Misecu PTZ-816 Ai kültéri IP kamera

Már egy ideje elérhetőek különböző eladóknál elképesztően olcsó PTZ IP kamerák, és már régóta morfondíroztam, hogy tesztre vásárolok egyet, ám nem igazán volt felhasználási helye eddig. Most ütött az óra!

A legtöbb egyed a 20-30 dolláros árkategóriában megszólalásig hasonlít egymásra, végül az ár és a szállítási módok figyelembe vételével a Misecu Aliexpress boltban vettem meg a tesztpéldányt.

misecu.jpg

Cseh raktárból 22 dolláros árával és ingyenes DHL szállítással nagyon szimpatikus tétel. Az útja mondjuk kalandosra sikeredett, mert az első alkalommal valaki Szlovéniában kapta meg a tracking szerint a csomagot. Aztán reklamáltam persze, másnap sűrű elnézést kérve feladtak nekem egy másikat, kaptam új követési számot is, és 4 (!) napon belül meg is hozta a futár Magyarországra. Nagyon derék.

Persze, ahogy már a korábbi kamerás kalandozásaimkor is írtam, érdemes olyan rendszerű kamerát vásárolni, amilyen a rögzítő, az optimális rögzítési, visszajátszási és hálózati sávszélesség használat okán. Így ezúttal is, egy XMEye (vagy ICSee ami ugyanaz) applikációhoz való eszközt választottam. (ahogy a BESDER-ről szóló cikkben írtam, sok OEM gyártó forgalmaz XM terméket)

Érzésre a kamera nagyon könnyű, vékony műanyagból készült. Gyári adatlap szerint kültéri IP66 védelemmel. No majd elválik, de hogy nemsokára sárga színű lesz a napon, az biztos. A dobozban lapult egy 12V 2.5A dugasztápegység is, amivel gyorsan be tudjuk üzemelni. Csak szólok, ha beüzemeléskor előtte ülünk, egy enyhén kínai akcentusú angol női hang zengi tele a szobát (100% hangerő az alapértelmezése, mind a 4W-os hangteljesítményét latba vetve), hogy készüljünk fel a hálózati kapcsolódásra miközben az arcunkba világít a kamera fehér LED-es reflektora. Én erre nem számítottam, így félig megvakulva-megsüketülve vonultam arrébb hirtelen.
Nagyjából 9-10W valós fogyasztást mértem működése közben, a forgatómotorok fogyasztása csak alig mérhető változást jelentett. A 4 fehér LED bekapcsolásával ez 12W-ig ment fel, így a négy LED-et összesen 2W összteljesítményre saccolnám.
Valószínűleg hideg téli napokon nem lesz baja kint, mert kb 10 perc működés után is kézzel érezhetően melegedett a kamera műanyag burkolata, mondhatni fűti magát. Hogy aztán a meleg nyári napokat hogy bírja, az már egy másik kérdés... (azt írják működés -25 és 55 fok között, hát legyen)

Ejtsünk még pár szót a PTZ-ről, ami elvileg Pan-Tilt-Zoom lenne, alias Forgat-Dönt-Nagyít. No most ebből a két első pipa, mert 270 fok horizontális és 90 fokos vertikális szögben valóban forgatható/dönthető a kamera. A nagyítás viszont enyhe túlzás, max az alkalmazásban levő digitális zoom funkciót tudjuk használni, ami a kép minőségromlásával jár. (nem a kamera, az applikáció!) Optikai zoom az nincs benne, ilyesmit a kb dupla árban levő társai tudnak csak. Nevezzük inkább csak szerényen PT kamerának. Mellesleg, aki figyelmesen elolvassa a kamera leírását, ezt le is írják benne töredelmesen.
És amiről az adatlapok nem szólnak, az a két forgatómotor várható élettartama. Nyilván ez függ az igénybevételtől, de meg kell mondjam, nem túl bizalomgerjesztő hangja van forgatás közben az eszköznek. Nyilván nem várhatunk 10 ezer üzemórát egy 20 dolláros PT kamerába épített szervótól, de hogy ez közelítőleg mégis mennyi, arra vonatkozóan vad becsléseim sincsenek.

A kamera rendelkezik mikrofonnal, amivel hangot is vesz/rögzít a kamera, megfelelő rögzítőre csatlakoztatva. (vagy saját SD kártyára, ami a kamera hátoldalán helyezhető be) A kétirányú audiokommunikáció jegyében a 4W-os hangszóró segítségével rá is ripakodhatunk az udvarban éppen lyukat ásó Morzsira (mobilalkalmazáson mikrofon ikont megnyomva). Viszont max hangerőn meglehetősen torzít, és csak egyféle globális hangerő van, szóval a mikrofon és hangszóró is egyformán hangos lesz, ahogy a felvétel, no meg a bekapcsoláskor bedörrenő női hang is. Ez utóbbi feltehetően végtelenül szórakoztatja majd a szomszédot, ha gyakoriak az áramkimaradások arrafelé. Persze beszélhetne mandarinul is, ahhoz képest ez még mindig egy fokkal jobb. De legjobb lenne, ha ki lehetne kapcsolni ezt a funkciót. Globál 0 hangerővel persze mindent le tudunk némítani egyszerre.

misecu_app_setting1.jpg

Az alapmodell FullHD (alias 1080p vagy 2MP) felbontással rögzíti a képet, a képminőségben nem találtam különösebben kivetnivalót, bár a tesztet este végeztem, így nem tudom az ellenfényt mennyire bírja - de tapasztalataim szerint a low-end kamerák nem nagyon tudnak mit kezdeni vele.

misecu_sample_pic.jpg

Amennyiben wifin szeretnénk beüzemelni, szükség lesz az ICSee nevű mobilalkalmazásra. (igaz, hogy majdnem ugyanaz, mint az XMEye, de korábbi tapasztalataim szerint éppen a wifis kamerák kezelése jobb az ICSee-ben)
Egyébként a Videosec oldalán fent lévő, Letöltések/Szoftverek/XVR szoftverek alatt levő "IP ConfigTool-DeviceManage" jó arra, hogy megtalálja a hálózatunkon levő XM protokollú rögzítőket és kamerákat, valamint a szintén itt fellelhető CMS/VMS szoftverrel megtekinthetjük az élőképeket, mentett felvételeket.
Alapértelmezetten admin a felhasználónév, jelszó nélkül, de mostmár pl az ICSee az első beüzemeléskor kényszeríti a felhasználót, hogy adjon meg egy új jelszót az eszköznek, amit nem árt felírni. :) Az IoT eszközöknél megszokott módon kizárólag 2.4Ghz WiFi hálózattal működik a kamera (vagy kössük vezetékes LAN-ra), két db 5dB erősítésű antennával megfejelve, ami vélhetőleg jótékony hatással van a kültéri WiFi kapcsolat stabilitására. 

Érdekes funkciója az Auto-Tracking, ami az ember formájú mozgó tárgyakat követi, ez tesztjeim szerint aránylag jól is működik, sőt némi tesztelgetés után határozottan az az érzésem támadt, hogy figyelnek. :D Bár ha kimegy a látóköréből a mozgó tárgy, bambán ott marad, és nem találtam erre vonatkozó finomhangolási szabályokat.
Van egy másik Intelligent Vigilance opciója, ami azt csinálja, hogy bár éjszaka alapvetően a 4 vörös IR LED világít, de ha mozgást észlel, akkor adott időre bekapcsolja 4 fehér LED-et. Ez akár még jó is lehetne, hátránya, hogy egy időben nem megy az Auto-Tracking-el, tehát vagy az egyik, vagy a másik üzemmódot aktiválhatjuk csak.

misecu_app_setting2.jpg
Lehet egyébként fix túrákat is beállítani, ez a Cruise control, ahol 3 adott pont között mozog a kamera, de egyrészt ez nem túl sok, másrészt itt sem találni az időzítésre vonatkozó beállításokat. Olyan, mintha olyasvalaki csinálta volna a programot, aki látott már fél millió forintos Hikvision PTZ kamerát, megpróbálta volna lemásolni az alapfunkciókat, de még nem jutott el a végére. No ennyit a szoftverről.
Mellesleg szólva ONVIF kompatibilis természetesen a kamera, így más gyártó (nem XM) rögzítőjével is össze tudjuk hozni, ha nagyon akarjuk. (hangrögzítés valószínű nem fog menni pl standard ONVIF-al)

Az infráját természetesen lehet csak hagyományos módra kapcsolni, amikor nem használja a fehér fényt, vagy csak fehér fényre kapcsolni (color night mode), ha szeretnénk az udvarunkat is egy füst alatt non-stop kivilágítani.
A webes felületén a "Smart Alert" a jó beállítás kísérleteim szerint, hogy a telefonos applikációban aztán lehessen finomhangolni a működését: (amikor mást választottam, a fehér LED világítás helyett csak villogott valamiért vagy egyáltalán nem kapcsolt fel)

misecu_ie_settings.jpg

A mobil applikációban a lámpa ikonra bökve tudunk választani a működési módok között, a "White light" a csak fehér fényes, a "Normal" az infrafényes, a "Double Light Vigilance" az, amikor alapból IR, és mozgásra kapcsolja be a fehér fényt, ennek időtartama és érzékenysége állítható, az "Intelligent Vigilance" menüpont alatt pedig beállítható, hogy emberi formát ismerjen fel, vagy területen való mozgást, vagy vonalátlépést.

misecu_app_setting0.jpg

 

A teljes felbontás 1920x1080, 2MP kamera a teljes méretű valósidejű videofolyamot így lehet elérni RTSP-vel: 

rtsp://KAMERA_IP:554/user=admin_password=OWNPASSWORD_channel=1_stream=0.sdp?real_stream

Kellemes csalódásként  ért, hogy a korábban BESDER kamerából hiányzó funkció is elérhető, mégpedig állóképet (JPEG) is ki tudunk nyerni a kamerából, ami a Domoticz integrációhoz is jól jön, meg mindenféle Dashboard-okhoz:

http://KAMERA_IP/webcapture.jpg?command=snap&channel=1&user=admin&password=OWNPASSWORD

* A KAMERA_IP helyére a kamera IP címét, az OWNPASSWORD helyére pedig az általunk megadott új jelszót kell írni.

Összességében véve nem hiszem, hogy az ilyen 20 dolláros "PTZ" kamerák szorítják ki a jelenlegi hazai piac szereplőit. Hogy ajánlanám-e? Egyelőre nem merném, majd ha egy évet lehúzott kültéren a telepítését követően, esetleg. Ár/érték arányban nem mondanám kifejezetten rossznak, maradjunk ennyiben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr3116306454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tonyk 2021.04.28. 17:14:22

"Ez utóbbi feltehetően végtelenül szórakoztatja majd a szomszédot, ha gyakoriak az áramkimaradások arrafelé. Persze beszélhetne mandarinul is, ahhoz képest ez még mindig egy fokkal jobb. De legjobb lenne, ha ki lehetne kapcsolni ezt a funkciót."

Kikpacsolható ez a funkció, (az általad is beszúrt második képen) iCSee alkalmazásban a Basic Settings - Tone -t kell off állásba tenni.

Nálam 1 éve vannak kinn ezek a kamerák. 2db 1080 és egy 3Mpx verzióban. Ebből az egyik déli-délnyugati oldalon, telibeveri a nap egész nap. Még nem sárga (de látszik rajta, hogy előbb utóbb az lesz)
Eddig csak ajánlani tudom őket.

eNeS 2021.04.28. 17:16:46

@tonyk: Köszönöm az infót! tető fölé szereltem egy csőre, és eddig jól teszi a dolgát, az éjszakai képével is elégedett vagyok, így fél év után már én is merem ajánlani.

Szadai Zoltán 2021.04.30. 18:03:25

Szia!
Hasznos írás, több hasonló kamerát vettem már, de nem volt egyik sem az igazi. Ez egész jónak tűnik, már csak a parancssoros mozgatás hibádzik. Bevallom ebben nem vagyok a legjobb. Sikerült az elődjéből kicsikarni némi információt drótcápával, amivel szépen működöt is, de ennél ez a módszer nem megy. A korábbi hívás így nézett ki:
curl -X POST -d "<s:Envelope xmlns:s="http://www.w3.org/2003/05/soap-envelope"><s:Body xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"><GotoPreset xmlns="http://www.onvif.org/ver20/ptz/wsdl"><ProfileToken>MainStreamTooken</ProfileToken><PresetToken>preset_2</PresetToken></GotoPreset></s:Body></s:Envelope>" "http://user:pass@ipaddr:80/onvif/ptz_service"

Ezen a kamerán 8899 a port ugyan, de vagy "Not implemented", vagy "Invalid SOAP message or SOAP version mismatch" üzenetet kapok vissza.

Esetleg te próbálkoztál ilyennel, ha igen, akkor elárulod a megoldást nekünk? :)

Köszi!

Szadai Zoltán 2021.04.30. 18:03:30

Esetleg még infó, hogy a leghasonlóbb amit a csomagokban találtam ez volt: <s:Envelope xmlns:s="http://www.w3.org/2003/05/soap-envelope"><s:Body xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"><GotoPreset xmlns="http://www.onvif.org/ver20/ptz/wsdl"><ProfileToken>000</ProfileToken><PresetToken>1</PresetToken></GotoPreset></s:Body></s:Envelope>
De erre is "Invalid SOAP message or SOAP version mismatch" jön vissza.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása