WiFi okosizzó (FCMILA 7W RGBW)

Már lassan három éve, hogy elkezdtem ismerkedni az okosotthon-automatizálás varázslatos világával, és már akkor felismertem, hogy az okosizzó mint olyan nem nekem való. A világítás vezérlése cikkemben írtam is, miért nem találom túl praktikusnak.
Ám ezek a kínaiak tudnak valamit, megláttam egy nagyon kedvező 5 dolláros RGBW WiFi izzót, és nem tudtam ellenállni, mégiscsak rendeltem próbára egyet. Persze azért párszor átdúrtam az Aliexpresst és a net rejtett bugyrait előtte, és tudtam hogy van némi rizikója a dolognak mivel egyrészt: egyes gyártók az ESP chipek helyett elkezdtek RTL chipeket tenni a cuccaikba, amiken nem nagyon futnak az alternatív firmware-ek, másrészt az izzó szétszedése nélkül nagyjából csak a Tuya felhőhöz csatlakozó variánsokon van esély cserélni a firmwaret. (Tuya Smart, Smart Life, Jinvoo Smart). És az olcsóbb szegmensben egyre több a Magic Home & Techlife alkalmazással működő cucc, amik nyilván nem működnek a tuya-convert-el. Mellesleg nagyjából 9-10 dollár körül vannak a wifis okosizzók, aki olcsóbbat vesz, készüljön fel, hogy bluetooth-os verzióval szúrják ki a szemét. :) Úgyhogy várakozással telve számoltam a napokat a rendeléstől, és a 61. napon meg is jött a postával.. nyomkövetés az nem jár ekkora összegért nyilván.

Erről az FCMILA RGBW E27 izzóról van szó:

fcmila.jpgAzt kell mondjam nem olyan könnyű kifejezetten Tuya-felhőbe dolgozó izzót keresni, mint gondolná az ember. A kínai eladók egy része szemérmesen csak APP-ként hivatkozik a szükséges alkalmazásra, nem teszik közzé a pontos nevét előre...

Aggodalmam szerencsére alaptalan volt, megérkezte után beüzemelve láttam, hogy a Tuya alkalmazás szépen felismerte. Leszedve a búráját láttam azt is, hogy egy TYWE3S kukucskál ki a LED-ek közül középen, ami egy mezei 1MB flash-el szerelt ESP8266.

fcmila_in.jpg

No azért a beüzemelés megér egy pár szavas összefoglalót. A korábbi tapasztalatokkal ellentétben ez az eszköz nem lép alapból párosítható módba megérkeztekor, meg kell csinálnunk a papírján leírt szekvenciát: vagyis kapcsoljuk be, majd 10 másodperc után ki, ez után háromszor kapcsoljuk BE-KI, (megvárva mindig az első kék villanását!) ha jól csináltuk, akkor elkezd villogni, ekkor tudjuk párosítani a mobilalkalmazással. (ez a megoldás természetesen csak a gyári firmware-el működik így, és ezt kell eljátszani a tuya-convert bekapcsolása előtt is)

Mivel ipari mennyiségű melegragasztó fogja a helyén a LED-eket tartó vékony lapot, így nem igazán erőlködtem az eltávolításával, mivel a kábelekkel történő UART flashelés eléréséhez szükséges lábak alatta találhatóak.. inkább tettem egy próbát a tuya-convert-el, ami eddig minden esetben sikerült.

A Tuya-Convert használatáról már írtam az SHP8 kapcsán, nem szeretném nagyon ismételni magamat, helyette az eltérésekre koncentrálok, tehát ahogy elindult a Smartconfig, ezt láttam: 

  Starting AP in a screen.........
  Starting web server in a screen
  Starting Mosquitto in a screen
  Starting PSK frontend in a screen

======================================================

IMPORTANT
1. Connect any other device (a smartphone or something) to the WIFI vtrust-flash
   This step is IMPORTANT otherwise the smartconfig will not work!
2. Put your IoT device in autoconfig/smartconfig/pairing mode (LED will blink fast). This is usually done by pressing and holding the primary button of the device
3. Press ENTER to continue


======================================================
Starting smart config pairing procedure
Waiting for the device to install the intermediate firmware
.Put device in EZ config mode (blinking fast)
Sending SSID                  vtrust-flash
Sending wifiPassword          
Sending token                 00000000
Sending secret                0101
................
SmartConfig complete.
Resending SmartConfig Packets
..............................
IoT-device is online with ip 10.42.42.42
Fetching firmware backup
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100 1024k  100 1024k    0     0  28503      0  0:00:36  0:00:36 --:--:-- 31566
curl: Saved to filename 'firmware-8e25d1.bin'
======================================================
Getting Info from IoT-device
VTRUST-FLASH 1.3
(c) VTRUST GMBH https://www.vtrust.de/35c3/
READ FLASH: http://10.42.42.42/backup
ChipID: 8e25d1
MAC: 84:0D:8E:8E:25:D1
BootVersion: 4
BootMode: normal
FlashMode: 1M QIO @ 40MHz
FlashChipId: 1440c8
FlashChipRealSize: 1024K
Active Userspace: user2 0x81000
======================================================
Please make sure to note the correct SPI flash mode!
Installing an alternative firmware with the wrong flash mode will leave the ESP unable to boot!

Vastag betűvel kiemeltem a lényegi részt. Mert ugyan valóban ESP kompatibilis a chip, viszont a szokásos DOUT mód helyett - ami a Tasmota alapértelmezése is - a több lábat használó QIO módban használja a flash tárhelyet. Ezt tudomásom szerint kábeles megoldással át lehet ugyan ütni.. de OTA módon közel sem vagyok benne biztos, hogy működne. Ezért fordítottam Tasmotából egy QIO módú binárist is (nem, nem ugyanaz, mint a DOUT, összehasonlítottam: 6 bájt eltérés van a kész binárisokban) Letölthetővé tettem mindkét fajtát innen > innen < ha valakinek szüksége lenne rá a jövőben.

Úgyhogy nem javaslom a tuya-convertbe beágyazott alapértelmezett Tasmota feltolását rá, mivel minden Tasmota bináris DOUT módra készül. Helyette a tasmota.qio.bin állományt csomagoljuk ki és tegyük be a tuya-convert alatti files mappába, hogy elérje a kütyü és az alábbi paranccsal töltsük fel, ha az "n"-el kiléptünk az előző fázisból.

curl http://10.42.42.42/flash3?url=http://10.42.42.1/files/tasmota.qio.bin
Flashed http://10.42.42.1/files/tasmota.qio.bin to userspace 1 successfully in 8657ms, rebooting...

Ez után kapcsoljuk ki, majd be és várjunk egy percet, míg megjelenik és elérhetővé válik az eszköz által szolgáltatott tasmota-xxx AP.

A GPIO kiosztás az alábbi:

  • GPIO4 PWM1 Vörös
  • GPIO5 PWM4 Fehér
  • GPIO12 PWM2 Zöld
  • GPIO14 PWM3 Kék

Tasmotában ezt így lehet beállítani:

fcmila_tasmota.jpg

Annyit módosítottam a működésén, hogy egy szabályt felvittem, ami bekapcsoláskor automatán max fényerőn fehér fényt ad. Normál kapcsolóval működtetve ezzel a módszerrel szimulálhatunk egy egyszerű izzót a wifis izzónk segítségével: ha felkapcsolják a kapcsolóval a tápellátását, automatikusan világít, ha lekapcsolják akkor meg nyilván kialszik. Viszont a fényerejét tudjuk módosítani pl Domoticz-ból, amikor éppen működik.

A szabály a konzolból üzemelhető be:

Rule1
on Dimmer#Boot do white 100; endon

Rule1 1

Ennél többet wifis izzóból nem tudok kihozni. :) Arra még valami megoldást ki kell találni, hogy a kapcsoló lekapcsolásakor a Domoticzban is offlineba kerüljön az eszköz.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr2315451666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gutyek 2021.03.19. 18:47:20

Az jutott a fejembe, hogy esetleg ping-el lehetne "offline"-ba tenni egy idő után. Természetesen úgy, hogy legyen a szabályban egy másik eszköz is is pingelve, akár maga a router, vagy egy másik mindig működő eszköz...
Más: jó lenne tudni, hogy noname Techlife app-os, nem RGB-s izzót hogy lehetne okosítani? Nem kívánnék rá túl sok időd szánni, mert 4db van összesen, ha nagyon nyűgös, inkább kicserélem valami komolyabbra. Tényleg! Hogyan lehetne kideríteni szétszedés nélkül, hogy végül is mitők müxik, miklyen a chip és milyen paraméterei vannak?

eNeS 2021.03.19. 19:35:56

@Gutyek: valóban ping segítségével lehet az offline állapotot ellenőrizni. Sajnos Techlife-ra semmilyen megoldást nem láttam, illetve szétszedés nélkül semmilyen megbízható módon nem lehet megállapítani a vezérlő típusát. Ha kapcsolódik a routerhez, akkor az eszköz MAC címéből lehet esetleg tippelni, ha az Espressif által megvásárolt tartománnyal egyezik a MAC eleje, akkor az lehet ESP8266/ESP32. De azért ez nem atombiztos módszer.
www.adminsub.net/mac-address-finder/Espressif

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása