2018. sze 07.

WiFi-s fogyasztásmérő konnektor (BlitzWolf SHP2)

írta: eNeS
WiFi-s fogyasztásmérő konnektor (BlitzWolf SHP2)

A Sonoff S20-nál valamivel kisebb, talán elegánsabb megoldás is a Blitzwolf SHP2. Egyúttal magában foglalja a Sonoff POW-nál megjelent fogyasztásmérőt. (ekkora méretben ez igen derék!) Ez nem kizárólag azért lehet érdekes, hogy tudjuk mennyit fogyaszt a rá kötött eszköz, hanem visszajelzést ad, hogy a rá kötött eszköz üzemel. Az ebben rejlő automatizálási lehetőségeket nem is ecsetelem tovább.

A Sonoff POW-ban egy HLW8012, míg a Blitzwolf esetében egy azzal lábkiosztásban kompatibilis BL0937 szolgáltatja a mérési eredményeket, csak minimálisan különböznek szoftveresen.

 

blitz1.jpg

Érkezése után először kipróbáltam a gyári alkalmazásával, letöltöttem a Google Play Store-ból a Tuya gyártótól licenszelt SmartLife-ot, amivel kezelhető a kütyü. Praktikus módon a kézikönyvében levő vonalkód is ugyanerre mutat.

Indítás után regisztrálni kell e-mail címünkkel, majd virtuális otthonunkba egy új virtuális szobát létrehozni,
ezután az "Add device" gomb szolgál az eszköz keresésére.. aholis rögtön kifagyott az alkalmazás az Android 7.1-es telefonomon...  Az alkalmazás 3-4 alkalommal történt újraindítását követően sikerült gyorsan rákattintanom a "Wall Switch" kategóriára mielőtt kifagy, ez után a konnektorba bedugott készülék gombját 5 másodpercig nyomvatartva sikerült heves villogásra bírnom a LED-et, és az alkalmazás kis szöszmötölés után megtalálta, telefonról tudtam be-kikapcsolni a kimenetét. Juhé.
Viszont az eszköz hozzáadása gomb továbbra is a fenti jelenséget okozta (ha akarnék még valamit hozzáadni), bár igazság szerint nem is nagyon akartam használni Felhőn keresztül, hanem a már megszokott, ISO szabvány MQTT lokális vezérlést szeretném.
Akit érdekelnek a gyári applikáció egyéb lehetőségei, látogasson el a rendeljkinait.hu tesztjére.

A Tuya protokollja egyébként némi mókolás után helyileg is használható, az alkalmazásban történt regisztrációt követően(!) ki kell nyerni a LocalID-t és a LocalKey-t és ezzel AES segítségével kódolt MQTT-szerű parancsokkal vezérelhető az eszköz 6668-as portjára küldve. Pl homebridge-hez van kész plugin: (ami módot nyújt a lokális hálózaton keresztüli direkt vezérlésre, de közben megmaradnak a felhős funkciók és kapcsolat is)
https://www.npmjs.com/package/homebridge-tuya

Ezen a részen keresztül valószínűleg el lehetne jutni a forrasztás nélküli OTA firmware frissítésig, én viszont feladtam, és a jó öreg bevált kábeles megoldásba kezdtem. Jöjjön a Tasmota!

A Tasmota Wiki elég részletesen leírja a firmware feltöltés lépéseit.

A hátulján levő háromszög vájatos csavarokat szerencsére a lapos csavarhúzó simán vitte, ez után feltárult a belseje:

blitz_2.jpg

Némi óvatos próbálkozás után a panel két oldalát tartó fület sikerült kipöckölnöm és így hozzáfértem az aljához, a már korábban látott ESP8266-S3 chip alatt hagytak öt apró pöttyöt és feliratozták is előzékenyen, hogy tudjuk hová kell forrasztani a kábeleket - mert a forrasztást itt, a Sonoffokkal ellentétben, nem nagyon lehet elkerülni.

blitz_3.jpg

A soros-USB illesztő 3V3 lábát a 3V3 pinre, a GND a GND-re, RX a TX-re, TX az RX-re a szokásos módon. (akinek nem szokásos olvassa el a hivatkozott ->cikket<-) A GPIO-0 -ra ne felejtsük el a GND-t kötni, akár ideiglenes hozzáérintéssel, ahogy én csináltam, különben nem lép programozó módba!

A Nodemcu Pyflasher program segítségével máris felküldtem rá egy saját magam által fordított Tasmota binárist, (megjegyzés: a Tasmota a 6.1.0 verziótól kezdve támogatja ezt az eszköztípust) ami tartalmazta a wifi jelszavamat... vagy a ->Tasmota<- cikkben írt "indebuurt1" nevű AP-t hozzuk létre az első konfigurációs csatlakozáshoz, mert a nyomógombbal történő négyszeri megnyomásra biztos nem fog AP módba lépni az eszköz, ahogy gyakorlott Tasmotások várnák.. ugyanis a nyomógombja nem a GPIO-0-ra van kötve! A flashelési mód a Sonoffokhoz hasonlóan DOUT, és ugyanúgy 1MB a flash mérete.

A be-kimenetek a következőek:

  • GPIO-0: vörös LED
  • GPIO-2: kék LED
  • GPIO-13: Nyomógomb
  • GPIO-15: Relé
  • GPIO-5: BL0937 CF
  • GPIO-12: BL0937 Sel
  • GPIO-14: BL0937 CF1

Mivel a wifi jelszavamat beágyaztam a firmware-be, miután összecsavaroztam és bedugtam a konnektorba, azonnal fel is csatlakozott, frissítettem a legújabb 6.2.1 binárisra, beállítottam a Blitzwolf SHP2 modultípust és máris minden funkciója elérhető lett.

blitz_tasmota.jpg

Ha vállalkozást alapítanék ESP-s kütyük flashelésére, biztosan kétszer annyi munkadíjat számolnék fel egy Blitzwolf flashelésért, mint bármelyik Sonoff-ért. Egyébként nagyon praktikus és dizájnos szerkezet.

Szólj hozzá

kimenet konnektor fogyasztásmérő termékteszt blitzwolf vezérlések