Az ESP32 és a BLE hőmérők (mPyEasy)

Ugyan az ESPHome régóta, a Tasmota pedig mostanában már támogatja a Bluetooth-os Xiaomi hőmérőkből történő adatkinyerést, igazából nem találtam Domoticz-barát megoldást, amit ESP32-re tudnék tenni.

Raspberry PI-n, vagy x86 PC-n persze könnyen használhatóak az RPIEasy BLE pluginok, aminek a Domoticz integrációja teljeskörű a kezdetektől - ami nem véletlen, mivel egy Domoticz használó fejleszti. :)

A microPython jó ideje támogatja az ESP32-t, és már egy éve is kérdezték tőlem, hogy ugyan miért nem fut az RPIEasy Python3 alapú program microPython alatt, ami szintén Python3 alapú.. nos a kettő nem egészen ugyanaz, a mikrovezérlőkre szánt microPython-ból természetesen sokmindent kihagytak annak érdekében, hogy képes legyen egy alacsony erőforrású eszközön futni. Alapvetően Raspberry-s vagyok, így nem is nagyon voltam motivált a kód átírásában, de idővel csak összeállt egy működő változat, és legnagyobb meglepetésemre tűrhető sebességgel fut az ESP32-n is, ez lett az mPyEasy. Persze a PSRAM nélküli WROOM-on hamar elfogyhat a memória, ha sok dolgot bekapcsolunk, de az ESP32 WROVER-en rengeteg erőforrás van. Alap dolgokra a WROOM is elég lehet. Időközben az ESP32 vezetékes LAN-ra csatlakoztatása is felkeltette az érdeklődésemet, erről már írtam is pár gondolatot:

Így néz ki:

mpyeasy_1.jpg

Mivel az RPIEasy-ből lett "backportolva" a kód, ezért természetesen 100%-ig Domoticz-barát, akár HTTP/MQTT protokollon. Minden plugin azért nem lett betéve, csak az alapok - amiket gyakran használok :). Különösebb akadálya nincs egyébként a többi fejlesztésének sem, csak az idő az, ami mindig kevés.

Jelenlegi képességek:

  • szokásos webes felület
  • ESPEasy szabályok támogatása
  • Idő szinkronizálás NTP-n
  • Idő szinkronizálás I2C RTC chip segítségével (DS1307, DS3231, PCF8523)

Adatjelentő kontrollerek:

  • Domoticz HTTP
  • Domoticz MQTT (MQTT/MQTTS)
  • ESPEasyP2P
  • Generic MQTT (HA, Openhab, stb...)
  • LoRa (sx1272 spi chippel)

Üzenetküldő pluginok:

  • Email

Pluginok:

  • Egyszerű GPIO bemenet
  • Analóg bemenet
  • DS18b20 hőmérő
  • DHT11/DHT22 hőmérő
  • BH1750 lux mérő
  • Si7021/HTU21d hőmérő
  • SSD1306 I2C OLED kijelző
  • Rendszerinfó
  • BME280/BMP280 hőmérő
  • Egyszerű GPIO kimenet
  • Neopixel / WS2812 LED vezérlés
  • TCP/IP Ping
  • ESP32 Touch bemenet
  • Xiaomi BLE Mijia (kerek) hőmérő
  • MiFlora növényszenzor
  • Xiaomi LYWSD03 (négyzet) hőmérő
  • BLE Xiaomi Sniffer (LYWSD02, CGQ, CGG1, MiFlora, ATC firmwares LYWSD03)

Telepítés

 

Először is töltsük le a binárist a hivatalos kiadási oldalról:

 

https://github.com/enesbcs/mpyeasy/releases

 

A ZIP fájlt kicsomagoljuk, és a bin állományt kell feltöltenünk.

 

Mivel ez egy normál MicroPython firmware, a microPython-ról szóló cikkben írt esptool módszerrel is feltölthetjük, vagy Thonny-val közvetlenül, ha betallózzuk a bin állományt:

 

Az "Erase flash before installing" pontot célszerű bepipálva hagyni első feltöltésnél, hogy ne maradjanak korábbi firmware-ekből esetleg zavaró dolgok az adatpartíció helyén, ami megakaszthatná a bootolási folyamatot. Ha mpyeasy volt rajta korábban is, akkor a törlés opció kihagyandó.

Feltöltés után automatikusan újraindul az eszköz és egy "mpyEasy" nevű WiFi AP fog megjelenni, jelszava "configesp". Böngészővel a 192.168.4.1 címre látogatva a Config menüpontban megadhatjuk saját WiFi AP-nk nevét és jelszavát.

mpyeasy_config.jpg

Ne felejtsük el bepipálni az "Enable Wifi STA mode" jelölőnégyzetet sem a lent található Submit-ra kattintás előtt. Majd indítsuk újra, és immár a saját hálózatunkon levő IP címén keresztül menedzselhetjük az eszközt egy böngészővel. Újraindítás után már saját hálózatunkon láthatjuk az eszközt.

Használat

 

A Controller menü alatt vegyük fel a Domoticz MQTT-t, és állítsuk be a már működő MQTT szerverünk IP címét. (Domoticz alapok)

mypeasy_contr.jpg

A BLE eszközök keresését a Tools menü alatt tudjuk elérni:

mpyeasy_tools.jpg

A BLE Scan-re kattintva várjunk türelmesen, az aktív keresést nem igazán támogatja egyelőre a microPython - jobban mondva de, a támogatás megjelent, csak nem ad vissza semmit az aktív kereső - így passzív módon hallgatja a BLE forgalmat, majd kiadja az elérhető eszközök címeit. Sajnos a passzív kereső a neveket nem tudja, remélhetőleg az aktív keresés hamarosan teljes értékű lesz..

mpyeasy_blescan.jpgHa megvan az eszközünk, kimásoljuk a címét, majd a Devices menüben a Edit-re kattintva hozzáadunk egy BLE Xiaomi sniffer típusú eszközt, beírva a címet és kiválasztva a mezőket, amiket szeretnénk megjeleníteni. A már korábban Domoticz-ban előkészített (lásd Domoticz alapok) hőmérő eszköz IDX-ét is beállíthatjuk ugyanitt, a kívánt frissítési idővel együtt.

mpyeasy_blesniffer.jpg

Kb egy percen belül elkezdenek feltünedezni a mért értékek is a webes felületen: (ha mégsem, indítsuk újra az ESP32-t, vagy tegyük közelebb a BLE eszközhöz)

mypeasy_bledev.jpg

És amennyiben a Controller beállításunk helyes, és az IDX létezik, a Domoticz oldal fogadja MQTT-n az értékeket:

mpyeasy_domo.jpg

Az eljárás kísértetiesen hasonlít az RPIEasy-ben levőhöz, de azért gondoltam egy rövid ismertetőt megér.

Külön kiemelném ismét, ha nem lett volna egyértelmű:
- a passzív szkennelést lehetővé tevő Xiaomi Sniffer plugin kizárólag a LYWSD02, CGQ, CGG1, MiFlora, ATC típusokkal működik! A LYWSD03-at előbb meg kell okosítani a nyílt forrású ATC firmware-el, mielőtt használni lehetne!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr1316350726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l0v4szl 2021.01.10. 14:43:22

Kedves ENES!
Először is köszönöm a cikket, mert pont ezt szerettem volna megvalósítani, ill már működött rpieasy-vel, de kellett másra a zero, ezért egy régóta porosodó esp-wroom32-re költözött a xiaomi project a leírás segítségével.
Két kérdésem elnne, valóban 52kb van szabadon (három hőmérőt figyel), feltételezem ezért lehet, hogy naponta 1x elveszti az összes érzékelőt, majd hosszabb adásszünet után rebootol az aesp, utána megint jó egy darabig.?
Másik egy korábbi cikkben volt szó erről "Viszont ha elhagyjuk a Python nyelv egyik előnyét rejtő interpreteres megközelítést, spórolhatunk az erőforrásokkal." Erről esetleg van valahol egy bővebb leírás, hátha tudnék spórolni némi memóriát.
Köszönöm!

eNeS 2021.01.10. 17:04:48

@l0v4szl: A BLE stack instabil még mindig az Espressif SDK-ban, akármennyi memóriát teszel alá. Remélem a következő 1.4-es micropython verzióba integrált SDK egy fokkal stabilabb lesz már. 52kb rengeteg, főleg hogy a wroom-ban összesen 110kb van.
Mivel nyilván a binárist flashelted fel a WROOM-ra, ami kint van a projekt oldalon, te már nem interpreteres módban használod a programot, hanem előfordított .mpy objektumfájlokból. Ugyanis interpretálva 120kb memóriát használ, ami a WROOM-ban nincs is, csak WROVER-el használható interpreter módban az mPyEasy.

l0v4szl 2021.01.12. 20:25:48

@eNeS: Köszönöm szépen, így már akkor minden világos.
Akkor várok türelemmel, de így is elég jó, főleg hogy felszabadult használatával egy pi zero-m.
Köszi, mégegyszer!

knisa 2021.01.27. 10:23:11

Kedves ENES!
Sajnos a Google nem volt a barátom. Sokat keresgéltem a "Xiaomi" Youpin Cleargrass Qingping Bluetooth/Wifi Gateway (www.qingping.co/bluetooth-gateway/overview , xiaomi-mi.com/sockets-and-sensors/qingping-bluetooth-gateway/) integrálhatóságáról Domoticz alá. Van ezzel kapcsolatban esetleg tapasztalatod? Vajon itt is működhet a token kinyerés, mint a zigbees huboknál?
Köszönettel: István

eNeS 2021.01.27. 18:20:34

@knisa: aham, ez a CGSPR1 egy ESP32 van benne, de még HA-hoz sem tudták integrálni, nemhogy Domoticz alá. :)
community.home-assistant.io/t/xiaomi-cleargrass-bluetooth-gateway/148025/36

De orosz barátaink legalább a ronda ház helyett megmutatták hogy lehetett volna ezt jobban is megtervezni:
lock.3dn.ru/news/dorabotka_shljuza_xiaomi_cgspr1_bluetooth_wi_fi_gateway/2020-08-23-192

knisa 2021.01.27. 19:57:19

@eNeS: Nagyon köszönöm a segítséget. Sejtettem. Amúgy is jobban tetszett a fenti cikked, inkább az alapján építek. Köszönöm!

djsms 2021.02.02. 18:05:33

Szia! Meglévő, saját készítésű okosotthon fűtés vezérlést szeretném lecserélni az általad felvázolt megoldással. Most esp8266 + dht22 van mindenhol, de mivel amúgy is szeretnék kijelzést a szobákba kézenfekvő és olcsó megoldás a xiaomi hőmérője. Ha meg már amúgy is ott van... ;) Szóval az eszközök megvannak, domoticz háttér is kész. Feltettem a wroom-ra a firmware-t, ble scan látja is a hőmérőket, de a konfigolt plugin sosem olvassa be az értékeket... Mindig 0-t mutat csak. Feltettem tasmotát is rá, azzal 1x már sikerült az egyiket "párosítani", de ott a macerás key beadós módszer nekem nem tetszik. Espeasyt használok több eszközön is, jó lenne ha ez is menne úgy. Illetve kérdés lenne az is, hogy 6db hőmérőt szeretnék így használni (bt kapcsolat fog menni, teszteltem) tudja ezt egy esp32 wroom kezelni?

eNeS 2021.02.02. 18:08:49

@djsms: LYWSD03-ról van szó? Mert azon előbb fel kell tenni az ATC firmwaret, hogy értelmesen lehessen használni. Ha más típus, akkor próbáld közelebb vinni, és nézd meg úgy érkeznek-e csomagok. Ha a Xiaomi Sniffer típusú (passzín) plugint használod, akkor mehet egyidejűleg a 6 eszköz is akár, egyébként szakadozni fog a kapcsolat olykor. (aktívval)

djsms 2021.02.08. 18:43:32

@eNeS: igen, arról volt szó. Az amúgy jól érthető cikkből sajnos nem derült ki (számomra) hogy a sniffer az ATC-s változathoz kell, a gyári fw-hez pedig a higrometeres plugin való. Pedig még a neve is szerepel :) De látom a cikk végén ez (már) ott van :) Most már csak invalid message hibám van ha jól értelmezem az akku érték miatt. Át tudnád azt írni, hogy egész számot küldjön ne ilyen hosszú tizedest? Hálám üldözne a sírig :)

eNeS 2021.02.08. 18:51:05

@djsms: igen, a cikk végére külön beírtam az ATC-t is. Az akku kerekítést beírtam már a forrásba, ez a része nem bonyolult, viszont újra kell fordítanom az egészet micropython kernelestül. Közben beemeltem a Dashboard plugint is az RPIEasy-ből, ami több egyéb módosítással járt, amit most mind le kell tesztelnem, mielőtt az 1.06-ot kiadhatnám.

djsms 2021.02.09. 18:02:13

@eNeS: a tesztelés (xiaomi részét) szívesen vállalom :) A dashboard plugint is megnézem. Micropythonnal sosem foglalkoztam, így ha nem muszáj nem állnék neki ezt is tanulgatni ;) A kerekítés hiba egyébként a raspberrys változatnál is jelen van? Van egy pi3b+ -om, de már úton van egy zero w is, ami erre a feladatra kedvezőbb lesz. Pillanatnyilag minden hőmérő jelét veszi az esp32, de most még csak teszt monitoringra van. Később, ha már a szabályozásban is részt vesz akkor jobb, ha lesz rá két vevő a failover végett. Hőmérőből is dupla lesz minden mért helységben, már ezek is úton vannak kínai barátainktól :) (összesen 14 hőmérő fog üzemelni)

eNeS 2021.02.09. 18:04:38

@djsms: igen, megnéztem az RPIEasy forrását, abban is tizedestörtként kezeli a battery tulajdonságot, de az új verzióban abban is egészre lesz kerekítve. 14 hőmérő rengeteg BLE-ből főleg egy rakáson, kíváncsi leszek mennyire zavarják majd egymás jelét.

djsms 2021.02.09. 19:11:59

@eNeS: bevallom nem néztem utána mit jelent a passzív adás BLE-nél, de a wifihez hasonlóan bele kellene hallgatni a csatornába mielőtt ad. Természetesen a szokásos WiFi probléma (hidden node) itt is előjöhet, ha két szenzor nem hallja egymást. Mivel itt nincs dedikált AP az RTS/CTS nem játszik. Nálam egy 10x10-es kocka házban vannak a szenzorok, az esp32 meg kb a mértani közepében, vagyis ő hall mindenkit. Ha a 8 méteres hatótávval számolunk akkor előfordulhat, hogy két szenzor nem hallja egymást és összeadhatnak. Valójában a 14 szenzor 7 zónát jelent csak, de duplázva mérek. Majd meglátjuk mit produkálnak a valóságban :) Ha az rpi változat is "bugos" akkor most pihentetem kicsit a projektet és várom türelmesen (vagy inkább türelmetlenül) az új változatot :D Tesztre ha érdekes küldhetem neked is mqtt-vel az adatokat. Érdekes tanulmány lesz :)

eNeS 2021.02.09. 19:15:56

@djsms: A python nyelv szépsége, hogy nem kell szórakozni a fordítással. Az RPIEasy-ben javítva a battery bug.

djsms 2021.02.10. 17:33:04

@eNeS: na mire felküzdöttem az rpieasyt addigra lefordítottad :D Köszi! Már fel is tettem az esp32-re is és a pi-re is. A pi-n jelentősen jobb jelszinttel látszódnak az eszközök! Az esp is már jónak tűnik, a pi-hez még beállítom a domoticzot is, hogy külön idx-re logoljam. Köszi szépen!

eNeS 2021.02.10. 17:36:37

@djsms: érdekes, még eddig nem hasonlítottam össze az RPI és az ESP BLE jelszinteket, de valóban! Úgy tűnik a kis méretű ESP áramköri antennája nem túl combos. :) Mondjuk a passzív Sniffernek megvan az az előnye, hogy nem kell kapcsolódnia az eszközhöz és akár hatókörön túlról is kaphat csomagokat.. igaz ritkábban.

djsms 2021.02.15. 13:58:44

@eNeS: az esp32 teszt stabil működést mutat így most átkerül a teljes házvezérlés erre. Egyenlőre azért a régi dht22 és ds18b20 sonoffra kötött hőmérők is maradnak, de a vezérléshez csak a mypieasy által gyűjtött adatokat fogom használni. A dashboardra viszont nem jövök rá hogy érem el. Az ip/dashboard.esp-re 404-et dob. Ez annyira nem fontos, mert amúgy is domoticzból nézem, de más projekthez lehet hasznos lenne.

djsms 2021.02.15. 14:37:45

Na közben megnéztem a forrást, már megy a /dash ;)
Szuper lett a cucc, megy a kv ;)

eNeS 2021.02.15. 17:27:08

@djsms: igen a P212 Dash saját fejlesztés, kicsit másképp működik mint a régi dashboard.esp, amit egyébként sose használtam még eddig. :)
www.letscontrolit.com/forum/viewtopic.php?f=28&p=50512&sid=135f6544799c926068c7bdb9b2a4a608#p50512

djsms 2021.02.18. 12:23:48

@eNeS: nem boldogulok a dashboarddal... Hozzáadom, enabled pipa majd se előre se hátra. Sort és oszlopot hiába állítom, csak homokóra van, nem történik semmi. Ha fent rákattintok a devices-re ismét majd újra a dashboard plugin szerkesztésre akkor 0-0 van ott. RpiEasynél egyszer sikerül 3 oszlop 5 sorra beállítani, de aztán azt sem tudom szerkeszteni. Ugyan ez a jelenség. Illetve RpiEasynél a (rosszul, nem létező ip-re) beállított kontrollert sem lehet szerkeszteni, teljesen kifagy tőle az rpieasy (a raspbian alatta nem) Végül úgy tudtam csak megoldani, hogy letöltöttem a konfigot, a zip-ben szerkesztettem a controllerst majd feltöltöttem. Ha nem csesztetem akkor egyébként stabilan megy.

eNeS 2021.02.18. 17:20:23

@djsms: dashboard felvétele előtt vettél fel eszközöket, amiket megjelenítenél a dashboardon?

eNeS 2021.02.18. 17:32:24

Milyen verzió az RPIEasy, legújabb? root joggal futtatod? Mert ha nem, könnyen lehet, hogy nem tudja elmenteni a beállításokat fájlba. Log sokat segítene.

eNeS 2021.02.18. 18:07:10

Ezt meg tudod csinálni üres RPIEasy-ből?
youtu.be/skAJPEDscBw

MQTT kontroller a Domoticzos? Megnézem közelebbről.

djsms 2021.02.20. 22:31:04

@eNeS: azóta nem volt időm ránézni. Zsír új rpi zero w, új sd-re frissen letöltött raspbain image. Ezután a leírásod szerint feltettem az rpieasyt. Szükséges csomagok telepítése (Domo mqtt, ble csomagok) controller beállítás, 6db BLE sniffer beállítás majd jönne a dashboard. Esp32 esetén sorrend ugyan ez, csak ott értelem szerűen image feltöltés van és csomag telepítés nincs. Sudoval indítottam, ahogy a leírásban van és bekapcsoltam az autostartot egyből. Hétfőn ránézek újra

eNeS 2021.02.20. 22:36:52

@djsms: Esp32 alatt a BLE 100%-ban terheli a vezérlőt amíg szkennel, a wifi kapcsolat megszakadhat. próbáld letiltani a BLE sniffert, majd újraindítani és úgy beállítani a dashboardot, majd ha minden beállítás megvan, engedélyezhető a sniffer. RPIEasy-t ne felejtsd el frissíteni, szinte naponta vannak új kiadások.

knisa 2021.03.21. 17:51:09

Kedves eNes! Ma kipróbáltam az 1.0006 beta-t egy WROOM32-esen. Thonnyval sikerült feltenni. Be is állítottam a saját wifit és fix IP címet. A wifire kapcsolódik, de mintha DHCP-vel (pedig pipa kivéve) és nem fix IP-vel. Kipróbáltam a Xiaomi LYWSD03 (Testing) volt, hogy adott jó értéket a Domoticz felé, de még nem ment hosszan, csak pár órát. Használható ez a plugin vagy inkább a cikkben leírtak szerint (ACT firmware) használjam?

eNeS 2021.03.21. 20:29:03

@knisa: Az ATC firmware-el frissítve és a passzív lekérdezést használva az elem élettartama jóval nagyobb lesz.

knisa 2021.03.22. 17:44:02

@eNeS: Megcsináltam az ATC firm telepítést. Működik rendesen. A fix ip, dhcp anomáliára nem sikerült megoldást találnom. Köszönöm a segítséget!

eNeS 2021.03.22. 17:56:56

@knisa: Ok, felveszem az issue listába a fix ip kivizsgálást!

eNeS 2021.03.22. 19:08:54

@knisa: kipróbáltam, legalábbis a kurrens 1.0.7-el jól működik, feltéve hogy meg van adva a netmask és a gateway is a fix ip mellett.

knisa 2021.03.23. 17:17:35

@eNeS: Lenne másik láma kérdésem, nem vagyok tisztába teljesen a BT rész működésével. BLE Xiaomi sniffer-t választva, hol lehet megtudni, hogy kap-e csomagokat a hőmérőktől? Tettem egy próbát: megvártam míg kap egy csomagot, a devices fülön láttam a mért értékeket, MQTT-n feladta. Utána kivettem az elemet a hőmérőből és továbbra is vígan adja fel MQTT-n az utolsó mért értéket, a Domo-ban meg látszik is, mintha minden rendben lenne. Ugyan így működik az Xiaomi LYWSD03 (Testing) plugin is? Vajon mennyi lehet a különbség az elem élettartamban? Köszönöm a sok hasznos munkádat!

eNeS 2021.03.23. 18:39:03

A legtöbb plugin csak egy eszközzel kommunikál és csak akkor küld értéket, amikor az eszköz szolgáltatja, ilyen a LYWSD03 plugin.
A Sniffer plugin egy speciális egyed, mivel sok eszköz, különböző értékeit szedi össze, és amikor az adott példányú taszk intervalluma bekövetkezik, a gyorsítótárazott értékeket (amik a legkülönbözőbb időszakokban érkezhetnek) továbbítja a kontrollernek. Mindegyiknek van egyébként timestampje is, ami a Thonny konzolban látható is, debug céljából.. olyan megoldást tudok elképzelni, hogy amennyiben egy érték nem frissül mondjuk 5 vagy 10 percig, akkor az törlésre kerül, de ezt az elévülési időt azért jól meg kell fontolni.

Nehéz élettartam becslésekbe bocsátkozni, mivel az aktív lekérdezés energiaigénye egyenes arányban függ a napi lekérdezések számától, a passzív lekérdezés viszont konstans energiaigényű. Ha azt mondom, hogy 20mA-t fogyaszt nyugalomban a BLE eszköz és 140mA-t amikor aktívan ad, abból tudsz saccolni?

eNeS 2021.03.23. 19:31:19

Belenéztem a forráskódba, régen nem láttam. :) 30 perc után elévülnek a mért értékek automatikusan, ha nem jön új adat.

knisa 2021.03.23. 19:34:05

@eNeS: Köszönöm! Végiggondolom, amiket írtál.

knisa 2021.03.23. 19:35:53

@eNeS: Akkor ezért jelezhet a Domo előszőr sárga, majd piros fejléccel az eszköznél. Ez már valami.

knisa 2021.03.26. 09:31:55

@eNeS: Itt ügyanügy működnek a Rules-ben írt utasítások mint az ESPEasy-ban?
ESPEasy-ban működik a következő kód:
On Clock#Time=All,**:** Do
If %uptime%>111
Reboot
EndIf
EndOn
MypiEasy-ban nem indult újra a szerkezet. Máshogy kell ezt megoldani?
Bizonyos időnként újra kell indítani a cuccost, mert nem frissít rendesen a Domoticz felé.
Köszönettel: István

knisa 2021.03.26. 12:48:26

Bocs. Tesztelgettem egy kicsit, 111 perc folyamatos futás túl sok volt neki és lefagyott, nem futtatta a Rulest. 10 percre állítva megy. Két ACT firmwares LYWSD03-t olvas, de sokszor lefagy. A BLE stack instabilitása miatt történik ez? Gondolom ezen nem segít, ha nagyobb memóriájú ESP32-re teszem a rendszert.

knisa 2021.03.26. 12:52:38

Saját rendszeremen azt tapasztaltam, ha az elem eltávolítós teszttel nem kap BT csomagokat a BLE sniffer, akkor a Domotizban az eszköz fejléc kb 30 perc után sárga, 1 óra 30 perc után piros lesz. Ezt nem csinálja a LYWSD03 pluginnel, ott nem jelzi órák múlva sem, hogy nem jött adat.

eNeS 2021.03.26. 17:01:52

@knisa: a BLE stack valóban nem túl stabil, meg a memória is elfogy, attól függően mennyi és mekkora ble adv üzenet érkezik egyidőben, amit mind a memóriájában próbál tartani és dekódolni.

l0v4szl 2021.04.27. 21:33:47

mPyEasy 1.0.007 beta óta nekem nincs leszakadásom domoticz felé, teljesen jól és stabilan működik.Köszönöm

knisa 2021.05.03. 16:51:50

A 8 percenként újraindul Rules-sel a WROOM 7-es bétával 2 hőmérővel "viszonylag" stabilan ment, csak naponta egyszer-kétszer kellett kézzel újraindítani. Kipróbáltam egy WROVERrel is, de erre már a 8-as bétát tettem fel, a többi beállítás ugyan az maradt (rules, eszközök), ez már stabilan megy 2 napja, nem kell kézzel újraindítani.
Viszont nem szeret engem az IP cím beállítás. Rögtön az első beállításkor fix IP-t adok, minden paraméterrel , DHCP pipa kivéve, mégis csak DHCPvel működik.
kepkezelo.com/images/7suxbd3f9m6y86pdjqpe.jpg
Köszönöm.

eNeS 2021.05.03. 16:53:39

@knisa: igen a 8-as bétában kicsit csökkentettem a memóriahasználatot, legalábbis a programon belül, így elvileg stabilabbnak kell lennie. A dhcp problémát sajnos nem tudom reprodukálni, amit én beállítok fix ipt, azt mindig felveszi újraindítás után, wroom-al teszteltem.

novamaxx 2021.09.18. 19:07:44

Üdv eNeS!

Először is hatalmas köszönettel tartozom a munkádért.

Én egy Lolin32 Lite-ra (4MB) tettem fel az mPyEasy 1.0.008 beta verziót.
Két LYWSD03 és egy MiFlora csüng rajta, hibátlanul.
Egyetlen gondom, hogy egy IDX alá a Domoticzban nem lehet 4 értéket betenni (lásd MiFlora: fény, hő, nedvesség, tápanyag), de van egy Rule, amivel MQTT-n a maradék 3 értéket külön IDX-ekhez rendelheted, és ha létre is vannak hozva megfelelő típusú Dummi szenzorral, akkor értéket is mutatnak majd. Korábban így működött egy EspEasy-s cuccom, de persze, hogy elkevertem a sok motyóm közt és most nem tudom kinyerni belőle.
Mindenesetre nekem az nem sikerült, hogy a 4 értéket egy-egy IDX-hez egyesével rendeljem hozzá. Csak a hőmérsékletet mutatta így, a többi nullás volt.
Ha sikerül a Rule-os dolog, jelentkezem.

Még egyszer 1000 köszönet!

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása