Xiaomi MiJia hőmérséklet és páratartalom mérő (BLE)

Korábban már bemutattam egy aránylag olcsó, RF433-as hőmérőt, ami talán nem annyira szép, viszont valamennyire vízálló és kültéri. A jelenleg bemutatásra kerülő modell ezzel szemben inkább a formatervezett kialakításával és méretével (60mm átmérő, 22.5mm mélység) tűnik ki, leginkább beltérre ajánlott.

Adatlapja szerint -10 és +60 fok közötti tartományban tud mérni, ára 3500-4000 Ft körüli, beszerzési helytől függően. Meglepő módon Magyarországon a hivatalos boltjából sem sokkal drágább a Xiaomi Mi BLE hőmérő, mint külföldről. (LYWSDCGQ MJ-HT-V1)

mi-temperature-humidity-sensor-440x440.jpg

A 433MHz-es kommunikációval szemben a (2.4Ghz-es) Bluetooth hatótávja jóval kevesebb, 5 méternél többet optimális esetben se várjunk tőle (egy falon sem nagyon tudott átütni nálam a jele), ugyanakkor elem-élettartam tekintetében nincs szégyenkezni valója. Maximum 1 év üzemidőt ígérnek 1 elemmel, de ez függ attól, hogy milyen gyakorisággal kerül lekérdezésre Bluetooth-on keresztül. Hozzá kell tennem, ez talán az egyetlen Kínából rendelt kütyü, amit nem szedtem szét, egyrészt mivel elég jól össze van ragasztva (és nem akarnám elcsúfítani), másrészt nem tervezem a módosítását, a célnak pont megfelel, no meg Felhőhöz sem csatlakozik Gateway nélkül, ha nem akarom. :)

Egy Nordic nRF51802 BLE vezérlő, valamint egy SHT30-DIS-B hőmérő szenzor kapott helyet benne, mely +/-0.2 fok Celsius valamint +/-2% relatív páratartalom mérési pontosságot ígér. Ami nem mellesleg nagyon jónak számít. [Forrás]

A részben átlátszó díszcsomagolásban az eszközön kívül egy felszerelést segítő műanyag konzol kap helyet, melyhez egy mágneses perem rögzíti az eszközt, magát a konzolt pedig a szintén csomagolásban mellékelt kétoldalú ragasztóval rögzíthetjük, példának okáért a falra. A hátulján levő elemtartóba 1 db AAA elemet (nincs a csomagban) kell behelyezni és máris üzemel. A kijelzőn másodpercenként frissülnek az adatok, mondhatjuk, hogy valós időben. A készülék alján látható nyílásban található maga a hőmérő szenzor, ez már csak azért is praktikus, mert a meleg levegő felfelé száll, így a belső alkatrészek által termelt hő nem befolyásolja számottevően a mérési eredményeket.  A hozzá mellékelt, kizárólag kínai nyelvű (nem Magyarországról rendeltem) leírásban megcsodáltam a különböző karácsonyfákat, házakat és kisszékeket, majd archiváltam a legközelebbi szemetesbe. Az azért gyorsan kiderült, hogy Mi Home néven található az eléréséhez szükséges alkalmazás...

Az eszköz hátulján egyetlen gomb kapott helyet, amit a hivatalos Mi Home applikációhoz történő párosításkor kell megnyomnunk. Ez a BLE hőmérő már régen a piacon van és sokan előttem tesztelték, így sok újat nem tudok írni róla. Aki az alkalmazásra kíváncsi ->ITT <- tesztelték.
Én egy rövid működési teszt után töröltem is az alkalmazást, annyit mondanék róla, hogy e-mail címmel regisztrálni nem tudtam, csak Facebook fiókkal.

mihome_ble.jpg

Az a helyzet, hogy a telefonról történő állandó hőmérséklet-sasolgatást aránylag hamar meg lehet unni. Aki a blog rendszeres olvasója, tudja, hogy sosem a könnyebbik utat választom, megvásárolhatnám a Xiaomi BLE Gatewayt hozzá, hogy összehozzam más, szintén Xiaomi eszközökkel, de inkább a már meglévő Domoticz szerverembe integráltam be.

Hogyan?

A kapcsolódás módjáról: szükség van egy Bluetooth képes PC-re, Raspberry PI-re, vagy bármire ami képes Debian/Ubuntu/Raspbian operációs rendszer futtatására és van beépített Bluetooth 4.0 (BLE) csatlakozása, vagy USB portja, amire rá tudunk dugni egy USB-s Bluetooth Low Energy (BLE) dongle-t. Nem kell hozzá semmi más.

usb_ble_stick.jpg

Az egyik megoldás, ha értünk valamelyest a Linux-hoz, hogy az alábbi szkriptet betesszük a crontab-ba, ami ütemezetten meghívja néha, és beleszerkesztjük a szkriptbe a hőmérő(i)nk MAC címét/címeit valamint a megfelelő Domoticz eszköz IDX-et.

https://github.com/pFenners/mijia-sensor-domoticz

Egyszerű, ugye? Nem véletlenül nem fejtettem ki a fenti megoldást, ugyanis nem használom, csak megemlítem, hogy létezik ilyen. Ellenben az alább részletezett módszerrel gyűjtöm és továbbítom a Domoticz felé az adatokat.

A másik megoldás, hogy ha amúgy is rendelkezünk egy Raspberry PI-vel, amin esetleg integrálva is van a Bluetooth (RPi Zero W, RPI 3 vagy újabb) akkor feltesszük az RPIEasy alkalmazást rá, ami támogatja ezt a hőmérőt is. Én pontosan így voltam ezzel, így ezt tettem.
Aki nem olvasta volna végig a hivatkozott RPIEasy cikket, ez egy webes felületen keresztül beállítható multiszenzor-alkalmazás, Linux és Python3 alapon, elsősorban Raspberry Pi-re készült, de normál asztali számítógépen vagy miniPC-n is be lehet üzemelni, USB és BLE eszközöket így is tud kezelni!

Ha valamiért maga a Bluetooth kapcsolat nem működne Raspberry-n, akkor a BLE kulcskereső cikkben leírtak mentén kereshetjük a hibát-hiányzó komponenst.

Amennyiben van működő Bluetooth eszközünk, akkor az RPIEasy-n belül a Hardware->Scan Bluetooth LE pontban tudjuk megkeresni a közelben található eszközöket:

rpieasy_mble_1.jpg

Ez után létrehozunk egy új eszközt a Devices menüpont alatt, kiválasztva az Environment - BLE Xiaomi Mijia Temperature&Humidity típust:

rpieasy_mble_2.jpg

A Device Address mezőbe beillesztjük a kereső által megtalált MJ_HT_V1 eszközhöz tartozó címet (12 db betű-szám kombináció, kettőspontokkal elválasztva), beállítjuk, hogy melyik vezérlő felé továbbítsa (a vezérlőket előzetesen a Controllers menüpontban kell felvenni), milyen IDX-el, és milyen időközönként (Interval).
Az elem élettartam érdekében érdemes 5 perc/300 másodperc körüli időközt, esetleg annál többet megadni.
A Decimals-nál lehet a tizedesvessző utáni tárolt számjegyek számát megadni. A Domoticz oldalon éppúgy "Temp + Humidity"  típusú eszközt kell felvennünk az adatok tárolására és megjelenítésére, mint pl a DHT22 esetében.

domo_ble.jpg

 

Tanulság?
Amennyiben hőmérsékletet és páratartalmat szeretnénk mérni, és egyúttal megjeleníteni, beltéren, valamint van 5 méteres közelben Bluetooth képes fogadó (RPI) egység, akkor ez a mérő mindenképpen ajánlott!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr6014982944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaCsaba 2020.07.23. 16:39:12

Írásodon felbuzdulva most állok neki használni saját hub-bal.
Véletlenül megtaláltam benne az elemet, elég jól el volt dugva :) Úgy jöttem rá hogy laposra akartam taposni a dobozt, mert környezettudatos vagyok. És lőn az elem...

eNeS 2020.07.23. 21:04:03

Sajnos az enyémből kispórolták akkor a kínaiak, de örülök, hogy van aki megkapta. :)

BaCsaba 2020.08.05. 14:34:34

Engedd meg, hogy az elmúlt két hétről beszámoljak. A hőmérő szépen mutat, családnak tetszik, látják milyen meleg van. (Praktikus, mert kb. 15 fokban elforgatható, ha nem pont vízszintesen raktad volna fel a tartóját). De minket a BLE működése érdekel, nem a szemmel leolvasás...

Állítólag van egy "hack" módszer, amivel a xiaomi alkalmazásnak direktben szórja az adatokat és azt hogy a közelben van, de erről sokan írták hogy nem szabványos BLE, azaz vagy megy, vagy nem. Maradtam a szabványos BLE-nél.

Mivel én Bluetooth bridge-et (is) fejlesztek, amely jó jelenlét viszgálatra is, azzal próbáltam kiolvasni. Közvetlen BLE kapcsolattal ment, de az nekem nem jó, mert a BLE bridge Wifi-zik is, a kettő együtt nem megy. Egy ESP32 co-processzorként van jelen, AT parancsokkal vezérlem WemosD1-gyel/ről.
AT parancsokkal is sikerült megoldani, amiket tudni kell a hőmérőről:
- BLE kompatibilis
- Nagyon hamar zárja a kapcsolatot (kb. 500ms az utolsó parancs után), gyorsan kell kattintani a BLEscanner app-ban.
- Elem élettartam kiolvasható, de a Temp/Humidity csak BLE notify-re feliratkozva érkezik meg. Az 500ms-os ablak alatt 2-7 alkalommal szór meg adatokkal.
- Kapcsolódás 90%-ban sikeres (amint meg lesz a percenkénti olvasás, lehet hogy ez felmegy 95%-ra is), talán mert most bombázom BLE connect-tel.
- Hatótávja botrányos, mellé (kb. 4m) kell tenni a BLE olvasót.

Jó volt vele szórakozni két hétig!

eNeS 2020.08.05. 18:28:20

@BaCsaba: Valóban nem szereti, ha sűrűn kérdezgetik, ezért javasoltam a minimum 5 perces intervallumot. Az általam fejlesztett RPIEasy plugin is a notify feliratkozást használja, majd zárja a kapcsolatot, ha megjött az eredmény, így felszabadítva a BLE-t egyéb műveletekre. A hatótáv valóban nem sok, ahogy írtam én is, max 5 méter. A LYWSD03 típusnak nagyobb a hatótávja, akár 10 méter is lehet, de ott is aránylag sok a kapcsolódási hiba. Nagyobb távolságra csak zigbee hőmérőt tudnék javasolni, ha elemes cuccban gondolkozunk.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása