2019. feb 24.

RTL-SDR TV USB tuner / rádió vevő

írta: eNeS
RTL-SDR TV USB tuner / rádió vevő

Az USB TV tuner kártya elsődlegesen úgy általában arra szolgál, hogy számítógépünkön tudjunk pl digitális szórású MindigTV adásokat fogni.. már aki kíváncsi a TV-ben rengeteg reklámblokk közé elrejtett műsorokra egyáltalán.

 rtlsdr.jpg

Ha rákeresünk az e-bayen a "USB RTL2832U Receiver" kifejezésre, sokféle megjelenési formában találkozhatunk vele, a képen látható fekete példány ~2000 Ft körül szerezhető be.

Kreatív emberek viszont kitalálták, hogy ezzel bizony rádiót is lehet hallgatni, méghozzá nem hétköznapi értelemben "hallgatni"... konkrétan rengeteg alkalmazás készült ahhoz, hogy szkennelhessük ezzel az eszközzel a környezetünkben levő frekvenciákat, az általam beszerzett FC0012 változat 22 – 948.6 MHz között bármire rá tud állni, így alkalmas a 433MHz-es és 868Mhz-es kommunikáció lehallgatására is.

urh.jpg

868Mhz-es sáv lehallgatása az URH nevű program segítségével RTLSDR-el - jelen cikknek ez nem tárgya

Node kezdjük az elején! Használata előtt a Linux kernelnek magyarázzuk el, hogy nem akarunk TV-t nézni az alábbi paranccsal létrehozott fájl segítségével:

sudo nano /etc/modprobe.d/no-rtl.conf

A fenti conf fájlba ezeket a sorokat illesszük be, majd mentés&kilépés.

blacklist dvb_usb_rtl28xxu
blacklist rtl2832
blacklist rtl2830

Ez után jöhet a szükséges csomagok telepítése. (Debian/Ubuntu/Raspbian - Igen Raspberryvel teszteltem, megy vele)

sudo apt-get install libtool libusb-1.0.0-dev librtlsdr-dev rtl-sdr build-essential autoconf cmake pkg-config

Ha véget ért az előfeltételek telepítése az alábbi parancsokat adjuk ki sorban: (AUTOTOOLS)

git clone https://github.com/merbanan/rtl_433
cd rtl_433/
autoreconf --install
./configure
make
sudo make install

Vagy CMAKE segítségével így:

git clone https://github.com/merbanan/rtl_433
cd rtl_433/
mkdir build
cd build
cmake ..
make
make install
sudo make install

A "make" parancs kiadása után egy 10 percre elmehetünk kávézni, lefordítja a szükséges alkalmazást, majd a "sudo make install" telepíti a kész programot az /sbin mappába, hogy bárhonnan elérhető legyen a későbbiekben.

 Ez után, ha kiadjuk az alábbi parancsot, és beüzemeljük az előző cikkben bemutatott RF hőmérőt, akkor 48 másodpercenként elkezdenek megjelenni a konzolon a hőmérséklet és páratartalom adatok:

rtl_433 -G

model : Prologue sensor id : 5
rid : 71 Channel : 1 Battery : OK Button : 1 Temperature: 23.80 C Humidity : 34 %

Ha valamiért elkezdene zavaros adatokat közölni, tiltsuk le a felesleges protokollokat valahogy így:

rtl_433 -R -53 -R -31 -R -37

Most, hogy tudjuk, hogy minden működik, érdemes lenne ezeket az adatokat tárolni és megjeleníteni.. például egy már korábban feltelepített Domoticz szerverünkre!

A további lépések a következőek:

  • Ha a Domoticz verziónk 4.10446-nál régebbi, akkor a Beállítás->Beállítások alatt Rendszerfrissítés engedélyezése és átállás Release Channel-Fejlesztés alatt álló (béta)-ra. (mindenképpen 2019. január 8 utáni verzió szükséges) Mentést követően Beállítás->Frissítés keresés és megvárjuk türelmesen míg végez és újraindul
  • A Beállítás->Beállítások alatt győződjünk meg róla, hogy az Új hardver eszközök elfogadása engedélyezve van
  • A Beállítás->Hardver alatt felveszünk egy "Rtl433 RTL-SDR receiver" típusú hardvert, a paraméterek közé ne a képen látható "-R 3" szöveget írjuk, hanem vagy semmit, vagy az esetleges malőröket kiszűrő "-R -53 -R -31 -R -37" kombinációt. Engedélyezés és hozzáadás után lépjünk tovább.domoticz_hw.png
  • A Beállítás->Napló alatt azt kell látnunk, hogy az Rtl433 worker started, hiba nélkül megy, majd érkeznie kell az adatoknak a Prologue sensor-tól. (Ha nem Temp+Humidity a típusa, de a fenti parancssoros tesztnél megjelent a páratartalom is, akkor valamilyen paramétert elírtunk, vagy az rtl_433 program nem teljesen kompatibilis a használt Domoticz verzióval)domoticz_hw_new_1.jpg
  • Átlépve a Beállítás->Eszköz menübe látnunk kell a szóban forgó szenzort, hőmérséklet és páratartalom adattal, az ettől jobbra levő nyílra kattintsunk, amennyiben zöld hátterű, ezzel engedélyezve az eszközt. Ha valamiért több is megjelenne, a felesleget törölhetjük, majd a biztonság kedvéért a Beállítás->Beállítások alatt az Új hardver eszközök elfogadását letilthatjuk, ezzel megakadályozva, hogy a szomszéd hőmérőit is felvegyük a rendszerünkbe. (meg az egyéb RF zavarokat)domoticz_hw_new_2.jpg

 

Ez azt jelentené, hogy bármilyen RF433-as eszközt fel tudok venni mostmár a Domoticzba?

Nem feltétlenül, az rtl_433 nagyjából 100 féle eszközt ismer, de ezek aránylag bonyolult protokollok, leginkább hőmérők, néhány mozgás és nyitásérzékelő.. az egyszerű csengőnyomók és távirányítók jelei ennél sokkal egyszerűbbek, előfordulhat, hogy felismeri valamelyiket, de egészen másképp fogja kezelni. Szóval a dolog nem lehetetlen, de inkább arra van kihegyezve, amit fentebb írtam. És még mindig csak egyirányú, fogadásra képes a dolog, mivel az olcsó RTL-SDR csak vevőt tartalmaz. E célra viszont tökéletesen alkalmas.

Szólj hozzá

termékteszt domoticz 433mhz