy teljesen ugyanaz a firmware. Aztán a VLC már le tudja játszani, ha kényszerítjük neki a H264 demuxer használatát, mivel fejléc nélküli, nyers videofolyamot tudunk kinyerni a mentett felvételből. Ez a probléma akkor is fennáll, ha FTP-re mentünk videót, ám nyilván ha ONVIF kameraként használjuk és az RTSP streamet egy dedikált videorögzítő, vagy szoftveres rögzítő tárolja le, akkor ez a probléma nem probléma.

Magát a mozgásérzékelést vagy a mobilalkalmazásban, vagy az alábbi CGI paranccsal tudjuk engedélyezni:

http://KAMERA_IPCIM/param.cgi?cmd=setmdattr&-name=1&-enable=1&-s=100&-x=0&-y=0&-w=1280&-h=720

A Wanscam-nál ismertetett rejtett Alarm server beállítás is elérhető.

Az Advanced alatt található User, Auto snap, Timer record, Email, FTP, Terminal menük mit sem változtak, bár nyilván a PTZ sebesség beállításának semmi értelme nincs nem mozgatható kamerán, ahogy a nem létező indikátorfényt sem tudjuk igazából kapcsolni, így nagyjából az új 485Set menüpontnak sincs semmi értelme.

Van viszont egy új "Restart timer" nevű menü, ahol beállíthatjuk, hogy pl minden nap vagy a hét mely napján hány órakor induljon újra a kamera. Ilyen beállítást korábban a Videosec kameráknál láttam arra az esetre, ha "befagyna" részlegesen a kamerán egy folyamat... reméljük erre nem lesz szükség, eddig három nap alatt még nem tapasztaltam. Viszont arra is jó lehet, ha pl megszakad a WiFi kapcsolat és valamiért nem tud visszakapcsolódni automatán, az újraindítás vészmegoldásként jól jöhet.

boa_web_rest.jpg

A System-ben aztán a Time, Initialize (itt bejött ugyan egy új Lenstype beállítás, de fix optikás kameránál semmi haszna), Device information és System Log menük szintén ugyanazok, mint a korábban kivesézett ESCAM G02-nél.

Az NMap segítségével az alábbi nyitott portokat találtam:

Host is up (0.052s latency).
Not shown: 996 closed ports
PORT STATE SERVICE
80/tcp open http
554/tcp open rtsp
1935/tcp open rtmp
8080/tcp open http-proxy

A biztonságos használat érdekében a korábban is hangoztatott ajánlott beállítások:
- Kamera hálózati beállításoknál gateway+DNS beállítása nem létező IP címre (NTP szerver belső IP címről)
- UPNP kikapcsolása
- Mindenféle platform és P2P kikapcsolása

Elérése helyi hálózatról:

rtsp://admin:admin@KAMERA_IPCIM:554/iphone/11

Videó: H264-MPEG-4 AVC (part 10)(h264) - 1280x720

rtsp://admin:admin@KAMERA_IPCIM:554/iphone/12

Videó: H264-MPEG-4 AVC (part 10)(h264) - 320x176 (vagy amit beállítunk) 

http://KAMERA_IPCIM:80/web/auto.jpg?-usr=admin&-pwd=admin&

Ez a Video/Mobile picture resolution alatt kiválasztott méretű JPEG állóképet adja vissza 640x352 vagy 320x176

http://KAMERA_IPCIM:80/tmpfs/snap.jpg?usr=admin&pwd=admin

Ez fixen a nagyfelbontású 1280x720 méretű JPEG állóképet adja

Összesítve: szoftveresen bár a Wanscam HW0026 szimpatikusabb, képminőségre is valamivel jobb, de kültérre inkább ezt a modellt ajánlanám. Arról, hogy kültéren hogyan teljesít, hogyan bírja a viharokat, csak az után tudok nyilatkozni, hogy eltelt pár hónap folyamatos üzemben, addig is, akinek az ESCAM G02 szoftveres körítése elnyerte a tetszését, annak mindenképpen ajánlom ezt az egyszerű kültéri kameratípust.

diy_friendly.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3714018000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chewwbacca 2018.06.06. 19:12:38

az Alipay van olyan jó mint a Paypal

eNeS 2018.06.07. 17:25:03

Készséggel elhiszem, de én még soha nem használtam, és nem szeretem új helyeken megadni a bankkártya adataimat. A Paypalt már hosszú ideje használom és nem volt vele bajom, az Alipayt most először.

kedvespókmajom 2019.04.19. 07:54:11

Használj Transferwise-t alin történő fizetésre. Ehhez tudsz igényelni ingyen egy visa típusu kártyát amire a "fő" számládról tudsz utalni összeget.

eNeS 2019.04.19. 11:57:58

@kedvespókmajom: arra az oldalra gondolsz, ami úgy kezd, hogy ""Gyors és egyszerű utalás- 4,392 HUF díj" Mert akkor poénnak jó volt. Miért futtatnám át még egy szolgáltatón a pénzt? Semmivel sem bízok jobban egy számomra ismeretlen Transferwise-ban mint egy hasonlóan ismeretlen Alipay-ben, ennyi erővel az alipay is teljesen megfelel...

NERetlen2éves 2019.05.31. 07:09:31

Bocs, hogy belevau, de nyugodtan megbízhatsz az alipay-ben. Több száz rendelésen vagyok túl az alin, volt több ezer dolláros is egy kettő és semmi probléma nem volt eddig. A vitarendezés is példa nélküli. A paypalon volt több olyan esetem is amikor a tuti bizonyítékok ellenére sem adták vissza a pénzt.

eNeS 2019.05.31. 07:27:51

@tboy72: azóta már megkockáztattam néhány alipayes fizetést, és valóban nem volt eddig problémám vele. vitaelrendezésre még nem volt szükség, eddig minden megérkezett.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása