Dingtian LAN relé

Sokan némi ellenérzéssel viseltetnek a wifis eszközökkel szemben, így korábban már bemutattam egy költséghatékony DIY megoldást LAN relére. Ezúttal pedig egy gyakorlatilag kész megoldásba botlottam. No nem mintha nem lenne a kínai piactér tele hasonló megoldásokkal, de a legtöbb olcsó modell az úgynevezett ENC28J60 chipen alapul, aminek mind stabilitása, mind sebessége elképesztően szánalmas. (Tavaly két hétig küzdöttem egy ENC28J60 modul működőképessé tételén, sajnos mikor pingelés közben megpróbáltam a 80-as portján levő webszervert is elérni - 2 db egyidejű kapcsolat - teljesen kiakadt, így lemondtam róla, azóta ahogy meglátom egy termékadatlapon, becsukom a szemem és zárom is be az ablakot)
A W5500 chipes megoldás már sokkal jobb, viszont nehéz ilyet találni, a legtöbb eladó azt sem tudja mik ezek, össze-vissza irkálják a leírásban, a képekről lehet általában csak meggyőződni róla, hogy kamuznak-e.

Amit most leltem, az viszont egy következő kategória, legalábbis hardveresen. Egy STM32F107 MCU (72Mhz, 64K RAM, 256K flash) a központja, ami egy integrált LAN vezérlőt tartalmaz, a mellette levő LAN8720A pedig csak egy PHY jelátalakító. (az ESP32-kön is ezzel a PHY-vel lehet LAN-hoz jutni) Mellesleg a lengyel gyártmányú Tinycontrol LAN Controller 3.0 szintén ezen az STM32F107 chipen alapul, így annyira rossz nem lehet. Főleg 15 dollárért nem rossz vétel.

Dingtian IOT Relay

https://www.aliexpress.com/item/4000999069820.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4ds72r5W

dingtian_2r.jpg

Sajnos az STM32F107-hez sem Arduino, sem micropython könyvtárakat nem találtam, így nem nagyon lehet  alternatív firmware-t találni rá, meg kell elégednünk a gyárilag rajta levővel. De ez nem akkora probléma, aki hozzám hasonlóan kedveli a felhőtlen életet, nem fog csalódni: egy csak lokálisan működő program működteti, ami webes felületen menedzselhető.

Kapható 2, 4 vagy 8 relés kiszerelésben, illetve választható DIN sínre szerelhető házban is, illetve különböző csatlakozási formákból lehet választani: CAN/RS485/RJ45/Wifi ezek vagy-vagy opciók, együttesen nem ajánlják fel.

Erős a gyanúm egyébként, hogy mivel csak egyféle firmware van, ezért a megfelelő csatlakozók ráforrasztásával bármelyik módban használatba lehet venni bármely modult (az RS485 bus csatlakozói is rajta vannak a LAN-os verzión, ahogy az ESP-01 csatlakoztatásához szükséges 8 lyuk is ott figyel rajta), de mivel nem igazán használok RS485-öt itthon, a Wifin pedig nem megy az MQTT, így nem igazán van késztetésem ezeket kipróbálni.

A gyártótól letölthető FTP-n az SDK, ami tartalmazza a leírását, az MQTT és RS485 működési módját, parancskódokat, Domoticz plugint, valamint windowsos segédprogramokat a hálózaton történő kereséshez, teszteléshez. Egyébiránt webes felületen böngészőből tökéletesen menedzselhető. Az MQTT-n túl alap HTTP CGI parancsokkal is vezérelhető persze, illetve tartalmaz CoAP támogatást is a firmware.

Működtetéséhez 12VDC 1A tápegység ajánlott. Itt szokott menetrendszerűen felvetődni a kérdés: POE-t tud az eszköz? Nem, nem tud. Jobban mondva, ahogy minden szabványos DC csatlakozóval ellátott eszköz, passzív POE feladóval, valami ilyesmivel megoldható a dolog:

ppoe.jpg

Valahogy így: (a másik oldalra persze ugyanúgy kell a DC12V táp, és 60méter után már erősen számolni kell a feszültségeséssel)

ding_pwr.jpg

A 12V betáp sorkapcsa a LAN csatlakozó mellett kapott helyet, a lap alján szépen fel van szitázva, mi micsoda. A relék felett a C/NO/NC sorkapcsok láthatóak, balra mellettük pedig a nyomógombok csatlakoztatására szolgáló sorkapocs látható, amire az ízléses zöld és zöld-fehér vezetéket kötöttem. Ezek a K0-K1-GND csatlakozások, a K0 és K1 pull-up típusú bemenet, valószínűleg direktben az MCU-ra kötve, mivel 3.3V-ot mértem rajta, és akkor vált a relé állapotot, ha GND-re vannak kapcsolva, pl egy nyomógomb segítségével. Ez annyiban nem szerencsés választás talán, hogy túl messzire (saccra 3-5métert mondanék max, de vezeték-keresztmetszettől függ) nem vihetjük el a nyomógombot az egységtől a vezetéken fellépő feszültségesés miatt. Kivéve ha tudjuk hogy kell optocsatolót építeni elé.

Miután sikeresen áram alá helyeztük az egységet, és csatlakoztattuk a hálózathoz, gyári IP címén elérhető: 192.168.1.100 böngészővel megnyitva ezt a címet az admin / admin felhasználónév-jelszó párossal juthatunk a beállító felületére.

A Menu/Setting alatt lehet átállítani az IP címet akár másik statikusra, akár dhcp-re.

ding_sett.jpg

A Relay Connect alatt állíthatjuk be a kommunikációs formák jellemzőit. Érdekesség, hogy kikapcsolni nem lehet egyet sem, ezek szerint állandóan elérhető minden csatornán.. ez mondjuk nem annyira erőforrás-gazdaságos véleményem szerint, de ha bírja az STM32, ám legyen.

ding_relay_settings.jpg

A Relay Task alatt 8 szabályt is felvehetünk, hogy időzítve melyik relét mennyi időre kapcsolja fel, itt látszik a Setting-nél beállítható NTP szerver szerepe.

ding_relay_task.jpg

Őszintén szólva, az elmúlt három év alatt még sosem találkoztam olyan kínai IoT eszközzel találni, amihez a gyártó Domoticz támogatást is készít. De ez pont ilyen.

Domoticz pluginját tartalmazza a fenti letölthető SDK, de elérhető GitHub-on is:

https://github.com/dtlzp/Domoticz-Dingtian-Relay-Plugin

A szokásos módon, ha letöltjük a Domoticz plugin könyvtárába a fenti mappát, és újraindítjuk a Domo-t, meg fog jelenni a Hardverek listáján, ahol kiválasztható és paraméterezhető a plugin:

ding_domo.jpg

Mivel a relé UDP szerver részét használja a plugin, egyrészt fixálni kell annak ip címét, másrészt be kell állítanunk az ETH-UDP1 és ETH-UDP2 sorokat, beírva a Remote Address-hez a távoli szerver (Domoticz) ip címét.

ding_domo_udp.jpg

Ha mindent jól csináltunk, akkor meg fog jelenni a két relé a Domoticz eszközök között ez után:

ding_domo_sw.jpg

Az állapotok akkor is szinkronban maradnak, ha kézileg nyomógombbal váltjuk a relék állapotát, ez a része ok, bár kicsit körülményesnek látom ezt a megoldást, ha egynél több modult szeretnénk használni, mivel IP címenként kell egy új hardver bejegyzést felvennünk. Jobban örültem volna, ha MQTT-re épülő plugint készítenek, de ez a megoldás is működik.

Az MQTT-ről még azt érdemes tudni, hogy a 2.15.869 előtti firmware verziói ugyanazt a /dingtian/relay útvonalat használják, így nem igazán lehet egyszerre több ilyen modult használni. A későbbi verziók hozzáteszik a relé gyári számát is az útvonalhoz, ezekkel már könnyebb dolgozni. A gyártó FTP oldaláról letölthetőek egyébként a kurrens firmware-ek, amit UART-USB átalakítóval tudunk kézzel frissíteni. A programozáshoz szükséges lyukak a LAN csatlakozó mellett találhatóak, a letölthető dokumentációban képpel van illusztrálva.

ding_prog.jpg

Ítélet?

Reakciósebessége és a webes felület elérhetősége is gyors, stabil. Lehetőség van a firmware cseréjére is, de megfelelő szoftver library-k híján erről nem tudok nyilatkozni. Szerény véleményem szerint ár-érték arányban kiváló vételnek számít. Domoticz alatt is kiválóan működik, nem igényel firmware cserét. Nem igényel felhőt, lokálisan működik.

diy_friendly.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3616186954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[tamkov] 2020.10.11. 19:40:00

Régebben sokat keresgettem ilyent, de nem találtam még az említett instabilt sem. Wifi alig ér le a tetőtérből vasbeton födémen át a pincébe ahol a vezérelt eszköz (később eszközök) van és a kábel mégiscsak stabilabb. Így maradt a relépanel a málnára, de jó tudni hogy már van ilyen lehetőség is, köszönöm ;)

vampywiz17 2020.10.12. 08:43:02

Jol hangzik, regebben is is kerestem hasonlot, bar inkabb rs485-el. Olyat tudsz/talalkoztal mar esetleg, ami rs485 es van rajta integralt tapegyseg? (kb mint egy rs485-os shelly)

eNeS 2020.10.12. 17:19:19

@vampywiz17: bevallom ha RS485-öt látok, mindig továbblapozok, úgyhogy nem, nem láttam ilyet.

eNeS 2020.10.12. 17:22:41

@[tamkov]: az RPI se rossz megoldás, könnyebb további szenzorokat ráaggatni. :) A nem túl stabil SR-201-ről már tavaly ejtettem pár szót (külön cikket nem ér, példának hoztam fel, méghozzá rossz példának), de nem tudom ajánlani senkinek.

vampywiz17 2020.10.12. 20:17:28

@eNeS azert gondoltam az rs485-re, mert azt tok jol ki lehetne erosaram mellett kabelezni barhova (konnektorok moge pl ) es arra meg fol lehetne szepen huzni eleg sok mindent. (relek, szenzorok, etc...) Nalam ez mar nem jatszik, nekem csak a vezeteknelkuli cuccok maradtak, de uj epitesnel az rs485 koltseghatekonyabb, mint pl a KNX...

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása