RF433Mhz-es mozgásérzékelő
2019. március 18. írta: eNeS

RF433Mhz-es mozgásérzékelő

Ismét egy 433Mhz-es eszköz tesztje következik. Az előző nyitásérzékelőből okulva már nagyobb elvárásokkal keresgéltem, és a Digoo Hoosa 433Mhz mozgásérzékelőjére hajazó, de ennek Noname, olcsósított klónját vettem próbára, mivel az egyik promo-képén jumperek ütötték meg a szememet, ami bizonyos fokú konfigurálhatóságot vetít előre. Durván 2000Ft, ami bőven a Zigbee-s érzékelők árszintje alatt van, és még DIY WiFi-s érzékelőt is nehezen tudnék kihozni ennyiből.. szóval feltétlenül ki kellett próbálnom.

rfpir1.jpg

Egyébként elég jól néz ki, a képen látható nem túl nagy, de a célnak pont megfelelő konzol is jár hozzá. Nem állítom, hogy kicsi és szolíd, a két darab AAA elem megadja a minimális méretet. A hátulján levő kapcsoló segítségével kapcsolható ki-be, de ettől függetlenül természetesen érkezése után 10 másodperccel már darabokban volt:rfpir3.jpg

A várakozásoknak megfelelően egy egészen tűrhetően beállítható kütyüről van szó, a fent (antenna alatt) látható 4 darab jumper segítségével 16 féle címre állítható be, ez azt jelenti, hogy maximum 16 ilyen eszközt használhatunk egy rendszeren, úgy hogy ne zavarják egymást, és meg tudjuk különböztetni, melyik jelzi a mozgást.

A lejjebb jobb oldalon levő két árva jumper közül a J3 megnevezésűt ha lekapjuk, akkor a piros LED nem fog villogni (aminek villogása inkább csak hatótáv-teszteléskor praktikus). A J4 feliratú a leírás szerint a "TEST" mód váltásra szolgál, ami kicsit fura elnevezés.. a lényege az lenne, ha levesszük róla a kupakot, akkor ha hosszabb ideig nem érzékel mozgást, energiatakarékos módba lépteti magát. Ez praktikusan hangzik, bár a próbáim szerint ilyen "alvásból" elég későn tért magához mozgáskor - már majdnem ki is mentem a szobából.

rfpir2.jpg

Azt tudni kell róla, hogy a mozgást jelzi, méghozzá 4-15 egymás utáni (ugyanazt a kódot tartalmazó) RF jelsorozattal, így Domoticz oldalon a mozgás érzékelésétől számított x másodpercen belül vissza kell állítanunk az eszköz állapotát nyugalmiba. (mivel nincs "mozgás vége" jel)
Ez a beállítás Domoticz-ban a Kapcsoló-Szerkesztés-Kikapcsolás késleltetése pontban állítható. Hogy az adatlapján szereplő 80 méteres hatótáv mennyire igaz, azt nem tudom, viszont az előzőleg tesztelt nyitásérzékelőnél jóval messzebbről (~30m) is kaptam jelet három falon keresztül, ami szerintem nem rossz ilyen áron. A két elem miatt akár tovább is bírhatná, mint a nyitásérzékelő, viszont elhelyezéstől függően többet is adhat, minden adással jobban merítve az elemet, így nem hiszem, hogy jelentős különbség lesz az élettartamukban, de kiderül. (15uA készenléti áramfelvétellel számolva több évet is kibírhatna, de a mozgásonként max 25mA riasztási áramfelvétellel nehéz kalkulálni) Az adatlapon reklámozott 8 méterről történő mozgásfelismerést valóban tudja.

Pozitívumok:

  • állítható cím
  • lekapcsolható állapotjelző LED
  • közepesnél jobb RF hatótáv
  • elegáns formatervezés, a műanyag megfelelő minőségű és szilárdságú, minden illeszkedik, semmi nem lötyög
  • hozzá adott konzol

Negatívumok:

  • az egyszerű protokoll miatt csak abból tudható, hogy nincs mozgás, ha már egy ideje nem küldött semmilyen jelet
  • nincs szabotázsvédelem, tamperkapcsoló

Természetesen a 433Mhz-es kommunikáció nyitottsága és mindennemű védelem hiánya miatt riasztót nem alapoznék erre, de automatizáláshoz megfelelő lehet. Leírás szerint automatikus hőmérséklet-kompenzációt is tud, ez majd nyáron kiderül. Igaz én jobban szeretem a saját magam által készített kombinált PIR+radar elven működő mozgásérzékelőket, melyek a téves jelzéseket jól szűrik, de aki nem szeret (annyira) barkácsolni és nem akar túl sokat költeni, annak megfelelő választás lehet.

Azt a korábbi cikkek után talán már mondanom se kell, hogy a saját készítésű NodeMCU+RF433 vevő kombóval használom Domoticz-al? :)

Persze továbbra is igaz, hogy az RTL-SDR rtl_433, kizárólag a tanítható FLEX enkóderével tudja "megtanulni" az ilyen egyszerű, fixkódos RF eszközök jelét.. viszont az ez által szolgáltatott CSV kimenet nem elegendő a Domoticz számára, így nem fogja felismerni az eszközt. Pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr4914691702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.