2018. nov 25.

Shelly wifis konnektor (Shelly Plug)

írta: eNeS
Shelly wifis konnektor (Shelly Plug)

A következő tesztelt Allterco termék a Shelly Plug. Nem árulok zsákbamacskát, ára 10ezer Ft körül mozog, így nem tartozik a legolcsóbb kategóriába.

shelly_plug.jpg

Mit kapunk ezért az árért? Méreteiben a Sonoff S20-ra hajazó, annál annyiban többet tudó eszközt, hogy a Shelly Plug méri is a rá kötött eszköz fogyasztását. Kényelmes használatra optimalizált, szó szerint csak be kell dugni és működik. Ha áram alatt van, a fenti LED pirosan világít, míg keresi a kapcsolatot a hálózattal, és zöldre vált, amikor kapott IP címet. Az alatta levő, csepp alakú fehér folt egy nyomógomb, melynek megnyomásakor pirosra vált és aktiválódik a relé, ezáltal az ebbe dugott fogyasztó áramhoz jut. Ez a kézi kapcsolás. Természetesen wifin keresztül is kapcsolható, ugye ez lenne a lényege.

shelly_in_work.jpg

Beállítása ugyanúgy folyik, mint a korábban már bemutatott Shelly1 vagy a Shelly2 esetében, áram alá helyezés után egy shelly... nevű wifi AP jelenik meg, melyhez jelszó nélkül csatlakozhatunk, a 192.168.33.1 IP címre csatlakozva a böngészőből meg tudjuk adni saját wifink adatait az "Internet&Security/Wifi Mode-Client" részben. Ugyanitt az "Advanced-Developer Settings" alatt az "Enable action execution via MQTT"-t engedélyezve immár MQTT-n is kezelhetjük, ahogy a Shelly1 leírásánál kifejtésre került, a Domoticz integrációja a Shelly_MQTT segítségével kezelhető. Illetve természetesen mindig rendelkezésre áll az ingyenes Shelly Cloud felhő alapú vezérlési lehetőség a Shelly mobilalkalmazás segítségével.

shelly_plug_web.jpg

Webes felületén is lehet vezérelni, illetve mutatja itt is, hogy hány Wattot fogyaszt a rá kötött eszköz, ezeket persze MQTT-n is lejelenti.

És akkor jöjjön a barkács-szakkör! (Csak erős idegzetűeknek)

Miután egy pillantást vetettem a hátoldalára, és megláttam a négy darab, villás végű (!) csavarhúzóhoz való csavarokat, biztos voltam benne, hogy nem úgy tervezték, hogy a végfelhasználó megbontja az eszköz műanyag burkolatát... de engem ez nem állított meg, némi utánajárás után szereztem megfelelő eszközt (nem, nem volt itthon és gyanítom ritkább vendég a háztartásokban, mint a fürjtojás..) és szépen szétcsavaroztam. Volt egy sanda gyanúm, hogy a hátoldalán levő matrica alatt is lesz csavar, de nem volt.

shelly_plug_outside.jpg

A négy csavar eltávolítása után, némi óvatos feszegetés hatására a hátlap levált és előbukkant a panel.

shelly_p_disassemble.jpg

Amin látható, hogy nincs túl sok szabad hely...

shelly_p_back.jpg

Illetve azt is kiszúrtam, hogy ugyanaz a HLW8012 chip méri a fogyasztást, mint ami a Sonoff POW-ok esetében.

shelly_p_rele.jpg

Számomra teljesen megszokott jelenség a fehér kockarelén virító "Made in China" felirat. :) A leírás szerinti max 16A terhelhetőség stimmel, az elrendezés igényes, a helyfelhasználás optimálisnak mondható. Nem úgy, mint a Sonoffoknál általános "szellős" elhelyezése az alkatrészeknek a panelen.

Amit nem láttam rajta, az az ESP8266, ami azért van, mert nincs is: a Shelly Plug ugyanúgy Texas Instruments CC3200 alapú, mint a Shelly4. Így, hacsak nem vagyunk a Mongoose OS fordításának tudói, amin a gyári szoftvere is alapul, a firmware cserének búcsút kell intenünk.

Konklúzió:

Aki tud forrasztani, hogy firmwaret cseréljen, ennek az árából majdnem 3 darab Blitzwolf BW-SHP2-t (neadjisten az új SHP6-ot) tud inkább vásárolni, igaz azzal több a munka, viszont árban olcsóbb és ugyanazokat a szolgáltatásokat tudja. Kiknek javasolom mégis ezt modellt? Akik nem tudnak/nem akarnak felhős szolgáltatásokat igénybe venni, hanem lokális hálózatukon belül akarják tartani az okoseszközeik forgalmát, és nincsenek jóban a forrasztópákával, soros programozóval, nekik inkább a Shelly Plug való.
Drágább? Igen, viszont nincs vele extra munka, nem kell megfizetni valakit, hogy átprogramozza...

KAPCSOLÓDÓ OLVASMÁNY: >A Shelly1 vagyis Shelly általánosságban, MQTT, URL...<

Szólj hozzá

kimenet termékteszt relé villanykapcsoló shelly vezérlések