2019. feb 23.

RF433Mhz-es hőmérő (Daniu)

írta: eNeS
RF433Mhz-es hőmérő (Daniu)

Már több ízben készítettem csináld-magad WiFi-s hőmérséklet érzékelőket. Az az egy biztos, hogy a WiFi-s eszközök elég sokat fogyasztanak, és egy hőmérő esetén nem feltétlenül van mindig szükségünk kétirányú kapcsolatra. Így üsse kavics, rendeltem egy RF hőmérőt, ami állítólag kültéren is használható. (Kb. 1800 Ft)

Ha rákeresünk az e-bayen a "433mhz weather station" szófordulatra, (és nem Digoo-t választunk) akkor jó eséllyel ár szerint rendezve a legalján találjuk ezt a típust:

daniu.png

Az ezüst színű műanyag házban levő - hazudnék, ha elegánsnak mondanám - kijelzővel is ellátott kütyüt beltéri/kültéri mérőnek reklámozzák, az általam Banggood-ról beszerzettet "Daniu" fantázianévvel látták el. (akciós volt no).
IPX3 szerint fröccsenő víz ellen védett, por ellen meg egyáltalán nem, így azért direktben az esőre nem tenném ki. Adatlap szerint -40 és +65 fok közötti hőmérséklet mérésére alkalmas, kb 48 másodpercenként közöl rádión adatokat a vevővel, állítólag 100 méterre is elhord.. (hiszi a piszi)

2db AAA elemmel lehet működésre bírni, előnye, hogy helyileg is meg lehet tekinteni az aktuális hőmérsékletet, bár ez egyben hátrány is, mivel így hamarabb merül az elem, mint a kijelző nélküli modelleknél.

daniu_back.jpg

A hátlap eltávolítása után helyezhető be az elem, egyúttal itt választhatunk a három csatorna közül. Ez azt jelenti, hogy vételi körzeten belül hármat használhatunk egyidőben, egymás zavarása, illetve a mérési eredmények keveredése nélkül.
Az ugyancsak itt elhelyezett TX feliratú gombot megnyomva kényszeríthetjük az azonnali adatküldést, tesztelésre jó.

És hogy honnan tudom, hogy működik az RF része a piros LED villogásán kívül?

Aki arra gondol, hogy majd az előző cikkben írt egyszerű 433MHz-es vevővel meg fogja kapni a hőmérséklet adatokat csak így, nem is tévedhetne nagyobbat. Nem a frekvencia miatt, mert az stimmel, hanem a némileg bonyolultabb protokoll okán, amit az RCSwitch könyvtár nem ismer, így eldobja a bejövő jeleket, mintha mi sem történt volna.
Mi akkor a megoldás?

A korábban írt e-bayes kütyükben látható RTL-SDR Realtek RTL2832U DVB-T Tuner segítségével lehallgattam az RF forgalmat 433,92Mhz-en. De ez már egy másik mese...

Ami >>ITT<< folytatódik!

Szólj hozzá

hőmérséklet termékteszt 433mhz