USB vezérlésű relé

Belebotlottam egy érdekes eszközbe, nem állítom, hogy sokat fogok belőle használni, de bizonyos célokra praktikus lehet.

A neten "5V USB Relay" néven lelhető fel többféle színben és kialakításban, létezik 1,2,4,8 csatornás változata is, cirka 900Ft-tól  kezdődően. Nálam egy zöld színű, egy csatornás változat járt tesztelésen.

usbrel1.jpg

Alapvetően két felhasználói célcsoportot látok az eszköznek:
1. azok, akiknek van ugyan Raspberry-je, vagy hasonló mikroszámítógépe, de nem barátkoztak meg még a rajtuk található GPIO tüskékkel és forrasztásukkal
2. azok, akiknek nincs elérhető GPIO a gépén, mondjuk csak normál PC-t, szervert használnak, amin viszont van USB csatlakozási lehetőség, de USB-vel szerelt routereken is használható, ha pl Linux alapú OpenWRT-t teszünk a készülékre.

Bekötése nem túl bonyolult: egy A-B USB kábellel bekötjük a PC-nkre, drivert nem kell telepíteni (Ha Windowsunk van és a libusb fel van rá telepítve, azt jobb, ha eltávolítjuk, mert azon keresztül nem működik, normál HID eszközként kell felismernie az operációs rendszernek) Az 5VDC tápellátású mechanikus reléje adatlap szerint AC250V/10A vagy DC 30V/10A fogyasztó ki-be kapcsolására alkalmas. A bemenetet a szokásos COM bemenetre kötve, alapból zárt (NC) vagy alapból nyitott relékimenet közül választhatunk. Amennyiben a zöld ledje világít, akkor zárt a kör, ha nem világít, akkor nyitott.
A lapka tápellátását az USB 5V-on keresztül nyeri, a vezérlés pedig az USB adatbuszon keresztül történik, egy lapkára integrált miniatür ATtiny45 vezérlőn keresztül.
És hogy mire használhatjuk? Természetesen minden, a fenti specifikációnak megfelelő fogyasztót kapcsolhatunk vele, világítástól kezdve a hűtőventillátoron át a televíziókészülékig, telefontöltőig, vagy éppen a monitorunkat is bekapcsolhatjuk automatán a Windows indításakor és kikapcsolhatjuk a géppel egyidőben.. nem beszélve az egyéb perifériákról pl nyomtató, mélynyomó és hangfalak, stb...

Windows és Linux rendszereken is használható, többféle nyílt forrású vezérlőprogram is fellelhető hozzá a neten, ami nekem rögtön működött, az ez volt:

https://github.com/pavel-a/usb-relay-hid/releases

A binárisok között többféle operációs rendszerhez is találhatunk számunkra megfelelőt, Windows-hoz (usb-relay-hid_bin-20150330a.zip) található benne egy GUIapp, aminek segítségével egérrel próbálgathatjuk és kapcsolgathatjuk a relét, de van benne egy parancssori alkalmazás is, a hidusb-relay-cmd, amivel könnyen automatizálhatjuk-ütemezhetjük a relé használatát, időtől, internetkapcsolat meglététől (pl szolgáltatói modem újraindítás) függően vagy ami épp eszünkbe jut.

usbrel2.jpg

A parancssori alkalmazás használat elég egyszerű, az összes csatlakoztatott USB relé lekérdezése:

./hidusb-relay-cmd enum

Az első relépanel első reléjének bekapcsolása:

./hidusb-relay-cmd on 1

Az első relépanel első reléjének kikapcsolása:

./hidusb-relay-cmd off 1

A relészámok 1-8 között lehetnek, a különböző panelekre pedig (amennyiben vagyunk olyan elvetemültek, hogy több panelt is csatlakoztatunk egy gépre) az ID=5jegyűazonosítószám parancssori paraméterrel lehet meghatározni.

ARM-ra hirtelen nem találtam kész megoldást, így Python nyelven némileg átírtam egy meglévőt, elvileg csak a "hidapi" modul a függősége a működésének: (nem kell külön .DLL vagy .SO hozzá)

https://github.com/enesbcs/Very-Simple-USB-Relay

Ahogy a fejlesztést összefogó honlapon írják, Linux alatt nem problémás a használata, ellenben Windows alatt, ha nem ismeri fel a rendszer, akkor egy USB 1.1 szabványú (lassú) hubon keresztül kell csatlakoztatnunk a gépünkhöz - nekem Windows 7 alatt USB2 csatlakozón keresztül rendben működött, Ubuntu Linux alatt USB2-vel - a várakozásoknak megfelelően - szintén azonnal ment.

UPDATE: a végére csak megtaláltam, PC-s Ubuntu és ARM-os Raspbian rendszerre is igen könnyen lehet telepíteni egy használható alkalmazást hozzá:

sudo apt-get install usbrelay

Az OpenWRT rendszeren pedig ugyanezeket a funkciókat a CRELAY segítségével érhetjük el.

Egyszerű használata pedig az alábbi.

RPIEasy mintabeállítás: 

A Devices menüben valamelyik EDIT gombra kattintva felvehetünk egy "USBRelay" nevű eszközt. Amennyiben a a Hardware->Plugins&controller dependencies menüpont alatt a "hidapi" függőség telepítésre került, akkor továbbenged minket az eszközbeállítási lapra. (ha nem, akkor ezen a ponton ezt pótoljuk)

rpi_vusb.jpg

A Name-Név beállítás kötelező elem, az Enabled bepipálásával engedélyezzük az eszköz működését, a Device ID-t lenyitva választhatjuk ki a használandó sorozatszámú relét (ha több is van csatlakoztatva), a Relay number on device-nál pedig megadhatjuk, hogyha több relé van integrálva az eszközre, akkor azok közül melyik állapotát kövessük/vezéreljük ezzel a logikai eszközzel.

Ha felvettük a Controllers menüben már a Domoticz HTTP/MQTT közül valamelyiket, akkor a Send to Controller engedélyezése után, ha Submit-ot nyomunk, beírható a Domoticz-ban szereplő virtuális IDX azonosító szám.

Az Interval alapértelmezetten 0, így csak változáskor küldi be az állapotjelentést. (ha a vezérlés távolról érkezik, pl MQTT-n keresztül, akkor nem jelenti vissza ugyanarra az IDX-re, elkerülve egy végtelen ciklus létrejöttét)

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr414211063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása