Wifi-s érintős villanykapcsoló (Sonoff T1 EU)

Hosszas várakozás után végre az Itead gyártó kiadta az érintős kapcsolóinak következő T1 generációját és azon belül is az EU szériát. Természetesen azonnal rendeltem egyet, ahogy megjelent az ebay-en, és érkezése után azonnal teszteltem is. Egy gombos Touch-okból már van néhány nálam, de a kettes (csillárkapcsoló) változat csak a T1-ből érhető el, így meglehetősen hiánypótló termékről van szó, nagyjából 4300-4700 Ft-os árkategóriában, ami itthon is beszerezhető már az Okosotthon Bolt-ból, kicsit drágábban, de pár nap alatt megérkezik. (Bár már teszteltem korábban egy névtelen gyártó Tuya API kompatibilis csillárkapcsolóját is, az nem tett rám mély benyomást)

Vizuálisan azonnal megkülönbözteti a korábbi Touch-tól a T1-et az, hogy míg a Touch-nak van egy fekete alapja, a T1-en már minden egységesen fehér.

 t1_1.jpg

Természetesen a fázisvezetékeken (Lin) kívül még mindig kell ehhez is a nullvezeték (Nin), hiszen nem sima kapcsolóról, hanem fogyasztóról beszélünk, így a villanyszerelési munka még mindig áll, ha be szeretnénk üzemelni. Az L1, L2, stb pedig a lámpák/fogyasztók felé kimenő fázis.

t1_1w.jpg

A szokásos Ewelink alkalmazással való párosítás után gyerekjáték telefonról kapcsolgatni a villanyt, illetve az Amazon/Google felhőjén keresztül megoldható az egyre divatosabb hangvezérlés is. A leírás szerint 7 másodpercig nyomva tartva a kapcsoló érintő gombját (több gomb esetén a bal első az) az Ewelinkben megadva a WiFi jelszavunkat, hamar hozzáadja a fiókunkhoz. (persze csak ha van internet)

Képes bemutató a gyári firmware-el történő beüzemelésről: Okosotthonbolt blog


Ám mint mindig, nekem még mindig nem ez a célom, a távirányítás nem egyenlő az automatizálással, és a Felhővel pont annyira jó ötlet otthont vezérelni, mint szívműtétet másik kontinensről robotkarral. Nem mondom, ez utóbbi igen praktikusnak tűnik, de a jelkésés miatt inkább kihagynám, hogy rajtam próbálják ki. Tehát mivel van saját Domoticz szerverem, ezért máris nekiláttam a firmware cseréjének!

Az Ewelinkkel gyorsan megnéztem, sajnos 2.0-ás firmware van rajta, így a wifis SonOTA máris kiesett, marad az UART kapcsolaton keresztüli kábeles firmware csere. Lepattintva az elejét máris látszik jobb fent az ESP8285 és antennája, mellette pedig a programozáshoz szükséges lyukak, amiket előzékenyen feliratoztak is! (szeretünk titeket Itead!)

A működéséről még annyit, hogy a Touch-nál megszokott módon a középső LED-ek akkor világítanak, ha egyébként is be van kapcsolva a világítás, sötétben a felül levő WiFi aktivitásjelző LED-et lehet használni irányfénynek - módosított firmware-el.

t1_2.jpg

UPDATE: Mielőtt nagy tétel vásárlására adná valaki a fejét, egy darabot rendeljen próbára, mert egyre többen finnyáskodnak azért, mert el kell találni a kört a bekapcsoláshoz, nem elég mellette kopogtatni ujjheggyel.. jelentem az érintésérzékelő szenzor a kör alatt van, nem véletlen van odarajzolva, ez nem tablet, hogy bárhol megérintve felkapcsoljon. Jellemzően nem egy ujjheggyel, hanem egyidőben több ujjbeggyel érintem a célterületet, amit a wifi jellel meg is lehet világítani, és jelentem, nekem nincs vele problémám. De ízlések és pofonok. No mindegy, én szóltam. Az áram alatt történő előlap-leszedésről és áram alatt történő szerelésről pedig ismételten lebeszélnék mindenkit, a biztosítékok lekapcsolása mindig az első lépés, ha valamit matatni kell 230V járta eszközön, de remélem ezt teljesen feleslegesen írom le ismét!

A beépített 2.4Ghz WiFi adó-vevőn kívül, RF 433Mhz-es vevő is helyet kapott benne (SYN470R - ASK/OOK), így ilyen távvezérlővel, vagy távvezérlő funkciós fali kapcsolóval 1(Sonoff T433) 2(Okosotthon leírás) is lehet vezérelni, így kiváltva a kereszt és váltókapcsolókat - már feltéve, hogy valakit nem zavar ez utóbbiak elemes működtetése. (én maradok a vezetékes megoldásnál)

t1_433mhz_controller.jpg

Az egyes gombokhoz úgy lehet RF kódot társítani, hogy addig tartjuk nyomva az adott T1 érintőbillentyűt, míg csippan a (T1) kapcsoló, majd megnyomjuk a T433 gombját, ami továbbítja az RF kódot, a T1 megint csippan és be is tanulta.. hasonló az eljárás RF távirányítókkal is, egy T1 gombhoz 14 kódot lehet feltanítani.

De térjünk vissza a T1-re:

t1_3.jpg

Óvatosan lefeszegettem a felső panelt, alatta 8 tűvel rákötve van a relé panel, rajta a T1 R2 EU Power Board ver 1.1 felirattal. És ami nem volt a korábbi Touch-ban, balra látható egy kis zajkeltő csipogó is, aminek annyi a feladata, hogy visszajelzést ad a fentebb leírt RF párosítási eljárás során. Sajnos ezt amennyire láttam nem tudja direktben vezérelni az ESP8285, így le kell mondanunk a kapcsolóval történő zajongásról. :)

A bal oldalon látható programozóhelyek az EFM8BB1 vezérlőhöz vannak kötve, ez minket nem érdekel - jelenleg - a jobb oldalon látható VCC/RXD/TXD/GND kell nekünk az ESP8285 átprogramozásához, ami a WiFi kommunikációt intézi.

t1_4.jpg

A Sonoff Touch kapcsolóimnál korábban bevált Tasmota firmware mellett döntöttem, a megszokott módon nagyon részletes leírása van.

A relépanelről érdemes leválasztani, ahogy a fenti képen is látszik, mert a relépanel kicsit megdobja a fogyasztást, és bár a CP2102-m egész jól bírja, nem szeretném, ha firmware feltöltés közben resetelné magát a kütyü. A 4 kábel csatlakoztatása után a CP2102 soros-USB átalakítóba (RX->TX,TX->RX, 3V->VCC és GND egyértelmű szerintem) az USB-t csatlakoztatva elindul a panel. Annyi eltérés van a korábbiakban ismertetett eljárástól, hogy itt nem feltétlenül érdemes a GPIO0-val foglalatoskodni, a programtöltő módba az alábbi módszerrel juthatunk el:

  1. Megnyomjuk és nyomvatartjuk az 1. gombot (1)
  2. Megnyomjuk, majd elengedjük a Reset gombot (2)
  3. Elengedjük a 1. gombot
  4. Innentől már programozó módban vagyunk, és ha a fent írtak szerint csatlakoztattuk a programozót, pl a NodeMCU Pyflasher segítségével DOUT módban, 74880 bps sebességgel feltölthető a Tasmota bináris

A Tasmota nagyon tetszik, de az első indítása mindig macerás, ezúttal is beleszaladtam, hogy hiába próbáltam belépni AP beállítási módba az első gomb négyszeri megnyomásával, ez nem igazán jött össze.. ezért ahogy már korábban, most is a Tasmota forrásába írtam bele a Wifi AP-met és jelszavamat, lefordítottam és azt töltöttem fel. Természetesen így már rögtön elindult, és a későbbiekben OTA módszerrel, wifin keresztül tudom frissíteni a firmwaret, így el is pakoltam a soros átalakítót, és elkezdtem a Tasmota beállítását. :)

TIPP: Tasmota használata mellett, ha el akarjuk kerülni a gomb véletlen hosszú nyomvatartása miatti teljes resetelést, akkor a Console-be ezt a parancsot írjuk be:

setoption13 1

t1_tasmota.jpg

Hazai hivatalos viszonteladó:

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3013700934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simonattila_hun 2018.02.28. 18:45:52

Klassz leírás, köszi! Itt már rendelhető Magyarországon is a Sonoff T1: www.okosotthon.bolt.hu/webaruhaz/termek/sonoff-t1-eu-wifi-s-radiovezerlesu-internetrol-tavvezerelheto-erintos-lampakapcsolo/, az egyes és a dupla csillár kapcsoló is.

eNeS 2018.02.28. 18:54:15

@simonattila_hun: Igen, köszönöm, szerepel a cikkben is a link. :) Bár csak előrendelés van náluk egyelőre.

petikeke 2018.10.06. 17:59:11

Szia!
Nekem is ugyanilyen kapcsolóm van és tökéletesen működött de átraktam egy másik aljzatba és töröltem az ewelink alkalmazásból de azóta nem kapcsolódik wifire. Tudnál tanácsot adni mit tegyek? Az eredeti firmware újraflashelését segítene? Ezt hogy tudnám megcsinálni? Nem találok semmit a neten csak a tasmota telepítését.
Előre is köszönöm szépen!

eNeS 2018.10.06. 19:00:29

@petikeke: Lehet, hogy egyszerűen nem elég erős a wifi az új helyén, ezen úgy tudsz segíteni, ha teszel a közelébe egy Wifi hatótávnövelőt. Egyébként az első gombjának a 7 másodpercig történő nyomvatartásával tudod megint párosítani az ewelink alkalmazásból. Ha törlöd onnan, akkor nem tud visszakapcsolódni a Felhőhöz... ewelink.coolkit.cc/?p=698 A firmware segíthet, de legalábbis kiiktat egy külső hibaforrást: a Felhőt.

Papp_ 2018.12.18. 13:04:29

Nekem egyét ötletem / kérdésem lenne.
Alternatív kapcsoló kialaktása érdekelne, de másként, némi kompromisszummal.
Működhetne ez a megoldás?
Van egy szoba, annak A és C pontján egy kapcsoló alternatívra kötve.
Ebből nekem az jön le, hogy egyik kap L - áramot a másik pedig úgy jut ehhez, hogy ettől a kapcsolótól egy szál vezeték viszi át.

Ha ez igaz akkor lehetne olyat csinálni:
Egyik kapcsoló ahol van L és N és a lámpához is felmegy a vezeték tőle lesz az egyetlen kapcsoló a szobához egy sonoffal. Pl most az A kapcsoló.

A másik C kapcsoló így mindenre alkalmatlan hisz nem kap áramot, nincs összekötve a lámpával és nincs N sem. Ide behúzni dobozból egy L és egy N vezetéket, azokat is egy sonoffba kötni.
Az első kérdés itt merül fel.
Ha vezeték nem megy a lámpához a sonoff akkor is megfelel minden érintésvédelmi és egyéb szabálynak azzal, hogy L / N benne van?
Mert ha igen akkor van egy sonoffunk ami képes fellépni wifire.
Amint ez megvan, máris létrehozunk egy feladatot neki, miszerint felkapcsolása esetén kapcsolja fel a másik kapcsolót azaz A kapcsolót a szoba tuloldalán, és lekapcsoláskor meg le.
Ezzel kb egy távirányítot csinálnánk ami wifi kimaradás esetén "dísz" de annak megléte esetén kiváltja az alternatív kapcsolót és az esetleges mókolást is amiről talán itt olvastam cikket.

Kivitelezhető?
Pontosan mit kell és hogyan kötni, ha valaki ért is a villanyhoz pontosíthatná az ötletet.?

NERetlen2éves 2019.01.04. 09:25:28

@Papp_: Helló! Ennél sokkal egyszerűbb, ha a C kapcoló helyére egy 433mhz-es kapcsolónak látszó távirányítót raksz (a Sonoffnak is van ilyen, de az olcsóbb noname kínai is megteszi) és azt tanítod meg a Sonoff T1-nek.

Djano 2019.01.30. 18:40:57

Köszönöm a leírást. Az eredeti firmware engem is érdekelne. Esetleg tudja valaki, hogy lehet lementeni az eredeti firmware-t mielött felrakok pl egy tasmotát? Még nem vagyok benne teljesen biztos az maradna rajta véglegesen.

eNeS 2019.01.30. 22:59:06

@Djano: Persze, az esptool "read_flash" paramétere szolgál biztonsági mentésre. Backup firmware / github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Esptool

moristvan 2019.03.03. 07:50:42

Helló!
Tegnap nekem is megjött a kapcsolóm. Szétszedtem, a panel ugyanaz, mint a képen lévő, de az enyém csak 1 kapcsolós. Próbáltam programtöltő módba tenni, de a középső gomb nyomva tartásával és a resettel nem sikerült. Van esetleg valakinek ötlete, hogyan lehetne felprogramozni? SonOTA nem működik, mert a firmware 2.6.1-es.

eNeS 2019.03.03. 17:40:53

@moristvan: az 1gombos EU touchra alternatív kombináció: tartsuk nyomva az 1-es Touch gombot, nyomjuk meg a reset-et, és egészen addig tartsuk nyomva a Touch gombot, amíg nem sikerül csatlakoznunk. Vagy nyomjuk meg kétszer egymás után a Reset gombot. Ha semmi nem jön be, akkor a GPIO-0-át meg kell keresnünk sajnos és GND-re húzni hozzá...

moristvan 2019.03.04. 20:03:59

@eNeS: Köszönöm, sikerült megoldani. Sajnos meg kellett keresnem a GPIO0-t, lehúztam GND-re és feltettem a Tasmotát. Mehet a Domoticz alá!

ha5gyp 2019.03.06. 19:58:57

@moristvan:
Én is hasonló cipőben járok... Hol találtad meg a GPIO0-t ? Annyi verzió létezik ezekből...

moristvan 2019.03.06. 21:43:58

@ha5gyp: Az én panelem ugyan olyan, mint itt a fenti képen a kétgombos, csak az enyémen a középső érintkező van. A GPIO0 az R19-esnél van az ESP bal alsó sarkánál. Oda érintettem a GND-t, de mire sikerült, legalább 8-10-szer próbálkoztam.
Rendesen működik, most már csak be kell építenem.

ha5gyp 2019.03.15. 23:31:29

@moristvan: Köszi, nekem is ez volt a jó megoldás ! Csak az a helyzet, hogy frissítés során elment az áram, és most úgy nézem, készítettem egy csinos téglát... Semmire nem reagál, nem tudom programozó módba tenni... hacsak nincs valakinek tippje, vehetek egy másikat...

THK 2019.03.22. 22:08:54

Dettó így jártam én is, valszeg az új modelleket már nem lehet a cikkben szereplő gomb+reset lenyomással programozási módba tenni.

Az R19-hez érintett GND-vel bebootolva viszont rögtön sikerült.

A cikkben említett nehézkes első belépés viszont szerencsére már nem áll: a wifik között megjelent egy új, rácsatlakozás után böngészőben a 192.168.4.1-en már kényelmesen megadható a normál wifi SSID és jelszó, újrabootol, és ott már a mobiltelefonos Fing alkalmazással rögtön látható, milyen DHCP címet kapott. Tasmota console, IPAddress1-el fixre állítható, és nincs több gond vele.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása