IP kamera LAN (BESDER 960p)

Bár mint tudjuk olcsó húsnak híg a leve, azért én nem adom fel az olcsó kamerák tesztelését. Ismét találtam Aliexpressen egy gyöngyszemet akciósan, amit 10 dollárért vesztegettek, egyszerűen nem hagyhattam ott...

besder.jpg

Anyagában a korábban általam tesztelt BoaVision-re hajaz, könnyű műanyag, nem túl vastag. Bár kültériként reklámozzák, azért érzem, hogy nem az örökkévalóság számára készült. A nagy infra LED-ek ugyanazt a designt képviselik, de itt véget is ért a hasonlóság. Ezúttal nem wifis, hanem csak LAN-os modellt vásároltam, mivel áramot úgyis kell vinni a kamerának, akkor már az adat is átmegy azon az egy szál kábelen (passzív PoE), így a wifis tulajdonságát csak ritkán használtam ki az eddigi modelleknek is. A szoftvere is más, a korábbi XM / XiongMai rögzítővel megegyező. (aminek felülete a "hazai" VideoSec márkát ismerőknek határozottan ismerős lehet - a régi eszközök esetén, az új VideoSec eszközök belsejében már UniView van)

netsurv_ie.jpg


Kezdő kameravásárlók kedvéért megjegyzem: ha rendszert akarunk építeni, az ONVIF szabvány lehetőséget biztosít ugyan különböző gyártók IP kameráinak egy rendszerben való használatára, ám akkor a legoptimálisabb a hálózat kihasználtsága, és akkor lehet jellemzően minden funkciót használni, ha a rögzítő és a kamerák is ugyanattól a gyártótól származnak.

Az XM egy OEM gyártó, majd száz különféle forgalmazó veszi meg és értékesíti tovább saját márkaneve alatt a termékeit, a teljesség igénye nélkül például ezek:
ASECAM, AZISHN, BESDER/BESDERSEC, BOAVISION, ESCAM, FLOUREON, GADINAN, HAMROL, HAMROLTE, Hiseeu, KKMOON, MISECU, Techage, Techege, unitoptek, USAFEQLO...

Ahogy azt már az XM rögzítőnél is leírtam, nem nagyon lelkesedem a kizárólag Copyright(C) Microsoft(R) Windows(R) alatt és kizárólag Internet Explorer ActiveX komponensén keresztül elérhető felületért, ami az XM kamerák fő jellemzője. Ám ez még mindig jobb, mint azok a még olcsóbb kamerák, amiknek egyáltalán nincs lokális webes felülete, csak felhőn keresztül lehet elérni.

Ráadásképpen még az IE biztonsági beállításait is ki kell herélni teljesen minimális szintre, hogy minden ActiveX futhasson, a kamera IP címét pedig bevenni a helyi intranet zónába. (gyárilag fix 192.168.1.10 címen fut az összes) Ha egészen véletlenül nem találnánk a hálózaton, akkor például > innen < letölthető a VideoSec Device Manager program, ami megkeresi a hálózaton a kamerát és át tudjuk állítani az IP címét is a segítségével. (ugyanitt megtalálható a CMS is a számítógépen történő megjelenítésre, ha nem akarunk IE-vel vesződni)

Böngészős felülete a beszédes "NetSurveillance" néven fut, és általában elég könnyű felismerni a sápadt szürkés színeiről a termékek Aliexpress-es adatlapján is. Gyári felhasználónév: admin, jelszó nincs hozzá. Ezt érdemes megváltoztatni... Fent jobb oldalon lehet nyelvet is változtatni, firmware-től függően a magyar is megtalálható benne, de nincs benne nagy köszönet, az angol nyelvűt jobban megértem.

Az alapértelemezett IP címét a DeviceCfg menüben a Setting->System->Network alatt módosíthatjuk.

besder_net.jpg

Az élőképről elmondható, hogy a színei meglehetősen fakók, van ugyan a kezdőlapján mindenféle állítási lehetőség, amivel kiégethetjük a színeket meg a retinánkat is, de csodára nem képes. Kis pénzért kis foci...

live.jpg

Az ellenfényt sem bírja, van ugyan a beállítások közt háttérfénykompenzáció és magas dinamikatartomány is (BLC és DWDR) amit bekapcsolva megpróbál szoftveresen küzdeni ezzel a kamera, de hősiesen elbukik. Az éjszakai képe egészen jó, bár az infra hatótávját nem tudtam tesztelni, de általában 5-10 méterre világítanak a belépő kategóriás kamerák, zseblámpaszerű kör alakú foltba.

Ha valaki netán azon morfondírozna, hogy mi hajtja, ez a teljes modellszáma:

00023651 IPC_XM510_53X13 53X13_32M

A teljes felbontás 1280x960, 1.3MP kamera a teljes méretű valósidejű videofolyamot így lehet elérni RTSP-vel: 

rtsp://admin:@IP:554/h264/ch1/main/av_stream

rtsp://IP:554/user=admin_password=tlJwpbo6_channel=1_stream=0.sdp?real_stream

Így pedig a másodlagos, mobilra szánt videofolyamot:

rtsp://admin:@IP:554/h264/ch1/sub/av_stream

Természetesen a jelszó módosítása után az RTSP streambe is az új jelszót kell megadni.

Hogy miért ne használjuk az XM P2P felhős funkcióját, arról egy igen részletes és tanulságos cikk található itt:
https://sec-consult.com/en/blog/2018/10/millions-of-xiongmai-video-surveillance-devices-can-be-hacked-via-cloud-feature-xmeye-p2p-cloud/

Linuxot használók számára rossz hír, hogy mivel ActiveX-en megy a beállítófelület, ezért nincs mód Linux alól hozzáférni. Illetve egy lelkes amatőr készített API-t az XM-hez, amiből konkrét felület még nem született, de a Device Manager már fut Linux alatt is, megtalálja a kamerát a hálózaton. (Bár az IP cím beállításánál már elvérzett)
Így telepíthetjük és próbálhatjuk ki:

git clone https://github.com/NeiroNx/python-dvr.git
cd python-dvr
sudo python3 DeviceManager.py

devmanager.jpg

Sajnos, bár a neten fellelhető források szerint az XM rendszerű kameráknak VAN snapshot URL-je, ebben a modellben ez nem működik. Hiába próbáltam az Onviferrel is lekérdezni, a kamera lejelenti, hogy van ilyenje, de nem ad egy bitnyi adatot sem az URL-en... :( Próbáltam az Aliexpresses hivatalos BESDER forgalmazóval is tárgyalni, azt válaszolták, hogy sajnos nem tud snapshot urlt a kamera. Így ez a kamera sem integrálható könnyen Domoticz alá, hiába van valamilyen szintű webes felülete.

Ha valaki mégis birtokába jutott egy ilyennek és használni szeretné, az RTSP folyamból pl az RPIEasy OpenCV pluginjával tud állóképet kinyerni.
Az RPIEasy telepítését nem vesézném is ismét, a hivatkozott cikkben megtalálható, Debian/Ubuntu/Raspbian Linux alatt is használható. Ha elindult, akkor az RPIEasy webes felületén a Hardver->Plugin&controller dependencies alatt az 522-es sorban rá kell kattintani az "opencv" és a "pil" függőségekre is - ha alá vannak húzva - és némi várakozást követően ezek feltelepülnek. Amennyiben sikerrel jártunk, akkor a Devices menüben immár hozzá tudunk adni egy "Image - OpenCV RTSP stream To JPEG" típusú plugint, a neve lehet tetszőleges

Ítélet?

Nem mondhatom, hogy ennyi pénzért ez lenne a legrosszabb vétel, mert láttam már rosszabbat, de valószínűleg nem vásárolok ugyanebből még egyet. Egy fokkal jobb, mint a felhős kamerák, amiknek semmi lokális beállítási lehetősége nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr5015706044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása