2019. már 30.

Shelly RGBW2

írta: eNeS
Shelly RGBW2

Ezúttal az Allterco-tól egy RGBW eszköz érkezett hozzám tesztelésre, amit ezúton is köszönök nekik!

rgbwv2_top.jpg

Adatlap szerint DC12V-on összesen 144W, csatornánként max 75W teljesítményig használható. PWM RGB, RGBW, vagy 4 csatornás egyszínű LED szalag/LED izzó vezérlésére alkalmas. E mellett 24V DC-ről is tápolható, illetve ilyen LED-ek meghajtására is alkalmas.

Meglehetősen széleskörű alkalmazhatósága mellett kiemeli a hasonló eszközök közül, hogy 230V bemenetű kapcsolóval is tudjuk kapcsolni, a hozzá mellékelt kis fekete átalakító közbeiktatásával. Az a kijelentés azért, hogy a világon a legkisebb WiFi-s LED szalag vezérlő, nem feltétlenül állja meg a helyét, aki már olvasta a blogot, biztosan találkozott az Arilux által gyártott vezérlővel, viszont azt el kell ismernem: az eszköz valóban nem nagy, nagyjából Shelly1 méretű, pedig a promo képek alapján nagyobb eszközre számítottam.

rgbw_led_strip_shelly.png

A bekötése a fenti rajz alapján nem túl bonyolult. A jobbra látható LED lassan villog, ha minden rendben van és megkapta a tápfeszültséget. A lent látható, kis méretű anya csatlakozók segítségével tudjuk cserélni a rajta levő firmware-t, ha valamiért nem vagyunk elégedettek a gyárival. A "kis méretet" szó szerint kell érteni, ugyanis a normál 2.54-es jumper kábelek nem mennek bele!

rgb_test.jpg

Látható, hogy nem is vittem túl sok energiát a megvalósításba, a LED szalag csatlakozói ugyan nem igazán állnak közeli rokonságban a sorkapcsokkal, így én ezt egyszerű jumper kábelekkel hidaltam át, de kinek milyen igénye van. A nyomógombot is lespóroltam az I bemenetről, mivel nem nagyon van rá szükségem.

A korábbiakhoz hasonlóan első indulást követően egy saját WiFi AP-t indít shellyrgbw2-2Bxxxx néven, amire jelszó nélkül csatlakozhatunk, majd böngészővel a http://192.168.33.1 IP címet megnyitva beállítható az eszköz. Érdekesség még, hogy alapból BE állásban van (vagy volt legalábbis az én példányom) vagyis amikor áram alá helyeztem, azonnal elkezdett a rá kötött LED szalag is világítani, kék színnel.

Az Internet & Security részben tudjuk megadni saját wifi hálózatunk nevét és jelszavát:

shelly_web_wifi.jpg

Ha sikeresen megadtuk ezeket és a Connect-re nyomtunk, elvileg máris elérhető saját hálózatunkból is. Amennyiben a későbbiek során WiFi nevet cserélünk, vagy máshová visszük az eszközt, a rajta levő Reset gomb segítségével könnyen visszaállíthatjuk alapértelmezésre a beállításait.

Ha talál firmware frissítést (Settings->Firmware update menüpont), érdemes ezt ráküldeni. Frissítés közben valamilyen megfontolásból villogtatja a rá kötött LED-eket, ez egy kissé zavaró szerintem, nem tudom mi a célja ezzel, de ezt nem kell túl sűrűn megtennünk szerencsére.

rgb_menu_0.jpg

A színeket akár a webes felületről is állíthatjuk, ez igen praktikus, hogy bekötés után azonnal tudjuk tesztelni, nem kötöttünk-e el valamit.

rgb_settings.jpg

Amint a fenti képen látható, a Settings menüpont alatt választhatjuk ki, hogy színes RGBW vagy 4 db fehér szalagot kívánunk vezérelni, alatta a Power on default mode-nál lehet kiválasztani, hogy BEKAPCSOLT, KIKAPCSOLT, vagy UTOLSÓ állapot szerinti legyen a LED szalag világítás állapota induláskor. A DC supply voltage "12V DC" alapbeállítás szerint, érdemes utánállítani, ha 24V-ról tápláljuk.

Az MQTT beállítása ugyanúgy a Internet&Security->Advanced developer settings alatt található, mint minden más, korábban bemutatott Shelly-k esetében, ezt külön nem írnám le mindig... Természetesen a Domoticz-hoz készített Shelly MQTT plugin támogatja ezt az eszköztípust is.

És a végére hagytam a belső képét, az aljáról nem készítettem külön képet, mert nincs rajta semmi érdekes, de a lap maga így néz ki:

rgb_inside.jpg

Egy ESP8266EX alkotja a magot, mellette egy WINBOND W25Q16JV 2Mbyte-os Flash tárhely látható. Figyelemreméltó újítás a külön réz antenna, a korábbi Shelly-kben csak lapra integráltat láttam eddig.

Összességében azt kell mondjam, korrektül összerakott kis szerkezet, jól használható firmware-el, a 17 eurós árából viszont kitelik 2-3 db Arilux kínai klón WiFi LED vezérlő is.

Aki le akarná cserélni a gyári firmware-t rajta, íme a GPIO kiosztások:

GPIO Funkció
12 Vörös csatorna (R)
15 Zöld csatorna (G)
14 Kék csatorna (B)
4 Fehér csatorna (W)
5 AC kapcsoló (bemenet)
13 Nyomógomb (bemenet)
2 Státusz LED (kimenet)
A0 Fogyasztás (analóg bemenet)

 

Kiknek ajánlom mégis?

Akiknek szükséges, hogy nyomógombbal is ki-be kapcsolható legyen a szalag, illetve mindazoknak, akik nem állnak közeli viszonyban a forrasztópákával és a kábeles firmware cserét is kihagynák.

 

diy_friendly.png

Szólj hozzá

wifi led világítás rgb termékteszt shelly