Rejthető WiFi/LAN kamera (TOP-228WF)

Egy kis méretű kamera praktikus lehet, ha valamibe, vagy valami mögé szeretnénk rejtett kamerát beépíteni. Mivel szembe jött egy rendkívül jó ajánlat, cirka 12 dollárért lehettem büszke tulajdonosa egy ilyen eszköznek.

TOP-228WF minikamera

top.jpg

A kamera javára kell írni a fémházat, ami sokkal strapabíróbb, mint a szokásos műanyag. (nem mellesleg hűtőbordaként is szolgál, legalábbis melegszik mint az állat a burkolata) Ám nem igazán vízálló, így kültéren maximum előtető alatt lehet elhelyezni.
A 720p felbontást 25fps-el stabilan hozza, DC 12V/2A tápegysége - ami nem jár hozzá - külön beszerzendő.

Elsőre ugyan ígéretesnek tűnt, mivel az operációs rendszerek is fel voltak tüntetve az adatlapján, de sajnos böngészők nem szerepeltek a listában, ez intő jel lehetett volna. Érkezése után rá is jöttem miért: ugyanis nincs webes felülete, az Androidos (Yoosee) applikációján lehet csak beaktiválni és kezelni.. Annyi beállítási lehetőség van benne, hogy egy RTSP streamet lehet aktiválni (fogaskeréknél beállítások->NVR connection->Enable to connect), amit aztán egy videorögzítővel vehetünk, vagy akár VLC-vel megtekinthetünk élőben egy PC-ről.

top_menu.jpg

Az eladó szerencséjére nem írta ki az adatlapra, hogy ONVIF kompatibilis lenne a termék, ugyanis az ONVIF szabvány előír több dolgot is, pl az állókép biztosítását igény szerint a klienseknek, kameraadatok, stb, amiből ez a modell semmit nem tud. Így ennek az eszköznek a vásárlását nem igazán tudom ajánlani senkinek jó szívvel. Kísértetiesen emlékeztet korábbi esetemre a Digoo kamerával, ami szintén kerülendő. Bár nyitva van az 5000-es portja, ahonnan továbbítja az érdeklődő ONVIF rögzítőket a saját nyitott 554 RTSP portjára, ha engedélyezve van, ennyiben "kompatibilis".

A hozzá járó CD-n nem tudom megmondani mi lehetett, mivel a CD alja meglehetősen karcos, mondhatni helyenként törött volt, és az eladó máig nem válaszolt. De annyira nem is fontos.

Első beállítását könnyen megoldottam, ugyanis LAN-ra kötöttem, DHCP-n kapott IP-t, majd a Yoosee alkalmazása a telefonról megtalálta ügyesen, és lehet is konfigolni. (De az Onvifer nevű program is megtalálja lokális hálózaton)
Ínyencek kedvéért hozzáteszem, hogyha nincs még konfigurálva, vagy a reset gombbal kiütjük a konfigját, akkor a Yoosee-val tudunk a WiFi kódunkból egy QR kódot generálni a telefon képernyőjére, amit ha megmutatunk a kamerának, az csatlakozik a WiFi-nkre. Kreatív.

A hálózati beállításoknál csak abból lehet választani, hogy Wired vagy WiFi, utóbbi esetben felkínálja a fellelt SSID-ket csatlakozásra. Fix ip nincs, mindig DHCP-zik a kamera, és persze megy ki a felhőbe. ;)
Aki ezt nem bánja, és az sem probléma neki, hogy telefonján kell mindig futtatnia a programot, használhatja úgy, hogy pl ha a kamera mozgást érzékel, jelez a telefonos alkalmazáson keresztül. Akinek pont ennyi, és csak ennyi kell, annak tökéletes, egyébként felejtős a tétel. (esetleg e-mail értesítést lehet mozgásra beállítani még) De példának okáért NTP szerverről már nem tud időt szinkronizálni.

A gyári jelszava 123, ezt az alkalmazáson belül lehet megváltoztatni, minimum 8 karakteresre, és beszól, ha gyengének látja. A felhasználói név admin, nem lehet módosítani.
Az infráját nem lehet kikapcsolni, ami pedig egy rejtett kameránál azért néha szükséges lehet. Van egy TF kártya nyílása, így egy 32GB SD kártyára is tud felvételt rögzíteni, szükség esetén. A reset gomb a kártyanyílás mellett található.

A fehéregyensúly és a színek is nagyon bántják a szemem, és különösebben sok beállítása nincs, az ellenfényt se nagyon szereti, de egy ilyen árkategóriájú kamerától nem is várhatunk túl sokat. Mintakép:

top_sample.jpg

A fő-adatfolyamot így lehet elérni: (1280x720)

rtsp://admin:JELSZO@KAMERAIP:554/onvif1

Az al-adatfolyamot pedig így: (320x240)

rtsp://admin:JELSZO@KAMERAIP:554/onvif2

Ha valaki mégis birtokába jutott egy ilyennek és használni szeretné, az RTSP folyamból pl az RPIEasy OpenCV pluginjával tud állóképet kinyerni.
Az RPIEasy telepítését nem vesézném ki ismét, a hivatkozott cikkben megtalálható, Debian/Ubuntu/Raspbian Linux alatt is használható. Ha elindult, akkor az RPIEasy webes felületén a Hardver->Plugin&controller dependencies alatt az 522-es sorban rá kell kattintani az "opencv" és a "pil" függőségekre is - ha alá vannak húzva - és némi várakozást követően ezek feltelepülnek. Amennyiben sikerrel jártunk, akkor a Devices menüben immár hozzá tudunk adni egy "Image - OpenCV RTSP stream To JPEG" típusú plugint, a neve lehet tetszőleges, például "snapshot" erre a névre kell hivatkozni az urlben is a későbbiekben.

top_rpieasy.jpg

Ha nem tetszik az eredmény mérete, kérhetünk rá itt átméretezést is, de jó ha tudjuk: ez további CPU erőforrásokat fog felemészteni. Ez a kamera csak RTSP over UDP módban tud streamelni, így be kell kattintanunk a Force FFMPEG UDP lehetőséget, különben semmilyen képet nem tud kinyerni az OpenCV, mivel az FFMPEG alapértelmezetten TCP-n várja a streamet. Ha régi 3.0 előtti OpenCV-nk van telepítve, akkor ezzel nincs probléma, ha 4.0 feletti, akkor működni fog a checkbox.. ha a kettő közötti, akkor nincs mese, a Linux varázslatos világába kell vetni magunkat és frissíteni kézzel a pip segítségével az opencv-t.

A Submitra kattintás után az Output image url-nél láthatjuk az eredmény címét, erre kattintva megkapjuk az állóképet, és ezt a címet akár használhatjuk Domoticz-ba, akár valamely tabletünkbe állóképnek. (természetesen akkor érhető el az állókép, ha az RPIEasy is elérhető)
A háttérben az RPIEasy az RTSP streamet folyamatosan tölti, így hálózati és CPU erőforrásokat is használ, és ha valaki az említett URL-en állóképet kér tőle, ki is köpi egy JPEG formájában. Gyakorlatilag ez egy RTSP-JPEG proxy.

 diy_notrecommend.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr515706076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása