WiFi-s IOT relé 7-30V/ESP8266 (Yunshan)
2018. június 10. írta: eNeS

WiFi-s IOT relé 7-30V/ESP8266 (Yunshan)

Eredetileg 12V-os LED világítás kapcsolgatása miatt rendeltem a következő eszközt, de végül mire megérkezett, már a 230V felől megoldottam a feladatot egy Sonoff Basic-el...

Yunshan ESP8266 250V 10A AC/DC WIFI Network Relay Module

Nagyjából 1300-2000 Ft közti áron lehet hozzájutni a nagy e-piacon. Az eszköznek szüksége van egy DC 7-30V közti tápforrásra, és van rajta egy AC250V/DC30V relé a fogyasztó kapcsolásához. A másik relé egy bemenet, pl egy nyomógomb bekötésére. Egyébként egy elég korrekten megvalósított, ízlésesen kinéző panelről van szó. Bár nem vagyok egy elektronikai zseni, de mivel a lapon minden 5VDC, szerintem egy 9V, maximum 12V DC-nél magasabb feszültségű tápegységnél erősebbet felesleges rákötni, mivel a lapon levő feszültségstabilizátor azt úgyis 5V-ra alakítja vissza, és nekem úgy dereng, minél nagyobb a feszültségkülönbség, annál nagyobb hő termelődik.

A fizikai méretei a következőek:

yunshan0.jpg

Sok leírás nem érkezett hozzá, ellenben az alábbi oldalon nagyon jó és átfogó leírásra bukkantam:

https://ucexperiment.wordpress.com/2016/12/18/yunshan-esp8266-250v-15a-acdc-network-wifi-relay-module/

Az "A" csatlakozóra a DC 7-30V tápegységünk pozitívja, a "B" pedig a "GND"-t kell kötni, ez utóbbi egyébként közös a "B" alatt látható három programozócsatlakozó GND lábával természetesen, multiméterrel gyorsan kimérhető.

C: Alapban zárt relékontakt (NC)
D: Relé bemenet (C)
E: Alapban nyitott relékontakt (NO)
F: 5V kimenet
G: GPIO5 optoleválasztott bemenet
H: optoleválasztott GND

yunshan1_pins.jpg

Az NO/NC relét a GPIO4 vezérli. A GPIO5 alapból logikai 1 értéken van, a bemenetet úgy sikerült működésre bírni, ha a "H"-t összekötöttem a "B" valódi GND-vel, ekkor az "F" (5V)-et rákötve a "G"-re logikai 0-ba vált a GPIO5.


A TX, RX, GND lábakra kell a soros programozót kötnünk, valahogy így:

yunshan3_prog.jpg

Programozó RX a TX-re, TX az RX-re, GND a GND-re. Több közös kábel nem kell, arra viszont figyeljünk, hogy a panelre a dugasztápot polaritáshelyesen kössük be, mert a programozó GND-re nem szerencsés ráküldeni a 7-30V-ot! A 3 programozó csatlakozó alatt van kettő, ami alatt a BOOT felirat ékeskedik, ez gyakorlatilag a GPIO-0át küldi GND-re, úgyhogy rövidre kell zárni programozáshoz, normál üzemhez pedig meg kell szakítani a kettő közt a kapcsolatot. Az én példányom eleve ráforrasztott tűkkel érkezett, és előzékenyen rajta volt egy jumper is. Persze, aki nem tudja mire szolgál ez, és leírást sem kap hozzá, joggal csodálkozna, hogy vajon miért nem indul el a kütyü, mikor BOOT állásban van a jumper? Egyszerűen azért, mert normál indításhoz le kell venni ezt a jumpert. :)

Gyárilag van rajta valami firmware, amit nem próbáltam, hanem azonnal nekiláttam a cserének egy ESPEasy-re. Természetesen akár Tasmota is lehetett volna, de mivel még nem kristályosodott ki előttem, mire akarom majd használni, inkább az általánosabb firmwaret választottam.
Az eszköz egy ESP-12F, így a programozás mehet DIO módban, 4Mbyte flash tárhelye van.

Az ESPEasy eszközbeállításai - GPIO lista: yunshan4_ea.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr1314035850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.