Sensative Strips - ultravékony Z-Wave nyitásérzékelő

Úgy adódott, hogy a Metrodom jóvoltából hozzájutottam első Z-Wave eszközömhöz. Méghozzá egy elég rendhagyó formavilágú nyitásérzékelőhöz, ami.. hát most mondjam, hogy szélesebb mint hosszú?

Általában a nyitásérzékelőkről két téglatest formájú bütyök ugrik be annak, aki látott már ilyeneket. Nos, a Sensative gondolt egy merészet és az aktív érzékelő részt lelapította, és hozzá passzoló, ugyancsak lapos mágnessel toldotta meg a kompozíciót, ez lett az eredmény:

strips.jpg

Sensative Strips

A téglalap alapú mágnes a nyitásérzékelő passzív része, a kerek mágnes pedig a feltanításhoz való. Az alján a felszerelést segítő kétoldalas ragasztócsíkok láthatóak, a tetején pedig a SENSATIVE felirat melletti "nap" közepében van a visszajelző LED.

Méretei: 195x15x2.98mm, a mágnes pedig 20x10x0.7mm

Üzemképes -20°C és +60°C között, egyúttal ez az első okosotthonos nyitásérzékelő, ami a kezem ügyébe került, és kültéren is használható. Hatótávja 40 méter adatlap szerint. Amennyiben nem közvetlenül csatlakozik a Coordinator-hoz, hanem ismétlőn keresztül, az negatív hatással van az akku-üzemidőre!

strips-2.jpg

Egy 3V 480mAh LiMnO2 akku van benne, széles és lapos, ez foglalja el a legtöbb helyet a belsejében (jah és nem cserélhető), napi 40 nyitással 10 évre teszik a várható élettartamát. A kerámia antenna a lekerekített végében található, a ZWave Plus felirat alatt.
Műanyag és esetleg fa nyílászárókra szerelhető, fémektől lehetőleg minél távolabb - így a fémajtókra ez a megoldás nem lesz jó. (fém kertkapura sem...)

strips_mount.jpg

A gyártó valami ilyesmire gondolt felszerelés címén, a nyílászáróba történő elhelyezés minimalizálja az eszköz láthatóságát, és nem mellesleg a szabotázsvédelmet növeli.

Nézzük hogyan működik!

A teszteléshez a ZME USB Z-Wave adaptert és Domoticz-ot használtam. A hivatkozott cikkben mutatott eljárással engedélyezzük a Domoticz-ban a Csomópont hozzáadását. (ha nem egyértelmű a kedves olvasó számára, hogy ez merre található van, akkor > olvasson vissza <)

domo_ozw2_1.jpg

A nyitásérzékelő érkezésekor elvileg az alapértelmezetten hozzáadható állapotban van, ha mégsem, akkor úgy tudjuk abba tenni, hogy háromszor kell a kör alakú mágnest elhúzni lassan (ha villan, akkor lehet elvenni) a lekerekített vége előtt, 10 másodpercen belül. Valahogy így:

Ez után ha jól csináltuk, meg fog jelenni a listán:

domo_ozw_dev.jpg

Amennyiben kiválasztjuk a fenti listából, megjelennek a beállítási lehetőségek is: a wake-up interval alapértelmezetten 1 nap, ennyi időnként kel fel az eszköz alvó módból, hogy megkérdezze a Controllert, mi újság, van-e valami változás a konfigurációban? Meg lejelenti az akkuját. Ezt nem ajánlják kisebbre venni, kivéve ha sokalljuk a 10 éves akku üzemidőt és szeretnénk felezni. A LED indication kikapcsolásával megszüntethetjük a nyitáskor történő LED visszajelzést. A Notification type lehet Notification report, Binary Sensor report vagy Basic report.

A leírása erről csak pár gondolatot tartalmaz:

strip_notifications2.jpg

Akárhogy nézem, mindhárom típus tartalmazza a Notification Report-ot, csak a Nyitott/Zárt állapot visszatérési értékében vélek felfedezni különbséget. (az 1-es módban pl nincs is más mező)

A Domoticz Beállítás->Eszközök alatt az alábbi al-eszközök jelennek meg, amik a Strips alá tartoznak:

domo_ozw_devs.jpg

Minden eszköz alapértelmezetten "Nem használt" státuszban van, rá kell kattintani először a zöld körben levő nyílra és elnevezni, ez után használható az adott tétel.
A legfontosabb a most 2-es IDX-et nyert Light/Switch ami követi a mágnes által jelzett Nyitott/Zárt állapotot. Az 1-es IDX állapota nem változik, lehet hogy azért, mert Notification Report módban van az eszköz, és mint láthattuk a fenti táblában, ott egy bináris szenzor hiányzik.. de igazából mivel a 2-es tökéletesen működik, nincs jelentősége, letiltva hagytam az 1-est.
A 3-as akkor jelez be, ha egy mágnessel megpróbálja valaki konfigurációs módba helyezni az eszközt, ez a Magnetic interference - Tamper. Fájó pont viszont, hogy a Magnetic interference állapota ha egyszer On lesz, sosem tér vissza Off-ra valamiért, ez az OZW betegsége lesz, mert az eszköz küldi elvileg a vége állapotot is.
A 4-es riasztási esemény minden nyitáskor-záráskor jön, nem állítanám, hogy túl hasznos.
Az akku állapotát lejelenti az eszköz, a Domoticz pedig nyilvántartja minden al-eszközre, a BatteryLevel plugin segítségével pedig egy külön tételt is tudunk létrehozni, aminek segítségével ez naplózható, illetve szabályokat, értesítéseket tudunk készíteni segítségével megadott szintekre. (ez a képen a 6-os, látszik, hogy ezt nem az ozw Hardver hozta létre)

strip_notif.jpg

A fenti táblából látszik milyen értékeket tud visszaadni az eszköz, egyértelmű, hogy a Magnetic interference-nek van lezáró "clear" eseménye is. A mágneses interferencia felismerése egy fokkal biztonságosabbá teszi az egyszerű nyitás/zárást eseményt továbbító társainál, de még azért nem vált ki egy rádiós zavarfelismeréssel bíró biztonsági rendszert. (nem is célja gyanítom)
Az viszont egy kicsit szíven ütött, hogy az akkumulátor kapacitását csak hat lépcsős értékekként adja vissza, a Zigbee eszközöknél megszoktam már a százalékos és az akku feszültségének pontos meglétét. Ha 10 éves élettartamot feltételezünk, akkor az utolsó évben állandóan 10%-ot fog írni, és nem igazán tudjuk majd megsaccolni, hogy mikor lesz valóban vége?

Ítélet?

A reakciósebességével elégedett voltam, az akku-üzemidő elképesztő, viszont az akkucsere hiánya kicsit árnyalja a képet - ha lemerül vehetünk újat 20ezerért. Jah igen, az ára a Z-Wave eszközökhöz mérten nem drága, de nem mondanám kifejezetten olcsónak sem. Az akku kapacitás visszajelzésének hiányossága ismét negatívum. Ellenben kültéri nyitásérzékelőben nem igazán van versenytársa, bár a 40 méter hatótáv egy kicsit karcsúnak tűnik a Z-Wave mezőnyben. Merész formatervezése mindenképpen dicséretes, rejtett szereléshez kiváló. De azért biztosan nem tennék ilyet minden ablakomba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr616205000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása