WiFi-s okoskonnektor (SHP8)

Járt már nálam teszten egy-két wifis okoskonnektor, például a Sonoff S20, a Blitzwolf SHP2 és a Shelly Plug. Ezúttal ismét egy Blitzwolf van soron, a BW-SHP8, beépített fogyasztásmérővel. (ugyanaz a BL0937 chip méri a fogyasztást ebben is, mint ami az SHP2-ben)

shp8.jpg

A kép alapján nyilván egyértelmű a különbség: míg a korábbi konnektor-okosítókat csak be kell dugni a meglévő konnektorba, ezt konkrétan a meglévő konnektor helyére kell beépíteni a fali dobozba. Tehát kicsivel több munkával jár, és aki nem magabiztos a fázis és biztosítékdoboz használatával, a beépítéssel kapcsolatban inkább forduljon szakemberhez, mivel a 230V tapintása megismételhetetlen élmény.

Az adatlapja szerint a beépített 16A-es relével 3680W-os fogyasztó működtetésére alkalmas. Rendelés előtt jó tudni, hogy rögzítőkörmök nincsenek benne, csak csavarral lehet a fali dobozban rögzíteni.

Megérkezése után először kipróbáltam a gyári alkalmazásával, ami a - kapaszkodjatok meg - Blitzwolf néven érhető el a Play alkalmazásboltban. Egyébként Tuya alapú eszközről van szó, tehát a Tuya Smart-al is működésre tudnánk bírni. (ez egyúttal felveti a tuya-convert használatának lehetőségét) A párosítás rendkívül egyszerű: az L bemenetére kell egy fázisvezeték, az N-re egy nullvezeték (a végső beépítésnél majd persze a harmadik, földelővezeték is kell), majd bekapcsolásnál addig kell nyomva tartani az egyetlen gombját, amíg az elkezd villogni. Ez után az alkalmazásban már nyomhatunk is a hozzáadás gombra és némi szöszmötölés után meg is fogja találni. Feltéve persze, hogy a routerünk tudja a 2.4Ghz-es Wifit, és telefonunkkal is arra kapcsolódva próbálkozunk, mert az 5GHz-et nem igazán ismerik az okoseszközök. Azt ugyan nem mondtam külön, de az első próbát ilyen esetekben nem a falban, hanem asztalon, egy levágott tápkábel segítségével ejtem meg, mert a felesleges ki-beszerelgetés nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé.
Miután sikerrel kipróbáltam és tudtam telefonról kapcsolgatni a szép (szép, szép, de a ló se csúnya állat) Blitzwolf alkalmazásával - a fél világon keresztül megjáratva a csomagokat erre a 30cm távolságra - már állítottam is le a kütyüt, és a blog olvasói számára talán kevéssé meglepő módon már pattintottam is darabokra.. :) Gyengébb idegzetűek lapozzanak lejjebb a Tuya-Convert részhez.

shp8_part1.jpg Ha sikerül leszedni a műanyag előlapot, a mögötte levő fémkeret eltávolítása után az elektronika könnyen kihúzható a műanyag bölcsőjéből, viszont érdemes ügyelni a három vezetéken külön lógó kapcsoló és LED kombóra.

Szerencsére ebben is ESP8285 lakik, egész pontosan egy TYWE2S modul. Éppenséggel a flasheléshez szükséges lábak elérhetőek lennének a panel kihúzása nélkül is felülről:

shp8_upper.jpg

De amint azt már tudjuk, ez még kevés a boldogsághoz, a GPIO-0 lábat GND-re kell húzni ahhoz (és a gomb nincs rákötve), hogy be tudjunk lépni programozó módba, ez viszont a középső panelen érhető el:

shp8_mid.jpg

A feladat nyilván nem lehetetlen, de nem is a legegyszerűbb. Elhatároztam hát, hogy teszek egy próbát először a WiFi-n történő firmware frissítéssel a tuya-convert program segítségével, legfeljebb ha elrontom, nekiállok forrasztani.

A tuya-convert -ről azt kell tudni, hogy egy Linux alatt futó programról van szó, ami a gyártó szerverének firmware-frissítő részét szimulálja az eszköz felé, így az gyanútlanul letölt bármilyen firmware-t tőle.
Maradjunk annyiban, hogy a gyártó ennek azért nem örül annyira, és ne lepődjünk meg, ha egyszercsak ez a megoldás már nem fog működni, mert ellenlépéseket tesznek. (mint a SonOTA esetében a Sonoff eszközöknél) A megoldás előnye ugyebár, hogy nem kell szétszedni, nem kell forrasztani az eszközt, csak szoftveresen kell piszkálni. Nem szokták ajánlani az eszköz felvételét előtte a Tuya felhőbe, mert akkor lefrissíti a firmware-ét, és lehet hogy már olyan verzió kerül rá, amin nem fog működni az alábbi eljárás!

A szükséges eszközök:

  • egy db Debian/Ubuntu/Raspbian Linux-al futó PC (vagy Raspberry PI) amiben van legalább egy WiFi kártya (és opcionálisan egy 1 vezetékes LAN kapcsolattal ha nincs billentyű+egér rajta)
  • egy telefon vagy egyéb okoseszköz az AP megnyitására, hogy a SmartConfig elindulhasson
  • a párosítási állapotban levő Tuya eszköz, amin gyári firmware fut

Én a Raspberry-met választottam a célra, mindig van egy tartalékom tesztelésre. Az alábbi parancsokkal lehet telepíteni a programot:

git clone https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert
cd tuya-convert
sudo ./install_prereq.sh

Ez után pár perc csendes szieszta következik, majd ha befejezte a telepítést hibaüzenetek nélkül, akkor indítsuk el: (megjegyzés: ha a használni kívánt gépen fut valamilyen szerver, dns, webszerver, rpieasy, domoticz, stb azt le kell állítani a telepítés előtt)

sudo ./start_flash.sh

Üssük be, hogy "yes" majd ENTER billentyűvel elfogadjuk, hogy nincs semmilyen garancia a program működésére, és hogy a Tuya eszközünk akár használhatatlanná is válhat.
A program ekkor csekkolja minden port használható-e (53,80,443,1883...), ha minden oké, elindítja a megfelelő szolgáltatásokat és nyit egy "vtrust-flash" nevű, jelszó nélküli WiFi hozzáférési pontot. Ez után csatlakozni kell egy eszközzel, mondjuk a telefonunkkal, a vtrust-flash nevű AP-re. Majd győződjünk meg róla, hogy a Tuya eszközünk párosítható módban van, serényen villog. (ha nem tudjuk hogyan kell, érdemes fellapozni a hozzá mellékelt leírást)
Ez után üssük le a végső ENTER gombot a gépen, ami után egy darabig az alábbihoz hasonlót láthatjuk:

Starting smart config pairing procedure
Waiting for the device to install the intermediate firmware
Put device in EZ config mode (blinking fast)
Sending SSID vtrust-flash
Sending wifiPassword
Sending token 00000000
Sending secret 0101
..................
SmartConfig complete.
Resending SmartConfig Packets
...................................

Ez egy ideig eltarthat, közben ne zárjuk be a programot, ne piszkáljuk a kütyüt, max 5 perc. (kivéve ha egyáltalán nem fog menni a dolog) Siker esetén a tuya-convert letölti az éppen fent levő firmwaret egy fájlba (backup mappa), hogy meglegyen, ha valamiért vissza szeretnénk azt tenni rá.

IoT-device is online with ip 10.42.42.42
Fetching firmware backup
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 1024k 100 1024k 0 0 29795 0 0:00:35 0:00:35 --:--:-- 28325
curl: Saved to filename 'firmware-9f5bdf.bin'

 Előzékenyen kiírja az eszköz paramétereit ezután:

Getting Info from IoT-device
VTRUST-FLASH 1.3
(c) VTRUST GMBH https://www.vtrust.de/35c3/
READ FLASH: http://10.42.42.42/backup
ChipID: 9f5bdf
MAC: DC:4F:22:9F:5B:DF
BootVersion: 7
BootMode: normal
FlashMode: 1M DOUT @ 40MHz
FlashChipId: 144051
FlashChipRealSize: 1024K
Active Userspace: user2 0x81000
======================================================
Please make sure to note the correct SPI flash mode!
Installing an alternative firmware with the wrong flash mode will leave the ESP unable to boot!

Next steps:
1. To go back to the orginal software
# curl http://10.42.42.42/undo

2. Be sure the conversion software runs in user2
# curl http://10.42.42.42/flash2

3. Flash a third party firmware to the device
BE SURE THE FIRMWARE FITS THE DEVICE AND USES THE CORRECT FLASH MODE!
MAXIMUM SIZE IS 512KB
put or link it to ./files/thirdparty.bin
A build of Tasmota v7.0.0.3 is already included in this repository.
# curl http://10.42.42.42/flash3
If you want to flash the included ESPurna 1.13.5 image use this command:
# curl http://10.42.42.42/flash3?url=http://10.42.42.1/files/espurna-base.bin
Alternatively let the device download and flash a file via HTTP:
# curl http://10.42.42.42/flash3?url=http://10.42.42.1/files/thirdparty.bin

HAVE FUN!
======================================================
Do you want to flash another device? [y/N]

Ebből az látszik, hogy 1MB flash tárhely áll rendelkezésre és DOUT módban írható, ez ideális a Tasmota számára. Egy alap wifi-manager változat van Tasmotából mellékelve a tuya-converthez, így ha ezt szeretnénk használni, nincs más letöltenivaló. (a wifi-manager változatból hiányzik a Domoticz támogató rész többek között, ne lepődjünk meg, de ha végeztünk, bármilyen Tasmota verzióra kicserélhetjük a webes felületén keresztül!)
Üssünk a kérdésre egy "N" majd ENTER-t és visszakapjuk a konzolt.
Ezen a ponton még csak egy köztes állapotban van az eszköz, a Tasmotát az alábbi paranccsal küldhetjük fel rá (a fentiből a vastag betűvel kiemelt rész):

curl http://10.42.42.42/flash3

Ez után a kütyü újraindul, a rajta levő Tasmota nyit egy jelszó nélkül elérhető tasmota-xxx nevű WiFi AP-t, amire csatlakozva beállíthatjuk a saját WiFi-nk nevét és jelszavát, a "Save"-re kattintva elmenti, újraindul, majd megpróbál csatlakozni.
Innentől a Tasmota általános beállításai jönnek. (a tuya-convertes gép már nem szükséges, kikapcsolható. újraindítása után a wifije visszatér normál kliensmódba)

Első lépés természetesen a modul kiválasztása, ami "KA10" legyen. Talán a kínai áruk ismerőit nem sokkolja annyira a felismerés, hogy az SHP8 kísértetiesen hasonlít az "Smanergy KA10" néven futó eszközre.
Készen is vagyunk? Hát nem egészen. Mivel feltehetően nem csak nálam fog 270V-ot írni a 230V helyett, ezért elárulom, hogy kalibrálni kell első használat előtt a mérőt.

Rá kell kötni egy olyan fogyasztót, aminek ismerjük a fogyasztását, erre a célra egy 60W-os izzót szoktak ajánlani, és rámérni pl multiméterrel, hogy hány V jön éppen belőle. Én egy ventilátort kötöttem rá meg egy másik offline fogyasztásmérőt, és ebből néztem ki, hogy éppen 42.8W-ot fogyasztott 232V-on, ezt gyorsan beütöttem a Tasmota->Console menü alatt található parancssorba:

PowerSet 42.8
VoltageSet 232

És innentől működik minden, mint a karikacsapás!

shp8_tasmota.jpg

Aki esetleg saját beállításokat szeretne végezni itt megtalálhatja a sablonját:

https://blakadder.github.io/templates/smanergy_KA10.html

A be-kimenetek pedig a következőek:

  • GPIO-1: kék LED (link)
  • GPIO-3: Nyomógomb
  • GPIO-4: BL0937 CF
  • GPIO-5: BL0937 CF1
  • GPIO-12: BL0937 Sel
  • GPIO-13: vörös LED (power)
  • GPIO-14: Relé

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3715300518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása