2017. jún 28.

Wifi-s érintős villanykapcsoló (SonOff Touch)

írta: eNeS
Wifi-s érintős villanykapcsoló (SonOff Touch)

Az előző WiFi-s villanykapcsoló beszerzését követően immár tudtam mikre kell figyelni, gondos utána olvasást követően a Sonoff Touch EU típust szereztem be.

sonoff_touch_eu_02.jpg

 

Aki szereti a felhős dolgokat, telefonjára letöltve az EweLink alkalmazást, majd követve a varázsló lépéseit (Bejelentkezés, Touch áram alá helyezés, Wifi név+jelszó megadás, szükség esetén a Touch gombjának 7 másodpercen keresztüli nyomvatartása, stb..) után immár képes a telefonjával vezérelni a kapcsolót. Ilyenkor mindig elgondolkozom, vajon mekkora adatbázisuk lehet már Kínában jelszavakból, amit persze nem gyűjtenek.

 

Személy szerint még mindig nem vagyok a felhő híve, ezért továbbmegyek:

 

Pontos leírásokat találtam, hogyan lehet firmwaret cserélni rajta, mert természetesen gyárilag ez is olyan programmal érkezik, ami felhőbe csatlakozik. Viszont a gyártó Itead egészen jó dokumentációkat tesz közé, és egy egész közösség dolgozik a Sonoff termékek nyílt forrású szoftverein. Az első csere annyira ezen sem egyszerű, de legalább már kitaposott ösvényeken járok. A nyílt forrású firmware csak saját belső LAN hálózaton fog kommunikálni, ez nekem sokkal szimpatikusabb, sőt a két kék színű LED-ből a fenti (eredetileg WiFi aktivitásjelzőt) be lehet állítani, hogy éjjeli irányfényként működjön. Én ezt személy szerint napkeltéhez és napnyugtához ütemezem a Domoticz segítségével, minden Touch kapcsolómnál (LedState parancs). Nem is értem a középső LED fixen miért akkor világít, amikor fel van kapcsolva egyébként is a lámpa. No mindegy.

 

Miután megérkezett, természetesen először kipróbáltam, ennek is szüksége van a fázison kívül a nullvezetékre, szóval némi villanyszerelés ehhez is kell, viszont a képeknek megfelelően a hátulja szépen belepasszol egy európai 65mm-es fali süllyesztett kötődobozba, az előző villanykapcsoló helyére. Sajnos egyelőre csak egy kapcsolós változat van belőle, így a dupla illetve keresztkapcsolókra más megoldást kell majd keresnem. (Megj: körmös felfogatás nincs benne, tehát olyan fali doboz kell, amibe csavarral lehet rögzíteni!)

UPDATE: Megjelent a Sonoff T1 EU 1/2 gombos változatban!

sonoff-touchwd.jpg

Fenti rajzon Lin a bejövő fázis, Nin a bejövő nullvezeték (és nem, nem fog e nélkül működni!), Lout pedig a kimenő fázis a lámpa felé.

 

Bár a szinte mindenre jó ESPEasy is felrakható rá, ezúttal inkább a kifejezetten erre a célra fejlesztett Sonoff-Tasmota firmware-re esett a választásom, már csak azért is, mert nagyon részletes a leírása.

https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Sonoff-Touch

 

Aki szeret mindent személyre szabni, letöltheti a forráskódját és lefordíthatja, viszont mivel van kész bináris, én inkább ezt töltöttem le: sonoff.bin
Innen: https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/releases

 

Update: a SonOTA segítségével immár szétszedés és soros átalakító nélkül is lehet firmwaret cserélni!

 

Hamar szétkaptam az eszközt, az érintőgombot tartó panelt kell csak kihúzni óvatosan, felül 4 láb tartja, alul ízléses kétoldalú ragasztó. Az érintőgombbal átellenes oldalon van maga az ESP8285 (nem elírás, ez a 8266 kisebb testvére) chip, amin a flashelést meg kell ejteni, és négy üres csatlakozóra ki vannak vezetve a soros kapcsolódáshoz szükséges lábak. A 4 kábel csatlakoztatása után a CP2102 soros-USB átalakítóba (RX->TX,TX->RX, 3V és GND egyértelmű szerintem), a rajzon jelölt GPIO0 lábra egy vezetékkel a GND-t még hozzá kell csatlakoztatni, és ez után bedugni a számítógép USB csatlakozójába a konvertert. Párszor próbáltam a Yewelinknél bevált "hozzáérintem a szabadon lógó kábelvéget a GPIO0 csatlakozóhoz" módszert, aztán letettem róla és előkerült a Bluetack.. :)

 

img_20171216_101304_hdr.jpg

Miután fixen GND-re került a nevezett láb, sikerült a flash_id-t lekérdeznem az esptool-al, és látszott, hogy valóban 1MB memória vagyis 8mbit van az eszközben.. a lekérdezés parancs kiugratta természetesen a flash módból a chipet, szóval USB kihúz-bedug, és jöhetett a firmware feltolása:

esptool –port /dev/ttyUSB0 write_flash -fm dout -fs 8m 0x0 sonoff.bin

 

Update: maga az érintőgomb is a GPIO0-ra van csatlakoztatva, így elméletileg ha bekapcsoláskor nyomvatartja az ember, az még könnyebb megoldás, mint vezetékekkel játszani, de még nem próbáltam.

 

Hamar feltolta, a laptop akkuja szerencsére kibírta a végéig, mert előtte persze elfelejtettem töltőre tenni, vagy tölteni kicsit... a Yewelinkkel ellentétben itt végig GND-n lehet hagyni a programozólábat a folyamat közben, nem kell billenteni.

 

Aztán jött a csodálkozás, merthogy a firmware felment ugyan, összeraktam, látszólag elindult, de nem igazán tudtam kapcsolódni. Némi további olvasgatás után kiderült, a kapcsológomb négyszeri egymás utáni gyors megnyomásával lehet elindítani az AP módot, ekkor telefonnal rá lehet csatlakozni egy Tasmota_xx nevű wifi hotspotra, és meg lehet adni milyen nevű WIFI-re, milyen jelszóval kapcsolódjon legközelebbi induláskor.

A WiFi router segítségével meg lehet állapítani az eszköz milyen IP címet kap ezután, amit esetleg érdemes fix-re is állítani a DHCP beállításoknál.

A firmware későbbi frissítése wifin a webes felületén keresztül is megoldható, így többet nem kell szétszednünk. Első normál indulásnál érdemes kiválasztani a beállításoknál a megfelelő modult – Sonoff Touch, hogy a későbbi frissítéseknél ne legyen probléma.

 

tasmota_devtype.jpg

 

Linux segédszkript, pl. Domoticz-hoz az ütemezett (pl: napkelte/napnyugta) irányfény be/kikapcsolásra: (az IP cím behelyettesítendő a saját eszközével természetesen)

Irányfény bekapcs:

curl -s "http://192.168.2.150/cm?cmnd=LedState%201" > /dev/null

Irányfény kikapcs:

curl -s "http://192.168.2.150/cm?cmnd=LedState%206" > /dev/null

Link: További Tasmota parancsok

Szólj hozzá

wifi termékteszt villanykapcsoló érintőkapcsoló sonoff