2019. aug 06.

Xiaomi Mi Flora növényszenzor (Bluetooth)

írta: eNeS
Xiaomi Mi Flora növényszenzor (Bluetooth)

A következő tesztelt eszköz akkor jöhet jól, ha benti cserepes növényünk körülményeit szeretnénk figyelni és optimális szinten tartani.

miflora.jpg

A 3500-5000Ft között beszerezhető Mi Flora vagy más néven Flower Monitor használatához egy CR2032 elem szükséges, az enyémben ez már benne volt, csak a műanyag szeparáló lapot kellett eltávolítanom az elem alól, és néhány villanással a tetején jelezte az eszköz, hogy elindult. Az elemmel egy éves várható élettartamot prognosztizál a gyártó.
Rendeltetésszerű használatához a fekete villás részével a földbe kell nyomni, úgy, hogy a fenti fehér rész látszódjon ki belőle. (a fehér műanyag rész mérsékelten vízálló - fröccsenő víz ellen, de kültéri körülmények ellen nem védett)
Helyet kapott a tetején egy egyszerű fényérzékeny fotodióda (fényérzékelő), ami egyébként elég "zajos" eredményeket produkál, és bár úgy írják Lux mértékegységben adja meg a fényerőt, erősen túlzónak látom az értékeit. Az adatlapja +/-100 lux pontosságról beszél, tehát hivatalosan sem nevezhető egy professzionális fénymérőnek.
A dióda alatt található egy termisztor, ami -20 és +50 fok C között ígér +/-0.5 fok pontosságú hőmérsékletmérést. A villa szárai segítségével állapítja meg a körülötte levő föld nedvességtartalmát, az alján található félgömb alakú (rozsdamentes acél) érzékelők segítségével pedig annak tápanyagtartalmát. (gyakorlatban a talaj elektromos vezetőképességét felelteti meg egy huszárvágással tápanyagtartalomnak)

production_05_01.jpg

A készülék magját egy DA14580 Bluetooth Low Energy 4.2 kompatibilis chip adja.

A hatótávtesztelés kellemes meglepetésként ért, ugyanis a korábban tesztelt BLE Xiaomi hőmérő 4-5 méteres max távolságának durván a duplájáról, nagyjából 10 méter távolságról is sikerrel vette az adatokat a Raspberry Pi beépített Bluetooth adaptere erről a modellről! Ez valószínűleg az eltérő BLE chip miatt lehet.

A Xiaomi saját "Mi Home" alkalmazásában akkor tudjuk használni, ha azt kínai régióra állítjuk... Igazából nem is a Xiaomi gyártja az eszközt, hanem a HHCC Plant Technology Co., melynek saját "Flower Care" nevű alkalmazását letöltve rövid regisztrációs folyamat után használatba is vehetjük azt. (angolul)
A virágokat a latin nevük alapján kereshetjük ki az adatbázisból és hozzá társíthatjuk az eszközhöz. Ez után a mért eredményeken kívül az alkalmazás megmondja, mennyire felel meg az adott fajtának és jelzi is, ha javítanunk kell valamin.

anthurium.jpg

a fenti képen látható, hogy sürgősen műtrágyával kellene segíteni
az anthuriumot és nemsokára locsolni is kell, mivel alsó határon van

Ha kíváncsiak vagyunk, mely növények szerepelnek az adatbázisában, kreatív emberek kinyerték az alkalmazásból, Excelben is megnyitható CSV formában elérhető itt:

A Mi Home alkalmazással történő automatizálásról nem nagyon tudok nyilatkozni, a telefonon levő applikációval el lehet szórakozgatni egy darabig (a tamagochi továbbfejlesztett változata), de a szokásos módon azért a Domoticz szerverbe történő integrálás lehetőségéről ejtek pár szót az alábbiakban.

A kapcsolódás módjáról: szükség van egy Bluetooth képes PC-re, Raspberry PI-re, vagy bármire ami képes Debian/Ubuntu/Raspbian operációs rendszer futtatására és van beépített Bluetooth 4.0 (BLE) csatlakozása, vagy USB portja, amire rá tudunk dugni egy USB-s Bluetooth Low Energy (BLE) dongle-t. Nem kell hozzá semmi más.

usb_ble_stick.jpg

A szoftveres beállításra a Domoticz Wiki háromféle megoldást is kínál:

De íme egy negyedik megoldás, az RPIEasy:

Amennyiben van működő Bluetooth eszközünk, akkor az RPIEasy-n belül a Hardware->Scan Bluetooth LE pontban tudjuk megkeresni a közelben található eszközöket:

rpieasy_blescan_flower.jpg

Ez után létrehozunk egy új eszközt a Devices menüpont alatt, kiválasztva az Environment - BLE Xiaomi Mi Flora típust:

rpieasy_flower_dev.jpg

A Device Address mezőbe beillesztjük a kereső által megtalált "Flower care" eszközhöz tartozó címet (12 db betű-szám kombináció, kettőspontokkal elválasztva), beállítjuk, hogy melyik vezérlő felé továbbítsa (a vezérlőket előzetesen a Controllers menüpontban kell felvenni), milyen IDX-el, és milyen időközönként (Interval).
Az elem élettartam érdekében érdemes 5 perc/300 másodperc körüli időközt, esetleg annál többet megadni.
A Decimals-nál lehet a tizedesvessző utáni tárolt számjegyek számát megadni.
Domoticz felhasználáshoz érdemes külön Device-okat felvenni, mindegyikben egy-egy indikátorral és a Domoticz-ban létrehozni az megfelelő virtuális eszközöket, amik fogadják az IDX alapján az adatokat.

Tanulság?

Bár a pontossága nem mondható frenetikusnak, ár-érték arányban nem számít rossz vételnek, ilyen méretben ilyen tudású eszközből nem sok létezik a piacon, így ha beltéren van 10 méteres közelben Bluetooth képes fogadó (RPI) egység, akkor ez a mérő mindenképpen ajánlott!

Források:

 

Szólj hozzá

bluetooth hőmérséklet nedvesség termékteszt