2018. sze 01.

WiFi-s fogyasztásmérő (Sonoff POW)

írta: eNeS
WiFi-s fogyasztásmérő (Sonoff POW)

Az alap Sonoff Basic-hez képest a POW típus egyetlen dologban nyújt többet: segítségével nyomon követhető-mérhető a rá kötött eszköz fogyasztása. Meg kicsit testesebb is az alapmodellnél.

pow.jpg
Azon túlmenően, hogy tisztában lehetünk az adott eszköz fogyasztásával, egy hasznos információval is szolgálhat: mégpedig ha egy eszközt többféle módon be tudunk kapcsolni (pl külső nyomógombbal, rádiós távirányítóval, keresztkapcsolóval, stb), akkor is tudhatjuk, hogy éppen működik az eszköz, ha nem mi kapcsoltuk be a POW reléjével Wifin keresztül - Tasmota 5.12 verziótól. (SetOption21 1)
Illetve ha a relé be van kapcsolva, de az eszköz nem fogyaszt, és egyébként csak a relé vezérli, akkor a rá kötött eszköz feltehetően meghibásodott.. de használhatjuk feltételfüggő vezérlések kialakítására is, ha mindig BE állásban van maga a relé, és a rá kötött eszközt kapcsoljuk kézzel ki-be, ezt a fogyasztásáról meg tudjuk mondani, tudunk rá különböző automatizmusokat építeni. A fogyasztási adatokat egy HLW8012 típusú fogyasztásmérő szolgáltatja.

Bekötése annyiban több kábelezést jelent, hogy immár a földelésnek is van sorkapcsa:

pow_wiring.jpg

A piros L a fázis, a fekete N a nulla, a sárga E pedig a földelőszálat jelenti fenti bekötési mintán.

Miután megkapta az Lin és Nin bemeneteire az áramot, a korábbiakhoz hasonlóan 5-7 másodpercig nyomva tartva az egyetlen gombját, az eWeLink applikáció varázslója felismeri és beregisztrálja a Felhőbe.

De mivel a gyári firmware engem teljesen hidegen hagy, a sikeres próbát követően azonnal gondosan lekötöttem a 230V-ról (az erős és gyengeáram továbbra sem barátok..), szétpattintottam a műanyag burkolatát, és a bal felső sarkában található 4 lyukba máris bekötöttem az UART programozáshoz szükséges kábeleket az USB átalakítóról, hogy felküldjem rá a Tasmotát.

pow_ser.jpg

A fenti képen látható a négy kábel bal fent, balról kezdve: 1. VDD -> 3.3V, 2. RX->TX, 3. TX->RX, 4. GND->GND
A megfelelő bekötés után a LED-ektől balra látható fehér színű nyomógombot (nincs is más gomb) folyamatosan nyomva kell tartani (GPIO-0-ra van kötve), bedugtam az USB kábelt a PC-be, és a szokásos pyflasher programmal DOUT módban cirka 30 másodperc alatt fent volt rajta a sonoff.bin firmware.

 pow_tasmota.jpg

A be-kimenetek a következőek:

  • GPIO-0 : Nyomógomb
  • GPIO-12: Relé és vörös LED
  • GPIO-15: Kék LED
  • GPIO-5: HLW8012 Sel
  • GPIO-13: HLW8012 CF1
  • GPIO-14: HLW8012 CF

A többi Sonoff szenzortól eltérően itt nemigen van szabad PIN külső szenzor, pl hőmérő csatlakoztatására (kivéve ha az RX-et újrahasznosítjuk), de nem is nagyon ajánlják, mivel az erősáram Nulla közvetlenül a HLW8012 GND-re van kötve.

Szólj hozzá

kimenet fogyasztásmérő termékteszt relé pow vezérlések sonoff