NEO Coolcam hőmérős beltéri sziréna NAS-AB02W (WiFi)

Íme egy újabb okoseszköz, ezúttal egy wifis sziréna, ami e mellett hőmérsékletet és páratartalmat is mér. Hasonló DIY eszközt már készítettem korábban, ám ezúttal megnéztem egy gyári kütyüt is közelebbről.

neo_coolcam_nas-ab02w.png

A készüléket elsődlegesen 5V-os fix tápellátásra tervezték, a rajta látható microUSB csatlakozón keresztül, ám a hátulját levéve behelyezhető 2 db 3V-os CR123 elem is, ami áramkimaradás esetén szünetmentesíti a használatát. A CR123 ugyebár nem tölthető, tartalék áramellátásnak szánták ide, kapacitásától függően (~1500mAh) akár 6-8 órán keresztül is képes lehet működésben tartani ezt az eszközt. Fő funkciója a hangjelzés, de egy hőmérő szenzor is helyet kapott benne.

A NEO gyártó nevével fémjelzett eszközök Tuya felhővel működnek, ám a blog olvasói nyilván sejtik, hogy nem gyári firmware-el kívántam használni. Nosza, szerencsére csak három kis csavar fogta, ami az alján levő konzol eltávolítása után könnyen hozzáférhető.

siren1.jpg 

Viszont annak ellenére, hogy a Tasmota Blakadder adatbázisban szerepel, sajna az én NAS-AB02W6 v4 altípusom nem fog Tasmotával működni, mivel a Tasmota csak ESP chipeken fut, a v4 pedig egy Beken chipet kapott, méghozzá egy BK7231N-t.

beken.jpg

De azért fel a fejjel, erre is van megoldás! Már egy éve létezik az OpenBeken nevű projekt, ami a Beken chipekre készült, némileg Tasmotához hasonló nyílt forrású firmwaret takar, megismerkedtem hát vele.

https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App

Ezen az oldalon a "Releases" alatt letölthetőek a kész firmware image fájlok a BK7231T, BK7231N, T34, BL2028N, XR809, BL602, LF686, W800, W801, W600, W601, LN882H chipekhez.

Node hogyan tegyük fel a készülékre?

Volt lehetőség régebben a CloudCutter használatával OTA módon, vezeték nélkül is feltenni az új firmwaret, de a 2022 februárnál újabb kiadású firmwarekben a gyártó javította a hibát, ami ezt lehetővé tette. Nem kizárt persze, hogy véletlenül most is a kezünkbe kerülhet régebbi firmware-el szerelt eszköz, ami a raktár sarkában állt eddig, de ne fűzzünk ehhez nagy reményeket.

Ami biztosan működik, az a kábeles feltöltés, amihez létezik egy GUI flashelő alkalmazás, aminek Windows-t használók nagyon fognak örülni, mert Windows .NET alá készült.. elvileg le lehet fordítani Linux mono-ra is, de nem kísérleteztem vele.

https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool

Szerencsére a programozáshoz szükséges lábak szépen feliratozva vannak:

siren2.jpg 

A CP2102 TX lábát a BK chip RXD, az RX lábat a TXD, a 3V3 lábat a WIFI_3V3-ra és a GND-t persze a GND1-re kell kötni. Amire még szükségünk lehet az a CEN láb, ezt egyelőre ne kössük sehová, de készüljünk fel rá.

Miután ilyenformán összekötöttük a chipet egy CP2102 segítségével, és azt a Windows fel is ismerte virtuális soros portként, akkor azt ki tudjuk választani a "Select UART port" mezőben, majd kiválasztjuk a chip típusát, esetemben ez a BK7231N volt. Utána érdemes a "Download latest from Web" gombra nyomni, ezzel letölti a legújabb megfelelő firmwaret. A letöltés ablakban jól jegyezzük meg a letöltött állomány nevét, mert a "Select firmware"-nél nekünk kell azt kiválasztani.
Mindezek után rányomunk a "Do backup and flash new" gombra, kicsit gondolkozik a program, majd kéri, hogy reseteljük a chipet, hogy elkezdhesse a műveletet... ezt vagy úgy végezzük, hogy a 3V3 kábelt lehúzzuk majd visszakötjük (nekem ez nem jött be) vagy a CEN lábat GND-re húzzuk, pontosan 0.25 másodpercre... Nem mondom hogy könnyű, azt se, hogy elsőre sikerült. :D Mondjuk azt, hogy harmadjára ráharapott, és az alább látható biztató "Writing sector" üzeneteket kezdte írni, majd a megnyugtató "Write success" üzenet jelezte, hogy kész.

beken2.jpg

Itt említeném meg, hogy a lapon a lyukak meglehetősen kicsik, de mit ad isten, az UTP erek lecsupaszított réz része éppen belemegy, így forrasztanom se kellett! :D

siren3.jpg

Bár a BK chip adatlapja szerint 200mA feletti fogyasztást produkál (szemben a régi ESP chipek 80-160mA-ével!) és ugyan a CP2102 3.3V-os lába max 100mA-t tud papírforma szerint leadni, ám amíg nem akarok wifi kapcsolatot felépíteni, csak egy gyors programozásra kötöttem be, ellátta a feladatát. (bár egy külső 3.3V tápot szoktak javasolni erre a célra az OpenBeken-nel foglalkozó fórumokon)

A GUIFlashTool a sikeres írást követően elmentette egy backup almappába a régi gyári firmwaret, és megpróbálta kiolvasni a GPIO beállításait az abban levő konfigurációs partícióból. Ez általában működhet, ám sajnos ennél a típusnál nincsenek a WiFi chipre GPIO-k kötve, hanem soros vonalon van egy másodlagos feldolgozóval összekötve, egy számomra azonosíthatatlan FMD G3A4GEH -val. Gyakorlatilag ez az FMD végzi a LED villogtatást, a hangjelzést, illetve a hőmérő és páramérő szenzor leolvasását, a Beken chip csak a netet biztosítja, a kettő között az úgynevezett "TuyaMCU" protokollon folyik a kommunikáció. Amit a Tasmotához hasonlóan az Openbeken is támogat.
Van benne egy 8 ohm 2W hangszóró, ami elméletileg 100dB hangerővel tud riasztani, de gyakorlatban egy 8002D erősítő hajtja meg, aminek az adatlapján max 60dB szerepel.. de én nem vagyok kimondottan hangosítási szakember, így ettől még igaz lehet, amit írt a gyártó.

Szépen összerakjuk és áram alá helyezve immár egy "OpenBK7231N_xxxxx" SSID fog megjelenni, amire rákapcsolódva a 192.168.4.1 címen tudjuk megadni neki a saját wifi hálózatunk adatait.

 beken3.jpg

Azt tudni kell, hogy ez nem egy az egyben Tasmota, csak hasonlít rá a kezdőlapja, a témája, és néhány főbb képességet átvett tőle, de ahogy a WebApplication felületére átmegyünk, rögtön látjuk, hogy máshová kerültünk. (Launch Web Application) - Megjegyzés: a webapp betöltéséhez az eszköznek ki kell látnia az internetre! Persze ez a későbbi működéshez nem szükséges, csak a beállításhoz.

beken_app1.jpg

Itt a Config menüben láthatóak az alapadatok, a GPIO lábak beállításai, és esetünkben a Channel típusok, mert abba fogjuk beügyeskedni a TuyaMCU adatait. Normál esetben az Import menüben illesztenénk be azt a JSON-t, amit a GUIFlashTool exportált ki korábban, de mivel az üres, ezért másképp közelítjük meg a dolgot. Bemegyünk a Filesystem menübe, ahol a "List filesystem" listázná ki a rajta levő fájloket, de ez még üres... úgyhogy a "Create File" segítségével létrehozunk egy autoexec.bat nevű fájlt, ami minden induláskor végre fog hajtódni az eszközön.

beken_app2.jpg

Ide pedig a következő parancsokat illesztjük be, majd a Save gombra kattintva el is mentjük:

//Drivers
startDriver TuyaMCU
//
//Channels
setChannelType 1 toggle
setChannelType 2 Temperature_Div10
setChannelType 3 Humidity
//ch4 = chime sound
setChannelType 4 TextField
//ch5 = volume 0->high 1->middle 2->low
setChannelType 5 TextField
//ch6 = alarm duration in sec
setChannelType 6 TextField
//ch7 = power type 1->battery high 2->medium 3->low 4->usb port
setChannelType 7 TextField
//
//Links & Vars
linkTuyaMCUOutputToChannel 104 bool 1
linkTuyaMCUOutputToChannel 105 val 2
linkTuyaMCUOutputToChannel 106 val 3
linkTuyaMCUOutputToChannel 102 enum 4
linkTuyaMCUOutputToChannel 116 enum 5
linkTuyaMCUOutputToChannel 103 val 6
linkTuyaMCUOutputToChannel 101 enum 7
//Stop blinking
tuyaMcu_defWiFiState 3
//Ask for status at startup
tuyaMcu_sendQueryState
scheduleHADiscovery 1

//Events
//Ask for temperature data at every 2 minutes
addRepeatingEvent 120 -1 backlog tuyaMcu_sendQueryState;

 Majd a főoldalán nyomunk egy Restart-ot és újraindítás után már mutatja is az eszközöket:

beken4.jpg 

Amennyiben szeretnénk az adatokat helyi szerverünkbe küldeni, a Config -> Configure MQTT alatt tudjuk ezt megtenni, ha pedig Domoticz vagy HA rendszerünk van,a Config -> Home Assistant Configuration alatt tudjuk az Autodiscovery topicot módosítani, illetve kézzel indítani egy Discoveryt a "Start Home Assistant Discovery" -re kattintva. Ugyanitt lehetőség van kézzel is módosítani a küldendő konfiguráción (bár a yaml szerkesztést sose szerettem), ám szerencsére automatán átment a hőmérséklet, páratartalom és a kapcsoló eszköz is szépen.

beken_domo.jpg

Ami fontos: Domoticz esetén az OpenBeken Config -> Configure General/Flags alatt a Flag33 legyen bepipálva, különben a hőmérsékletadatokat nem alakítja át a Beken küldés előtt, és a 24.1 fokból 241 fok lesz. :)

A hőmérő részétől amúgy nem vagyok elájulva. 0.3C-onként lépnek a visszaadott értékei, de ez nem a pontossága, hanem a léptéke lesz. Csak mihez tartás végett egy 21 fokos szobában 24 fokot mutatott... Nem tudom hol helyezkedik el a szenzora, de olyan mintha a doboza belső hőmérsékletét mérné inkább, a szellőzése pedig enyhén szólva is karcsú. (látszik is, ahogy bekapcsolás után majdnem jó, aztán szép lassan melegszik, de a szoba hőmérséklete az valójában nem növekszik) Nem igazán reagált arra sem, ha a leheletemmel próbáltam melegíteni, viszont a páratartalom változását azt azonnal észlelte legalább. Ha hőmérőt keresnék, biztosan nem ez lenne az első választásom.

Egyéb készségei:

Be lehet állítani, hogy megadott hőmérséklet vagy páratartalom esetén riasszon, a riasztás hangerejét három fokozatban lehet állítani 0 a hangos, 1 a közepes, és 2 a halk. A riasztásra 18 féle (0-17) hangminta közül lehet választani, a fent hivatkozott Blakadder adatbázisban szerepelnek, és a riasztás mellett kéken villogó LED-ek (miért pont kék, ha sziréna?) is jelzik, hogy esemény van.

Van egy fórumtéma is az elektroda.com -on, ahol ezt a típust vesézgetik: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3947937.html

Ítélet?

OpenBeken-nel jól hekkelhető, ez pozitívum. Ajtócsengőnek vagy ébresztőnek el tudom képzelni, konkrétan szirénának nem túl combos, az igazi sziréna olyan, amitől a szomszédok azonnal elkezdenek dörömbölni, hogy mi a fene van... ez nem olyan. A hőmérő része pedig nevetséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr9718302595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása