2018. nov 24.

Shelly4 Pro wifis relé(k)

írta: eNeS
Shelly4 Pro wifis relé(k)

Ismét az Allterco egyik termékének tesztje következik: a wifin vezérelhető 4 relés moduljuk, mely DIN sínre pattintható. A készülék relénként maximum 10A kapcsolására alkalmas. És a Shelly2-höz hasonlóan minden körön képes külön mérni az aktuális fogyasztást.

Az igazsághoz tartozik, hogy a Shelly4 Pro elég magasra lett beárazva - cirka 22ezer forint - ám ahogy a képen is látható, ízléses kinézetű műanyagházba integrált, 1.8" (160x128) színes kijelzővel ellátott kütyüről van szó, így nem mondanám, hogy teljes mértékben kiváltható 2 darab Shelly2-vel. Nagyjából 3 DIN széles, egész pontosan 90 x 52 x 57 mm.

shelly4_front.jpg

A kijelzőn alapból a négy kimenetén mért fogyasztásokat mutatja. (O1,O2,O3,O4) A kijelző alatti fehér gomb (rövid) megnyomásával léphetünk mindig a következő oldalra, a második oldalon kiírja az aktuális IP címét és hálózati adatokat, a gomb hosszú megnyomásával pedig itt visszaállíthatjuk AP módra a modult. A harmadik oldalon a firmware, cloud és egyéb rendszer információk kerülnek megjelenítésre, itt a hosszú gombnyomás MINDEN beállítást visszaállít gyárira.
A bejövő fázisokat az L1,L2,L3,L4 -re kell bekötni, a nullát az N-re.
Ha kézi kapcsolókat szeretnénk bekötni, a lenti sorkapcsokon szintén kell egy nulla, az S1,S2,S3,S4-re pedig a kapcsoló által megszakított fázist kell kötni.
A kijelző és maga a Shelly bármelyik bejövő L-t (1-től 4-ig) és az N-t használva jut áramhoz, mivel csak egy bejövő nulla van, így a bejövő L-eknek értelemszerűen ugyanarról a biztosítószekrénytől kell érkezzenek.

shelly4_bekot.jpg

Beállítása ugyanúgy folyik, mint a korábban már bemutatott Shelly1 vagy a Shelly2 esetében, áram alá helyezés után egy shelly... nevű wifi AP jelenik meg, melyhez jelszó nélkül csatlakozhatunk, a 192.168.33.1 IP címre csatlakozva a böngészőből meg tudjuk adni saját wifink adatait az "Internet&Security/Wifi Mode-Client" részben. Ugyanitt az "Advanced-Developer Settings" alatt az "Enable action execution via MQTT"-t engedélyezve immár MQTT-n is kezelhetjük, ahogy a Shelly1 leírásánál kifejtésre került, a Domoticz integrációja a Shelly_MQTT segítségével kezelhető. Illetve természetesen mindig rendelkezésre áll az ingyenes Shelly Cloud felhő alapú vezérlési lehetőség a Shelly mobilalkalmazás segítségével.

Az ESP8266-hívőket el kell keserítsem, ugyanis ebben a modellben nem ESP ketyeg, hanem egy Texas Instruments CC3200 a szíve az egésznek.

shelly4_in_down.jpg

shelly4_in_up.jpg

Konklúzió:

A korábbi Shelly modellekhez hasonlóan könnyen használható kütyüről van szó, ezen már a firmware cseréje nem igazán játszik, ám mivel teljesen jól használható lokális hálózatból is, ennek nagy hátulütőjét nem érzem. Külseje tetszetős, bizonyára nagyon jól nézne ki pár ilyen egymás mellett egy szépen kivitelezett biztosítékszekrényben, ám ára miatt feltehetőleg nem tömném tele a lakásomat ilyenekkel, aki nem igényli a pluszokat, jobban jár 3 darab Shelly2-ővel, 1 db Shelly4 áráért.

KAPCSOLÓDÓ OLVASMÁNY: >A Shelly1 vagyis Shelly általánosságban, MQTT, URL...<

Szólj hozzá

kimenet termékteszt relé villanykapcsoló shelly vezérlések