2017. aug 20.

Wifi-s érintős villanykapcsoló (2 gombos)

írta: eNeS
Wifi-s érintős villanykapcsoló (2 gombos)

A Sonoff Touch egészen jól bevált, viszont csak 1 gombos változata létezik. (egyelőre, bár az új T1 szériában lesz ilyen, de kicsit drágább lesz) A másik irányban viszont, a Yewelink gyártónak van 2-3 gombos változata, de méretben nem igazán stimmelnek az európai szabvány dobozokkal.


Ám a fejlődést nem lehet megállítani, nemrég felkerült egy új típus:

tuya2.jpg

melynek lekerekített hátulja tökéletesen passzol. Természetesen ehhez is kell a nullvezeték, ami kicsit rendhagyó helyre került, nem a felül látható fázisok mellé, hanem a bal oldalon.

Szétszedve hamar kiderült, hogy belül is némileg más, mint az előző, az ESP8266 meglepő helyre, közvetlenül az "üveglap" mögé került, de szerencsére jól tippeltem, pont úgy a TUYA API alapján működik, mint az előző Yewelinkes, szóval az ESP8266 és a vezérlést végző PIC sorosan kommunikálnak, ezt az ESPeasy szoftver és a P165 plugin segítségével lehet működésre bírni. A saját felhő alapú megoldásukba ezúttal még egy próba erejéig sem tudtam belépni, az eszköz regisztrációja sikertelen volt.. de nem is bánom, úgyis mindenképpen lecseréltem volna a vezérlő firmware-ét.

Az USB-soros konverter ideiglenes bekötése a programozáshoz az alábbiak szerinti:

tuya2_wire.jpg

Ez a kapcsoló hátlapján található, sajnos a soros csatlakozás gyakorlatilag direktben van átvezetve a PIC-hez, de a fent látható két kis lyukon meg lehet csapolni egy vékony vezetékkel és egy kis forrasztással.. vagy kedvencemmel: a Bluetack-el.
A panel alján található ferde, 5-ös csatlakozóban az alsóba lehet a 3.3V-ot, középsőbe a GND-t kötni a konverterről, apa csatlakozóvéggel. A GPIO0 lábat nem vezették ki, így a másik oldalon direktben kell kötnünk jobb oldalon, lentről a negyedik lábára az ESP8266-nak a GND-t.

esp-12-pinout.png

Az USB számítógépre történő csatlakoztatása után, ha felismerte az operációs rendszer a konvertert, akkor megjelent egy /dev/ttyUSB0 eszköz, majd a szokásos paranccsal meggyőződhetünk róla, hogy a vezetékek összekötése sikerült és a konverter másik oldalán levő eszköz válaszol:

sudo esptool --port /dev/ttyUSB0 --baud 57600 flash_id

Ha nem sikerül elsőre, ne keseredjünk el, multiméterrel ellenőrizzük, hogy az RX-TX jól érintkezik, és RX a TX-re, TX az RX-re van-e kötve, a GPIO0 pedig ugyanarra a GND-re van-e kötve (és tényleg hozzáér-e a kábel a lábhoz), mint az ESP jobb alsó GROUND lába és a konverter GND lába.

Az eszköznek 4Mbyte/32Mbit tárhelye van, így a NodeMCU PyFlasher is használható ezután minden gond nélkül a firmware feltöltésére:

nodemcu2.jpg

UPDATE: a firmware feltöltése után vettem észre, hogy az ESP-12F hátuljára rá van szitázva gyengébbek kedvéért, hogy QIO, de én véletlenül DIO módban flasheltem meg... ettől függetlenül azért működik, de ejnyje-bejnye.

Az előző Yewelink-es kapcsolóhoz készült plugin ezzel is működik, a hivatalos támogatása a letscontrolit fórumon elérhető.

Letöltések:

Szólj hozzá

wifi termékteszt villanykapcsoló érintőkapcsoló