Vezérlő/feldolgozó hardverek

Amikor először megláttam a hírek között, hogy megjelent az 5 dolláros miniszámítógép, gondoltam is, hogy szerzek egyet.. no de mit kezdenék vele? Az adatlapja tanulmányozása után egyértelmű volt számomra, hogy az okostelefonok számítási kapacitásánál is kevesebbre számíthatok tőle, bár ettől függetlenül van aki használja pl webszerverként otthon, vagy egyéb célhardverként, de aztán megláttam a hozzá illeszthető szenzorokat, és a rengeteg projektet, amit mások sikerrel megvalósítottak, és itt kezdődött szerintem minden.
(Megj: Sajnálatos módon az 5 dollárosként beharangozott eszközök a legritkább esetben kerülnek a végén ennyibe, főleg mire kis hazánkba érnek.)

Ahogy az elvi felépítésnél már vázoltam, ha építünk egy saját érzékelőt vagy vezérlőt, szükségünk lesz egy feldolgozóegységre, ami kiértékeli a szenzorok adatait és továbbítja, vagy egyszerűen kapcsol egy relét.

Raspberry PI

Az Egyesült Királyságból indult világ körüli diadalútjára, egy panelre zsúfolt mini-számítógép. A rendszert SD/microSD kártyán tárolja, jellemzően HDMI csatlakozón keresztül lehet rá monitort kötni, továbbá USB eszközöket, illetve tűs csatlakozósor segítségével egyéb szenzorokat is lehet rá csatlakoztatni. A működtető operációs rendszere jellemzően Linux, abból is többféle, de alapvetően a Raspbian.

raspberry-pi-950490_640.jpg

Általában 14-15 ezer forint közé van pozícionálva a jelenleg kapható Raspberry Pi 3, Magyarországon több szakbolt is foglalkozik velük.
https://pi-shop.hu/
https://www.rpibolt.hu/
https://malnapc.hu/

Amivel viszont nem találkozhatunk sajnos egyik helyen sem, az az 5 dolláros Raspberry Pi Zero... (elődjénél fizikailag sokkal kisebb, így kisebb helyre beépíthető, ráadásul kevesebbet is fogyaszt)

pi-zero-with-pi2b_1500.jpg

Rengeteg versenytársa akadt (klónja), némelyiknek a nevében a "Pi" is megjelenik, de vagy az elégtelen szoftvertámogatás vagy az ár miatt nem igazán láttam szóra érdemes versenytársat.

NanoPi
8 dollár körüli áron (ebayen duplájáért beszerezhető) miniszámítógép, a processzora valamivel erősebb a Raspberry Zero-nál, 1 LAN és egy 1 USB csatlakozás van, és 40x40mm-es méretével még kisebb. Még ha az árából egy kicsit lefaragnának a kisebb, ESP-re méretezett projektekhez is elgondolkoznék a használatán.

Onion Omega2
Szintén 5 dollárosként, "Raspberry-gyilkos"-ként kikiáltott, jelenleg 7,5 dollár + szállítási költség áron kapható, ebayen cirka 10ezer HUF. [1] Jah és kell még hozzá egy dokkoló is, hogy egyébként használni lehessen szerintem. Nem üti meg az ingerküszöbömet egyelőre. További negatívumok: 2mm-es kiosztású lábak, a többi fejlesztői lapnál szokásos 2.54mm-es helyett, 3.3V-os stabilizált tápegységet kell szerezni hozzá, nem lehet csak úgy USB-ről táplálni, vagy kell az a bizonyos dokkoló, így máris megugranak a költségek. (Update: román webshopban nagyjából 3800Ft + szállítás és paramétereiben sokkal gyengébb, mint egy Raspberry Zero W)

A Banana Pi-re Android is telepíthető, ezzel egy darabig kacérkodtam, (TV okosítónak) de némi számolgatás után kijött, hogy memóriakártyával és tápegységgel bőven 20ezer felett lenne az ára, ellenben már 15-18 ezerért komplett androidos TV okosítókat lehet venni, készen, ezért letettem róla.

Orange Pi
Ez már kínai Raspberry klón, E-bayen 3500 Ft körüli összegért már lehet találni kisebb variánsát, ez érdekesnek tűnhet, bár a stabilitásáról - és hogy irtó módon melegszik - olvastam kevéssé hízelgő leírásokat, de egy próbát meg fogok ejteni vele (update: MEGTÖRTÉNT). Kicsit kevesebb GPIO van rajta, mint egy modern Raspberryn, és memória terén is gyengébb, fizikailag pedig nagyobb. Bár van erősebb nagytestvére is, valamint a vezetékes LAN csatlakozás is pozitívum, viszont említésre érdemes a HDMI kimenet hiánya.

orangepi.jpg

Közben 2017 elején kiadták a >> Raspberry Pi Zero W << modellt, amibe már WiFi-t is integráltak, de méretileg ugyanakkora, mint az előd "Pi Zero", ez már 10 dollárra van árazva, de szintén kevés helyen kapható.

Hol is kapható?
https://shop.pimoroni.com/products/raspberry-pi-zero-w (9,6 angol font + 4 font szállítási költség Magyarországra - 4700 HUF mai árfolyamon)
https://www.kiwi-electronics.nl/raspberry-pi-zero-w?lang=en (11 euro + 4,5 euro szállítási költség Magyarországra - 4851 HUF mai árfolyamon)

Kb két hét alatt meg is jön a csomag, viszont néha elfogy a készletük, és a legbosszantóbb, hogy csak 1 darabot lehet rendelni egyidőben! Egyszerűen nem tudnak eleget gyártani belőle. Talán ennek tudható be, hogy ez az egyetlen olyan termék, ami az e-bayen drágább (kb 10ezer HUF), mint az eredeti gyártónál. :)

Mivel Linux operációs rendszer fut rajtuk, természetesen nemcsak feldolgozóegységként, hanem akár központi hálózati vezérlő-szerverként is használható, melyhez más modulok is fordulhatnak, küldhetnek adatokat.

FIGYELEM!
Az alábbi eszközök nem alkalmasak központi vezérlőegységnek, kizárólag kihelyezett érzékelőnek! (Központi vezérlőnek a fenti mikrogépek alkalmasak!)

Arduino

Az otthonvezérlésben már múlttal rendelkező, nyílt forrású Arduino célhardvert sokan ismerik és szeretik. C/C++ nyelven programozható, programozópalánták mindenféle okos vezérlést össze tudtak kódolni vele. Én kimaradtam ebből. Ahhoz képest milyen nagydarab, még drága is meg lassú is. És 5V-os logikával dolgozik. (kivéve a Mini szériáját, úgy olvastam az már a Raspberry és ESP számára is barátságos 3.3V-os logikát használja) Az igazsághoz tartozik, hogy az ATMEGA Nano-val szemeztem, de végül a szoftveres környezet miatt nem kezdtem vele ismerkedni. De semmi gond mert van helyette...

ESP8266

Az Arduino-hoz hasonló mikrokontrollerekhez kínaiak kifejlesztettek egy WiFi modult, ez lett az >> ESP8266 <<. És mivel mindenféle SDK-t kiadtak hozzá, lassan rájöttek a népek, hogy ez a modul önmagában is elég okos. Egy működtető program (firmware) cserével akár programozásban kezdők (NodeMCU) vagy járatlanok (ESPEasy) számára is sokféle feladatra felhasználható eszközt nyert vele a barkácsolni vágyó közösség.
Többek között Arduino SDK-t is kiadtak hozzá, így az Arduino-hoz írt korábbi programok is futtahatóak rajta... akár Arduino nélkül. :) Rendkívül alacsony ára miatt a távol-keleti - WiFi képes - okoskütyük túlnyomó részében valamilyen ESP variáns van, amit több-kevesebb munkával otthon az ember saját kedvére alakíthat.. kivéve, ha tettek bele további, más típusú vezérlőket is, zárt kóddal. (amibe nekem is sikerült belefutnom) De az emberi leleményesség határtalan - a firmware-visszafejtésnél csak a forrasztópáka erősebb.

Többféle méretben és kiszerelésben kapható, legkönnyebben az USB-s Development board-ba épített változatokat lehet használni. (ebayen 700-1100 HUF közötti árban mozognak)

Mivel csak korlátozott erőforrásai vannak, csak célprogram fut rajta, ezért csak feldolgozó/vezérlő egységként lehet használni.

esp-12-e.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr2312660151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karolyia 2019.11.02. 06:47:15

Kaldi integrációt próbálta már valaki?
github.com/alumae/kaldi-gstreamer-server

lehet félreértem a leírást, de ez nem egy oda-vissza hangfeldolgozó + némi gyenge self-learning AI?

nem lenne időszerű egy discord csatornát csinálni? bőven akad offtopic hozzászólás, főleg tőlem... :D

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása