RF433Mhz-es nyitásérzékelő
2019. március 17. írta: eNeS

RF433Mhz-es nyitásérzékelő

Mostanság a 433Mhz-es eszközöket tesztelgetem, a következő egyed egy vezeték nélküli nyitásérzékelő. Mindjárt kettőt is vettem belőle, cirka 1100 Ft darabja a nagy e-piacon. (Noname, de az alakjáról és főleg a hátlapjáról könnyű felismerni)rfreed.jpg

Azt tudni kell, hogy a fenti reklámfotón a fekete nyílászárón látható felszerelési mód erősen optimista, ugyanis 1-2mm távolságra kell lennie  a mágnesnek az érzékelőtől (gyakorlatilag össze kell érniük) ahhoz, hogy csukott állapotot jelezzen. Úgyhogy lötyögő nyílászárókra ez a megoldás biztos nem lesz jó, és elég precíz szerelést igényel.

Pozitívum, hogy nyitásnál és csukásnál is ad egy jelet, így tudható, hogy éppen milyen állapotban van az adott átjáró. És mivel rögtön kettőt vettem azt is elmondhatom, hogy a kódjaik különböznek, így elméletileg nyugodt szívvel használhatunk többet egy lakáson belül.

rfreed2.jpg

És akkor amivel együtt kell élni:

Ki/bekapcsolása az elem behelyezésével illetve kivételével lehetséges, egy darab 1.5V-os elem hajtja meg, bírja ameddig bírja... Az elem felett látható LED kék fénnyel villog nyitásra és csukásra, ami nem állítható. Az eszköz címe sem állítható, így csak a szerencsén múlik, hogy milyen rádiós jelet küldő eszközt kapunk, vajon azonos-e egy másik ilyen vagy bármilyen típusú RF433 eszközzel? Csak próba útján fogjuk megtudni.
A hátulján látható, két rögzítőfurattal ellátott levehető darab elég vékony műanyag és ráadásul lötyög is a helyére pattintva, enyhén gagyi hatást keltve szereléskor, az ember azt hiszi, hogy mindjárt leesik, de közben mégis ottmarad.. szerencsére.
Szabotázsvédelem az már nem fér ekkora keretösszegbe, ahogy a lenti képeken is látható, ilyesmi nincs benne.
Az adatlapokon úgy van feltüntetve, hogy 12V-os elemmel működik és 100m a hatótávja, de én pont nem ilyet kaptam. Mint a képen is látható, 1.5V-os elemről megy, és a 15-20méter inkább áll közelebb a valósághoz! (lehet, hogy van 12V-os változata, és az tényleg tud 100métert, de én még nem láttam)

rfpir_in2.jpg

Ha mégis szeretnénk a LED villogástól megszabadulni, az alábbi ábrán látható nyíllal jelzett vezetősávot kell egy éles pengével óvatosan megszakítani, mely után az eszköz pont úgy fogja az RF jeleket küldeni nyitásnál és csukásnál mint eddig, viszont nem fog villogni. Hardveres és végleges megoldás.

rfpir_in1.jpg

Összességében aki riasztórendszer célzattal akar ilyet beépíteni otthonába: ne tegye. (márcsak azért sem, mert a fix 433MHz-es jelek aránylag könnyen lehallgathatóak és visszajátszhatóak)
Okosotthon-automatizáláshoz pl hogy nyitva maradt-e a hűtőszekrény, vagy a spájz ajtaja, tökéletes.

A visszajelzések szerint működik Sonoff RF Bridge-el, de ezt nem tudom, mert természetesen én a saját készítésű NodeMCU+RF433 vevő kombóval használom és jelentem működik. (Domoticz-ra továbbítva)

Az RTL-SDR rtl_433 dekódere, ami leginkább hőmérők és komplex adatok feldolgozására van kihegyezve, alapból nem ismeri, kizárólag a tanítható FLEX enkóderével lehet "megtanítani" az ilyen egyszerű, fixkódos RF eszközök felismerésére.. viszont az ez által szolgáltatott CSV kimenet nem elegendő a Domoticz számára, így nem fogja felismerni az eszközt ilyen módon, ilyesmivel ne nagyon tervezzünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3914691694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.