WiFi-s fogyasztásmérő konnektor (BlitzWolf SHP2)

A Sonoff S20-nál valamivel kisebb, talán elegánsabb megoldás is a Blitzwolf SHP2. Egyúttal magában foglalja a Sonoff POW-nál megjelent fogyasztásmérőt. (ekkora méretben ez igen derék!) Ez nem kizárólag azért lehet érdekes, hogy tudjuk mennyit fogyaszt a rá kötött eszköz, hanem visszajelzést ad, hogy a rá kötött eszköz üzemel. Az ebben rejlő automatizálási lehetőségeket nem is ecsetelem tovább.

A Sonoff POW-ban egy HLW8012, míg a Blitzwolf esetében egy azzal lábkiosztásban kompatibilis BL0937 szolgáltatja a mérési eredményeket, csak minimálisan különböznek szoftveresen.

 

blitz1.jpg

Érkezése után először kipróbáltam a gyári alkalmazásával, letöltöttem a Google Play Store-ból a Tuya gyártótól licenszelt SmartLife-ot, amivel kezelhető a kütyü. Praktikus módon a kézikönyvében levő vonalkód is ugyanerre mutat.

Indítás után regisztrálni kell e-mail címünkkel, majd virtuális otthonunkba egy új virtuális szobát létrehozni,
ezután az "Add device" gomb szolgál az eszköz keresésére.. aholis rögtön kifagyott az alkalmazás az Android 7.1-es telefonomon...  Az alkalmazás 3-4 alkalommal történt újraindítását követően sikerült gyorsan rákattintanom a "Wall Switch" kategóriára mielőtt kifagy, ez után a konnektorba bedugott készülék gombját 5 másodpercig nyomvatartva sikerült heves villogásra bírnom a LED-et, és az alkalmazás kis szöszmötölés után megtalálta, telefonról tudtam be-kikapcsolni a kimenetét. Juhé.
Viszont az eszköz hozzáadása gomb továbbra is a fenti jelenséget okozta (ha akarnék még valamit hozzáadni), bár igazság szerint nem is nagyon akartam használni Felhőn keresztül, hanem a már megszokott, ISO szabvány MQTT lokális vezérlést szeretném.
Akit érdekelnek a gyári applikáció egyéb lehetőségei, látogasson el a rendeljkinait.hu tesztjére.

A Tuya protokollja egyébként némi mókolás után helyileg is használható, az alkalmazásban történt regisztrációt követően(!) ki kell nyerni a LocalID-t és a LocalKey-t és ezzel AES segítségével kódolt MQTT-szerű parancsokkal vezérelhető az eszköz 6668-as portjára küldve. Pl homebridge-hez van kész plugin: (ami módot nyújt a lokális hálózaton keresztüli direkt vezérlésre, de közben megmaradnak a felhős funkciók és kapcsolat is)
https://www.npmjs.com/package/homebridge-tuya

Ezen a részen keresztül valószínűleg el lehetne jutni a forrasztás nélküli OTA firmware frissítésig, én viszont feladtam, és a jó öreg bevált kábeles megoldásba kezdtem. Jöjjön a Tasmota!

A Tasmota Wiki elég részletesen leírja a firmware feltöltés lépéseit.

A hátulján levő háromszög vájatos csavarokat szerencsére a lapos csavarhúzó simán vitte, ez után feltárult a belseje:

blitz_2.jpg

Némi óvatos próbálkozás után a panel két oldalát tartó fület sikerült kipöckölnöm és így hozzáfértem az aljához, a már korábban látott ESP8266-S3 chip alatt hagytak öt apró pöttyöt és feliratozták is előzékenyen, hogy tudjuk hová kell forrasztani a kábeleket - mert a forrasztást itt, a Sonoffokkal ellentétben, nem nagyon lehet elkerülni.

blitz_3.jpg

A soros-USB illesztő 3V3 lábát a 3V3 pinre, a GND a GND-re, RX a TX-re, TX az RX-re a szokásos módon. (akinek nem szokásos olvassa el a hivatkozott ->cikket<-) A GPIO-0 -ra ne felejtsük el a GND-t kötni, akár ideiglenes hozzáérintéssel, ahogy én csináltam, különben nem lép programozó módba!

A Nodemcu Pyflasher program segítségével máris felküldtem rá egy saját magam által fordított Tasmota binárist, (megjegyzés: a Tasmota a 6.1.0 verziótól kezdve támogatja ezt az eszköztípust) ami tartalmazta a wifi jelszavamat... vagy a ->Tasmota<- cikkben írt "indebuurt1" nevű AP-t hozzuk létre az első konfigurációs csatlakozáshoz, mert a nyomógombbal történő négyszeri megnyomásra biztos nem fog AP módba lépni az eszköz, ahogy gyakorlott Tasmotások várnák.. ugyanis a nyomógombja nem a GPIO-0-ra van kötve! A flashelési mód a Sonoffokhoz hasonlóan DOUT, és ugyanúgy 1MB a flash mérete.

A be-kimenetek a következőek:

  • GPIO-0: vörös LED
  • GPIO-2: kék LED
  • GPIO-13: Nyomógomb
  • GPIO-15: Relé
  • GPIO-5: BL0937 CF
  • GPIO-12: BL0937 Sel
  • GPIO-14: BL0937 CF1

Mivel a wifi jelszavamat beágyaztam a firmware-be, miután összecsavaroztam és bedugtam a konnektorba, azonnal fel is csatlakozott, frissítettem a legújabb 6.2.1 binárisra, beállítottam a Blitzwolf SHP2 modultípust és máris minden funkciója elérhető lett.

blitz_tasmota.jpg

Ha vállalkozást alapítanék ESP-s kütyük flashelésére, biztosan kétszer annyi munkadíjat számolnék fel egy Blitzwolf flashelésért, mint bármelyik Sonoff-ért. Egyébként nagyon praktikus és dizájnos szerkezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3214222777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

üregi 2019.03.29. 23:56:17

2018. szeptembere óta a 2.3, a későbbiekben a 2.4 hw verzióval gyártják. Különbözik a lábak kiosztása. Valószínűleg más az ESP modul típusa.
Bővebben: github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/issues/4303 és github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Gosund-SP1
És köszönet a blogodért! Sokat merítek belőle.

szjoci77 2019.09.10. 11:36:02

Halihó!

Tasmotával használom ezt az okoskonnektort. Néha amikor pillanatnyi áramszünet van, a modultípus visszaáll az alapbeállításra (Sonoff basic), és így nem használható az az eszköz, ami bele van dugva (esetemben mosógép + szárítógép egy elosztóval), emiatt a WAF értéke ilyenkor hatványozottan csökken (egészen az okosdugalj likvidálásáig) - amíg haza nem érek.
Ennek kikerülésére nincs valami ötleted? Nem értem hogy miért resetelődik az az érték, holott van több esp eszközöm aminél egy áramszünet nem okoz gondot.

eNeS 2019.09.10. 16:51:24

A Tasmota önvédelmi mechanizmusa, hogy ha túl sokszor indul újra bizonyos idő alatt, akkor reseteli a beállításait. Más okot nem nagyon látok, ez ellen pedig nem nagyon lehet tenni semmit, kivéve hogy átírod a forráskódban, hogy milyen típusra álljon vissza és lefordítod. Ha esetleg a WifiConfig beállítást 5-re állítod, akkor a nem létező AP miatt legalábbis nem fogja magát újraindítani.

cado 2020.01.02. 11:57:55

Kedves eNeS!
Tudom, lecserélted a firmware-t ebben az eszközben is, de van-e ötleted, hogy a gyári firmware-rel miért nem tudom beregisztrálni az eszközt Androidon? 2.4-es wifi, 802.11g, WPA2-PSK, TKIP+AES.
Digi FTTH a szolgáltató, ZTE 660 modem. A Digi szerint nincs tiltva semmi. NAT kikapcsolva.
A gyártó sem szolgált semmi újdonsággal, mint amik a FAQ-ban vannak.
Más hálózaton rendben működik. Még mobilneten osztott Wifin is!
Sem az SHP2 sem az SHP6 nem megy.
A Sonoff RF wifis relék gond nélkül mennek ezen a hálózaton is.
Köszönöm, Norbert

cado 2020.01.04. 12:12:57

@cado: Kedves eNeS!
Kértem a szolgáltató ZTE modemét átállítani bridge módba. Így mellétéve egy saját TP-LINK routert működik a beregisztrálás.
Sajnos így 2 eszközt kell árammal folyamatosan ellátni.
Jó lenne tudni, miért nem megy a ZTE eszközével...
Üdv, Norbert

eNeS 2020.01.04. 17:32:32

Sajnos sem a ZTE, sem az iTead. sem a Blitzwolf/Tuya gyártó nevében nem tudok nyilatkozni, megoldásaik nem nyílt forrásúak, így megnézni sem tudom mi lehet a gond. De szerencsére a nevezett IoT eszközökre létezik nyílt forrású firmware, ami megoldja ezt a gondot. Ha nagyon próbálkozni akarnék, a TPLINK-en beregisztrálnám az SHP-kat, kihúznám a TPLINK-et, majd a ZTE-n beállítanám az ő SSID-jét. Ez működhet ha csak az SSID+jelszót menti el a gyári firmware...

cado 2020.01.15. 18:52:30

@eNeS: Nagyon köszönöm a segítséget! Pedig próbáltam, hogy megosztott mobilneten egyik eszközön beregisztrálom, másikon használom, de nem jutott eszembe, hogy akkor már az itthoni Wifi-t is lemásoljam így regisztráció idejére... :( Köszönöm, így működik!

(más: az SHP2-est távolról kikapcsolva, úgy, hogy a hűtőgép ment rajta keresztül, elromlott az SHP2 :( utána a relé kattant, de nem volt áram a kimeneten, majd később jó lett (gondolom a relé beégett?), és azóta a fogyasztás mérés stabilan 4.1W, bármit is teszek rá... Még reménykedem, hogy a Tasmota fog segíteni. Belül semmi látható nyom.)

eNeS 2020.01.15. 21:13:35

Ha csak a relében a tekercs ment tönkre, azt nem is fogod látni a relé megbontása nélkül. Az biztos, hogy a hűtőgép tud hirtelen nagyot rántani, főleg ha bekapcsolja a leolvasztás funkciót, nem tudom mennyi lehet a max felvétel. Bár az SHP2-ben 16A-es relé van papíron, de még nem próbáltam nagy terheléssel.

knisa 2021.02.10. 17:33:40

Kedves eNeS!
Van egy ilyen konnektorom 7.1.2 Tasmotával. Jelenleg a Teleperiod 60 beállítással percenként küldi a tejesítmény adatot. Be lehet-e úgy állítani, hogy bizonyos értékűnél nagyobb változás esetén küldjön (mint pl a Xiaomi hőmérő), így jobban lekövetné a telj változást, ingadozást.

knisa 2021.02.10. 17:33:42

Kedves eNeS!
Köszönöm a hasznos cikket! Van egy ilyen konnektorom 7.1.2 Tasmotával.
Teleperiod 60ra állítva, azaz 1 percenként küld teljesítmény adatot.
Hogyan lehet úgy beállítani, hogy a teljesítmény változásakor küldjön új adatot, ne időzítetten (természetesen bizonyos %-nyi változásnál nagyobb esetén)?
Esetleg más firmware tudja ezt?

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása