Dahua IMOU N14P IP videorögzítő

Már több mint 1.5 éve ketyeg a kínai SMAR 8 csatornás rögzítő, és igazából baj nem volt vele, amíg áramot kap, megy. Most azért megnéztem ugyanannál az eladónál, az akkor 28 USD-ba kerülő eszköz mára már 47 dollár, ami azért még mindig alatta van valamivel a kis hazánkban kapható videorögzítőknek, de nem sokkal, és ahogy a forint gyengül, a különbség egyre inkább párolog...
Két apróság zavar csak benne, a felhős hozzáférés biztonsága, mint a korábbi cikkben írtam, az XM rendszereknél azért nem a legerősebb, illetve ONVIF kamerákat felnyalábol ugyan, de RTSP szórókat, pl egyszerű IP kaputelefonokat, azt nem tud fogadni. Ezért úgy gondoltam, kipróbálok valami újat, ami itthon is elérhető, és nem túl drága.

dah21im10_1.jpg

Az Imou-t gyártó Dahua Technology felhője egy fokkal jobban védett már, illetve a firmware-eiket és szoftvereiket folyamatosan frissítik, szemben az XM elég soványka szoftveres támogatásával, ez már jó pont.
Rögzíteni pedig a saját Dahua/Imou gyártmányai mellett bármely ONVIF kompatibilis, illetve az egyedi protokollal bármely RTSP-szóró hálózati adást képes.
A cirka 27 ezer forintos árcímkéje ugyan a kínai árakhoz szokott lelkemet nem simogatja túlzottan, de hogy ezért még beépített POE táp (összesen max 36W teljesítményleadással) is van a 4 csatornás rögzítőben, az egy kicsit feledteti ezt. Vagyis ha tudunk közvetlen kábelt húzni a rögzítőig, a kameráknak nem kell külön tápegységeket venni, az UTP kábelen megkapja a tápellátást és egyúttal a képeket is továbbítja rajta a rögzítő felé. Aki a megapixelek bűvöletében él, azért jó ha tudja, hogy ez úgy négy csatornás, hogy négy darab 2MP-s kamerát tud kezelni, vagy két darab 4MP-set, vagy 1 db 8MP-t. (Nem egyszerre, hanem csak az egyiket lehet választani ezekből a konfigokból.)

imou_hat.jpgA beépített POE tápegységgel rendelkező rögzítőkről érdemes azt is tudni, hogy van egy darab dedikált hálózati foglalata, amin magát a rögzítőt kötjük a hálózatra, és ezen keresztül interneten elérhetjük azt, ízlés szerint. A többi RJ45 foglalat pedig a kamerák számára van, és ami biztonsági szempontból nem mindegy: a kamerák nem látszanak a kinti hálózatról, mert a rögzítőig van csak kapcsolatuk a beépített POE portokon! (VLAN)
Ez biztonsági szempontból üdvös, mert így csúnyán szólva, bármilyen "gyagyi" kínai ONVIF kompatibilis POE-s kamerát szúrhatunk a rögzítőre, nem jelent biztonsági kockázatot, mivel csak a rögzítő látszik kintről. Van persze olyan rögzítő, amin a beállításai között engedélyezhető, hogy "forgassa ki" a kamerák elérését direktben a külső hálózatra, de ezt nem ajánlanám, kivéve esetleg a beüzemelés és első beállítás idejére, majd tiltsuk le azt.

Első bekapcsolásakor azért szükségünk lehet egy monitorra, hogy a varázslóval megformázzuk a SATA háttértárat (ami nincs benne az árban, nekünk kell megvenni és beépíteni természetesen) és beállítsuk az IP címét, vagy csak tegyük DHCP-re, miután ezzel megvagyunk, onnantól akár hálózatról is menedzselhetjük. Mivel van rendes webes felülete az eszköznek a 80-as portján, (vagy ha SSL-el szeretnénk védeni a saját hálózatunkon is az adatokat, akkor https a 443-as portján) immár mindenféle beépülő nélkül HTML5 + Javascript alapon, vagyis akár Linux alatt is tudjuk konfigurálni az eszközünket.

imou_web.jpg

Sőt, mind témájában, mint ikonjaiban szinte ugyanazt a menüt kapjuk böngészőben is, mint amit a monitort rácsatlakoztatva láthatunk.

A magyar fordítás egészen jó, van ugyan benne pár olyan kifejezés, ami furán hat, például a "Fenntart" is egy ilyen, ami valószínűleg a "Maintenance" menü akarna lenni, de még így is jobb, mint az XM-féle magyarítás. :) Bár aki ért angolul, jobb ha angol nyelven hagyja a menüt, teszem hozzá csendesen.

A részletes beállításokba nem célom belemenni, nem akarom elvenni a kamera szerelők kenyerét, csak nagy vonalakban mutatnám, hogy is néz ki.

Ha egy POE képes kamerát csatlakoztattunk a négyből valamelyik bemenetére, akkor kb 2 perc után az eszköz (az IP kamerák lassabban indulnak, mint az analóg társaik, ugyanis operációs rendszer indul rajtuk...) meg fog jelenni a Kameralistán, ahol az Inicializálásra kattintva kis idő után be is állítja, majd a szép magyaros "Add" gombra kattintva hozzá is adja a kezelt eszközök listájára, innentől a kamera látszik már az élőképek között, illetve a rögzítés is elindul alapértelmezetten.

imou_kam.jpg

A fenti menüben "Kézi hozzá..." -ra kattintva tudunk RTSP forrásokat felvenni kameraként, persze először ki kell nyomoznunk az adott kamera RTSP URL-jét, amit nem árt előbb VLC-vel is ellenőrizni, ha van kép, be is szúrhatjuk a folyamokhoz:

imou_rtsp.jpg

Ha szeretnénk távolról elérni a képeket, a hálózati beállításoknál alapértelmezetten engedélyezett az IMOU felhő, le kell tölteni az "Imou Life" nevű alkalmazást (Android/iOS) majd regisztrálni valamely e-mail címünkre, amire szívesen várjuk a spam e-maileket, és a rögzítő menüjében látható második QR kóddal, valamint az általunk a varázslóban megadott jelszóval hozzáadhatjuk a kamerát a saját fiókunkhoz. Ezt tovább oszthatjuk utána más IMOU felhőben regisztrált fiókoknak, családtagoknak, stb.

Láttuk tehát, hogy webes felület pipa, de mi a helyzet, ha integrálni akarjuk például okosotthon rendszerbe az eszközt?

A felhasználók menüben, ha készítünk egy Onvif felhasználót, legyen például "user", akkor ezzel, és a rögzítő IP címével a következőképpen érhetjük el az állóképet:

http://user:user_jelszava@rögzítő_IP_címe/onvifsnapshot/media_service/snapshot?channel=csatorna_száma&subtype=0

Az RTSP mozgóképet pedig így:

rtsp://user:user_jelszava@rögzítő_IP_címe:554/cam/realmonitor?channel=csatorna_száma&subtype=0

(A csatorna száma 1 és 4 között lehet ennél a típusnál)

Vas

Azért persze megnéztem mi hajtja: egy SigmaStar SSR621Q két magos Cortex-A7 1.2Ghz chip a motorja az egésznek, integrált 256MB DDR3 memóriával. A 10/100-as hálózati kapcsolatot a 6 portos RTL8306 biztosítja, amiben VLAN-ként le van választva a rögzítő internet portja és a négy POE port. A H4807CG pedig a 10/100-as sebességet tudó POE tápellátást biztosító chip.

imou_in.jpg

Ventilátor nincs a dobozban, és ami még inkább meglepett, még hűtőborda sincs a chipen, pedig a hasonló HiSilicon-ok melegszenek ám.. a teszt során csak egy kamerát szúrtam rá, és egy óra alatt egyébként valóban nem melegedett a SigmaStar chip különösebben. Hát legyen, ha nem kell hűtőborda, hát nem kell, végülis van rá egy év garancia. :)

Csak miheztartás végett megnéztem Aliexpress-en, kb 45 dollárból lehetne egy ilyen chip-el szerelt rögzítőt venni, és simán eladják 16 csatornásnak ugyanezt a vasat, legfeljebb kicsit szaggat majd.. meg valami jóféle zsákbamacska szoftverrel árulják. Magyarul az olcsó 16 csatornás kínai rögzítők titka az, hogy 4 csatornára tervezett vasakat adnak el saját firmware-el. ;)

Ítélet?

Nem olcsó, de jó. Felhőelérés kikapcsolható benne, POE táp nagy pozitívum, a vas meggyőző, a szoftver erős közepes.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr5917815181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vampywiz17 2022.04.27. 16:33:04

Nem tudom, hogy IMOU NVR-ekhez jo-e, de a Dahua-nak van RestAPI-ja. Integraciohoz hasznos lehet :)

community.jeedom.com/uploads/short-url/tTQJPaNah7gZnU12VGGN9ZHEhOk.pdf

Nekem Hikvision van, ahhoz is van ilyen API, szepen tudtam HA alatt szenzorokat csinalni a kulonfele esemenyeknek.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása