Shelly Vintage okosizzó

Ugyan továbbra is az a véleményem, hogy a világítás okosítását nem az izzónál, hanem a kapcsolónál kell végezni, ám bkil jóvoltából hozzájutottam egy ilyenhez, hát kipróbáltam.

Az Allterco Shelly Duo -jához hasonló a fényerőszabályzást támogató Shelly Vintage, abból is az A60-as típusú, 7W-os változatát kaptam kézhez (E27 foglalattal, természetesen).
Annyi a különbség, hogy a Vintage nem tud színhőmérsékletet változtatni, csak fényerőt, de legalább retró megjelenésű, ugyanakkor LED technológiás izzó.

shellyvint.jpg

A korábbiakhoz hasonlóan első indulást követően egy saját WiFi AP-t indít ShellyVintage-xxxx néven, amire jelszó nélkül csatlakozhatunk, majd böngészővel a http://192.168.33.1 IP címet megnyitva beállítható az eszköz.
Az Internet & Security részben tudjuk megadni saját wifi hálózatunk nevét és jelszavát:

shelly_web_wifi.jpg

Ha sikeresen megadtuk ezeket és a Connect-re nyomtunk, elvileg máris elérhető saját hálózatunkból is. Reset gomb nincs rajta, alapállapotba úgy tudjuk hozni, ha ötször egymás után gyorsan fel-le kapcsoljuk. Amennyiben vicces kedvű gyermekek vannak a családban, ne lepődjünk meg, ha ezt a funkciót sikerül megtalálniuk. :)

Az MQTT beállítása ugyanúgy a Internet&Security->Advanced developer settings alatt található, mint minden más, korábban bemutatott Shelly-k esetében. Természetesen a Domoticz-hoz készített Shelly MQTT plugin támogatja ezt az eszköztípust is.

A Shelly_MQTT telepítése a >> Shelly1 cikknél << már kivesézésre került. Ez a régi, hagyományos módszer.

Viszont, ahogy már arról korábban írtam, a Domoticz-ban megjelent az MQTT Autodiscovery nevű hardver is, amire rá lehet tanítani az MQTT képes eszközök nagy részét, ha másképp nem, hát kézileg.
Ám készítettem egy szkriptet, ami a Shelly-ket rá tudja tanítani, ezt a hangzatos ShellyTeacher 4 Domoticz névre kereszteltem.

Használata nem túl bonyolult, python alapú program, mint a Shelly_MQTT is, hozzájutni Ubuntu/Debian alapú rendszereken három egyszerű paranccsal lehet:

sudo apt install python3-pip git
pip3 install paho-mqtt
git clone https://github.com/enesbcs/shellyteacher4domo.git

Az első parancs telepíti a pip nevű python csomagkezelőt és a git -et, aztán a pip3-al telepítjük a paho-mqtt csomagot, ami egy egyszerű MQTT kezelő könyvtár és végül a "git clone" segítségével letöltjük a voltaképpeni alkalmazást.

Beállítása egyszerű, megnyitjuk a mappában található settings.py állományt, beállítjuk benne az MQTT szerverünk IP címét, portját, és a "discovery prefix"-et, megfelelően annak, ahogy azt az MQTT Autodiscovery hardverben is megtettük előzőleg a Domoticz-on belül.
Beállítjuk a Shelly Vintage-ben is, hogy ugyanerre az MQTT szerverre csatlakozzon.
Majd elindítjuk a teacher-t:

python3 shellyteacher4domo.py

Ha mindent jól csináltunk, ezt kell látnunk:

Connecting to MQTT server...
Connecting to MQTT server...
Connecting to MQTT server...
Starting eval loop, waiting Shelly devices to appear on MQTT announce... press CTRL-C to cancel

Most várja a program, hogy megjelenjenek a Shelly eszközök az MQTT csatornán. Ezért újraindítjuk az izzót, és ha minden beállítás jó volt, akkor ilyenformán beköszön az eszköz:

>>>GEN1 device  192.168.1.71 SHVIN-1 ShellyVintage-6EDC6D found

A Teacher ekkor beküldi a Domoticz MQTT Autodiscovery hardvernek a megfelelő konfigurációs paramétereket, és kész, innentől "össze vannak tanítva" egymással a Domoticz és a Shelly Vintage, a Teacher program leállítható a CTRL-C kombináció megnyomásával, a továbbiakban nem lesz rá szükség (kivéve ha másik eszközt is akarunk csatlakoztatni), a Shelly immár közvetlenül a Domoticz-ra csatlakozik.
Persze amíg nem érkezik meg az első jelentés MQTT-n keresztül, addig nem jelenik meg eszközként, csak regisztrálja a Domoticz a helyét.

screenshot_20230219_170936.jpg

 

Szépen megy a be-ki kapcsolás, és a csúszkával állítható az izzó fényereje, e mellett a fogyasztását is méri... mi mást szeretnénk egy izzótól? Mondjuk azt furcsállom, hogy 100% fényerőn a 7W-os izzó 6W-ot fogyaszt, de biztos valami kerekítési különbözetből adódik. De legalább szép meleg fehér színe van. :) A 750 lumenes fényereje mellett mondjuk én nem igazán szívesen olvasnék, inkább akkor már egy LED-es izzó... még a Duo-nak is nagyobb volt a fényereje.

ÍTÉLET?

Szép-szép, de a ló se csúnya állat! Akinek egy fényerőszabályzós izzóra támad valamiért ingere, annak jó lehet. Bár mint említettem, az okosizzó, úgy általában, bármilyen gyártótól, zsákutca mindaddig, míg a hagyományos kapcsolók nincsenek kikötve.

Aki kíváncsi a különböző Shelly izzók közti részletes eltérésekre, van egy nagyon jó teszt az Okosotthon.bolt.hu-n!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr10017801657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melanoheliophobia 2023.05.03. 16:50:56

Üdv!
Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávozott az örök mágneses mezőkre. Az üzlet korrekt volt, és visszafizették az árát (mert akkor sokáig nem volt nekik készleten).
Nekem ennek ellenére pozitív tapasztalataim vannak róla. A bejárati ajtó két oldalán lévő fali lámpákat pimpeltem fel úgy, hogy mozgásérzékelővel kombinálva egy Home Assistant automatizáláson (korábban ugyanez Domoticz-on) keresztül szépen felerősödik a fényük 25%-ra, ha valaki a bejárat felé közeledik, és ugyanez történik, ha a kamerák közül az odatartozó mozgást érzékel. Természetesen csak sötétedés után. Az izzó fényének lekapcsolása a mozgás megszűnése után 5 perccel történik, lassú elhalványulással. Ha gépjármű áll a ház elé, akkor már 100%-os fényerőt állít a rendszer. Mindemellett éjfélig folyamatos 1%-os fényerővel mutat irányt a két lámpa, hogy a kocsmából mindig hazataláljak, és megtaláljam a bejárati ajtót a lámpák között.
Mind emellé még csináltam egy kis trükköt: MINDEN kültéri lámpát, kapcsolót és fényvezérlő elektronikát úgy oldottam meg, hogy csak sötétedés után lehet működtetni (napkelte/napnyugta funkció), méghozzá úgy, hogy egy ShellyEM kapcsolója van ehhez az üzemmódhoz beállítva, azaz csak akkor kap áramot az „éjszakai kör”, mikor ezt a reléje engedi. És mert csak kb. szumma 1 amperről van szó, így ezt a csekélységet a ShellyEM reléje is elbírja.
Ez nem csak kimondottan jó a nappal is égve felejtett külső lámpák energiapazarlása ellen, hanem magukat a vezérlőáramköröket is leválasztja a hálózatról, mikor azok még akkor is áramot vennének fel, ha a rájuk kapcsolt izzók éppen nullán vannak.
Summázva: jó az izzó, hiszen a belső időzítőivel is nagyon sok mindenre képes, de egy okos vezérlővel a hata mögött igazán kifinomult és látványos fényorgiát lehet vele/velük megvalósítani. Egyetlen hátránynak azt hoznám fel, hogy nem vagyok benne biztos, hogy az ellátás folyamatos belőle, és mint az esetem is mutatja: kettőből egy nem élte túl, ergo nem tudom, mennyire strapabíróak.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása